Hírek

Jogos, de aránytalan a büntetés?

Stratégiát váltott a szövetség: meglepő őszinteséggel beszélnek az Izrael-meccs eseményeiről.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Megvilágosodás az MLSZ-ben? Őszinteségi roham? Lelkiismeret-furdalás? Nem tudni, mi történt, de a szövetség hirtelen kommunikációs stratégiát váltott a tavalyi, Izrael elleni felkészülési meccsen történt szégyenletes eseményekkel kapcsolatban.

A mérkőzésen magyar nézők egy csoportja a válogatott biztatása, a szurkolás helyett a találkozó kezdetétől sportszerűtlenül, a kulturált magatartástól eltérő módon viselkedett – írja az MLSZ honlapja. A vendégcsapat himnusza alatt hátat fordított a játékosoknak (egyesek füttyel, és a nadrágjuk letolásával is jelezték, nem tisztelik meg az izraeli himnuszt), majd szélsőséges, bántó és kirekesztő skandálásokba kezdtek, melyek közül legtöbbször a „mocskos zsidók” ismétlődött meg, de éltették Mussolinit, az olasz fasiszták vezérét. E mellett a nézők egy csoportja a politikai véleménynyilvánításra is alkalmas jelképeket viselt ruházatán, illetve ezeket fel is mutatta a mérkőzés során: palesztin, iráni zászló, Árpád-sáv, nagy-Magyarország, amelyek a FIFA hivatalos állásfoglalása szerint szintén nem vihetők labdarúgó-mérkőzésre.

E nézők egy csoportja a holokauszt során kivégzett magyarországi zsidók emlékét megszégyenítve vonatzajt utánoztak, és Auschwitz, Buchenwald felkiáltással éltették a számos honfitársunk halálát okozó koncentrációs táborok helyszínét – folytatja a szövetség honlapján olvasható írás. A mérkőzés kiemelt biztonsági fokozatú besorolása miatt a biztonsági feladatok felelőse a Rendőrség volt az eseményen. Az MLSZ szervezői a helyszíni rendőri biztosítás vezetőivel egyeztettek a mérkőzés közben, és úgy ítélték meg, hogy tettlegesen nem lépnek közbe, nem távolítják el a szélsőséges véleményeket megfogalmazó személyeket. Ugyanakkor a FIFA fegyelmi határozata egyértelműen rámutat, a szervezőnek (MLSZ) ebben a helyzetben – tekintettel az elhangzó rigmusok súlyára – intézkednie kellett volna az érintettek kiemelése, a szektor esetleges kiürítése érdekében. A szövetség több alkalommal a hangosbemondó segítségével szólította fel a jelenlévőket a sportszerű viselkedésre, és rendezői intézkedésekkel is igyekezett a nézőtéri magatartást helyes irányba terelni.

A teljes cikk ide kattintva elolvasható!

A téma természetesen napirendre került a Magyar Labdarúgás Fóruma elnevezésű, szerdai rendezvényen is. Az MLSZ elnöke jogosnak, de aránytalannak nevezte a nemzetközi szövetség büntetését, amely szerint a magyar válogatott soron következő hazai, románok elleni világbajnoki selejtezőjét zárt kapuk mögött kénytelen lejátszani. Csányi Sándor kijelentette: a következő négy évben sorra kerülő 32 világverseny közül legalább hatra kijut a magyar válogatott.

– A büntetés jogos, ilyen események mellett nem lehet elmenni szó nélkül. Mértéke azonban indokolatlan és aránytalan – mondta Csányi Sándor, aki kiemelte, tízezer szurkolóból száz-kétszáz viselkedett elfogadhatatlanul a tavaly augusztusban rendezett Izrael elleni barátságos mérkőzésen. Hozzátette, amennyiben a fellebbezést elutasítják, akkor az 56-osok terén óriáskivetítőn több tízezer szurkoló nézheti majd együtt a meccset az MLSZ szervezésében, továbbá jelezte, ha sikerül azonosítani azokat a drukkereket, akik miatt büntetést kapott az MLSZ, akkor rajtuk polgári peres úton behajtják a kieső a jegybevételt és a negyvenezer svájci frank pénzbüntetést.

A sportvezető arról is beszélt, hogy a döntés már november 20-án megszületett, de az MLSZ sem értesült korábban róla. Ezt már csak azért is elfogadhatatlannak tartja, mert a magyar kormány azóta súlyos pénzeket költött a Puskás Ferenc Stadion középső karéjának megerősítésére, hogy a magyar-román meccset minél több szurkoló nézhesse meg a helyszínen.

Csányi négy kiemelten fontos fejlesztési területet jelölt meg 2013-ra: az edzőképzést, a magyar játékosok szerepeltetését, a női futballt és az infrastrukturális fejlesztések folytatását.

Az edzőképzésben olyan irányú változást vár, hogy minőségi utánpótlásedzők segítsék a Bozsik Program révén megnövekedett számú utánpótláskorú labdarúgót. A fiatal magyar játékosok nagyobb arányú élvonalbeli szerepeltetését többek között úgy kívánja elérni az MLSZ, hogy a televíziós pénzek és egyéb bevételek elosztásakor fontos szempont lesz, a csapatokban hány hazai nevelésű játékos futballozik.

Az infrastrukturális fejlesztésekkel kapcsolatban azt mondta, idén 120 új pálya építése és 200 felújítása szerepel a tervek között, továbbá valamennyi élvonalbeli stadiont fűthetővé kell tenni, mert a magyar csapatok számára nagy hátrányt jelent a több mint két hónapos téli szünet, miközben máshol ennél zordabb körülmények között is folytatódik a játék. Hozzátette, a tervek között szerepel a központi jegyértékesítés, a szurkolók személyi azonosítása a belépéskor, illetve minden stadionban kamerarendszer felállítása, s ezek együttes megvalósulása azt eredményezheti, hogy a stadionokban lebonthatják a játékteret a nézőktől elválasztó kerítéseket.

Csányi Sándor komoly vállalást is tett: az elkövetkezendő négy évben – az utánpótlást is beleszámítva – 32 világversenyt rendeznek, s szerinte ebből legalább hatra kijut a magyar csapat.

– Lehetetlen vállalkozásnak tűnt a magyar futball megújítása az elmúlt harminc év sikertelensége után, de több sikertörténet is lendületet adott a magyar futballnak az elmúlt években – mondta az MLSZ-elnök az elmúlt éveket értékelve. Ezek közé sorolta az amatőr futball megmentését azzal, hogy a versenyeztetési költségek kilencven százalékát átvállalta az MLSZ. Kiemelte még a játékosok, a csapatok és az egyesületek számának növekedését, a Bozsik Programot és a pályalétesítési programot. A Bozsik Programra évi 2,5 milliárd forintot költ az MLSZ, míg a pályalétesítésben és az infrastrukturális fejlesztésekben a TAO-ból befolyó összegek biztosítják a fedezetet. Mint mondta, 2011-ben 16, tavaly 28 milliárd forint áramlott a labdarúgásba a TAO-pénzekből, az idei terv pedig 25 milliárd forint.

Olvasói sztorik