NB I

Zártkapu a románoknál is!

Büntetett a romániai Hivatásos Labdarúgó Liga a magyar zászló elégetése miatt.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó.hu híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A romániai első osztályú bajnokságot szervező Hivatásos Labdarúgó Liga (LPF) 30 ezer lej (több mint kétmillió forint) bírsággal, és a következő otthoni bajnoki mérkőzése zártkapus megrendezésével sújtotta a bukaresti Rapidot, amelynek szurkolói a hétfői kolozsvári mérkőzésen meggyújtották a magyar zászlót – írja az MTI.

A liga honlapján közzétett szerdai közlemény szerint az LPF fegyelmi bizottsága keddi ülésén hozta meg a döntést, miután megvizsgálta a kolozsvári CFR és a Rapid Bucuresti hétfő esti kolozsvári bajnokijáról készült bírói és megfigyelői jelentéseket.

A fegyelmi bizottság ugyanakkor szervezői hiányosság miatt a kolozsvári CFR-re is tízezer lejes (közel 700 ezer forintos) bírságot rótt ki. Az LPF közleményében reményét fejezte ki, hogy a romániai bajnoki mérkőzéseken a fair play szelleme fog uralkodni, és nem ismétlődik meg a kolozsvári mérkőzésen tapasztalt incidens.

A romániai sajtó fényképeket is közölt arról, hogy a CFR és a Rapid mérkőzésén a Rapid szurkolói meggyújtottak egy magyar zászlót. A kolozsvári CFR-t elsősorban magyar nemzetiségű tulajdonosa, Pászkány Árpád miatt tekintik egyesek magyar csapatnak.

Az incidens miatt a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) kedden hivatalos levélben fordult a román szövetséghez, tájékoztatást kért a történtekről, és az ezeket követő fegyelmi eljárásról, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Mikó Imre kisebbségi jogvédő szolgálata pedig feljelentést tett az ügyészségen és a rendőrségen.

Az MLSZ álláspontja szerint egymás kölcsönös tisztelete a sport egyik alapértéke, ezért az ilyen nemkívánatos, a nemzeti érzékenységet sértő incidensek – legyenek azok bármely oldalról – súlyosan sértik a fair play szellemét.

A magyar és a román válogatott pénteken világbajnoki selejtezőt vív a Puskás Stadionban, a FIFA büntetése miatt zárt kapuk mögött.

Olvasói sztorik