NB I

Kecskemét még mindig átjáróház

Ha nem távozott és nem érkezett volna senki, akkor sem lenne elfogadható tőlük a 12. hely.

Kapcsolódó cikkek

Áruld el, melyik a kedvenc magyar labdarúgócsapatod, és nyerj egy iPhone 5-öt a Rangadótól. Klikk és like! A sorsolást március 20-án tartjuk közjegyző előtt.

Három hónap szünet és két hónap felkészülés után hétvégén végre folytatódik a bajnokság! Ezúttal is bizonyosodott, hogy az átigazolások szempontjából a téli időszak nem annyira eseménydús, mint a nyári. Persze, ezúttal is voltak olyan csapatok, amelyek alaposan átalakították a keretüket, és most sem maradtunk bombahírek nélkül. Vannak nagy távozók és jelentős érkezők, de vajon ezek mennyire befolyásolhatják az ősszel kialakult erősorrendet? Mi történt tél, és mi várható tavasszal? Ezt tekinti át legújabb négyrészes sorozatában a Rangadó.hu állandó szakértője, a magyar labdarúgás iszonyait és viszonyait egyaránt kiválóan ismerő Sport Zoltán.

MVM PAKS

Ahogy említettük, a csapat eddigi szereplése elmarad a várakozásoktól, és most azt mondom, talán egy kicsit az átigazolásai is. Tomiszlav Szivics edző bízik abban a keretben, amelyik van, ezért kevés érkezőt jegyezhetünk fel, pedig tudomásom szerint anyagilag továbbra sincs probléma a klubnál. Könyves Norbert az MTK-ban előbb meghatározó ember volt, aztán egy időre majdhogynem eltűnt, de a közelmúlt ismét sokat játszott. Az ő neve nem tűnik rossznak, a támadószekciót erősíti. Németh Gábort még mindig az egyik legjobb magyar kapusnak tartom, bár az utóbbi időben nem nagyon maradt meg sehol, a Vasasnál és Kecskeméten sem. Ő kapusposzton jó hátteret ad az együttesnek. Kovács Gábor magas belsővédő, a Vasas után Egerben játszott, most onnan hozták. Juhász Dániel tehetséges fiatal, de nem akkora igazolás, hogy felkapjuk rá a fejünket.

A távozók között egy ember van, aki nekem furcsa, méghozzá Simon Attila. A Szivics előtti időszakban sokat játszott, gólokat is rúgott. Az új edző is játszatta, de aztán cserélgette… A távozása érdekes dolog, valamiért Szivics nem bízik benne, pedig van benne annyi „anyag”, hogy segíteni tudjon ennek a Paksnak. Sipeki István hosszú évekig meghatározó játékosa volt az együttesnek, de az utóbbi időben már nem sokat játszott, ugyanez Csehi Tamásra is igaz. Szivics elképzeléseibe nem férnek bele, de a csapat magja azért együtt maradt. Az Éger-féle védelem Szabó Jánossal, a szélen Bartha, és ott van Sifter is, aki nem adta fel, és harcolt a helyéért. Elöl Tököli, Lázok és Eppel, szóval sokkal többre hivatott ez a keret, mint amit ősszel elért. Nagyjából egyben tartották a társaságot, ez a legnagyobb erősítés. Sokkal jobb teljesítményt várok a Pakstól, sokkal több győzelmet és kevesebb döntetlent, jóval hatékonyabb támadójátékot.

Érkezett: Könyves Norbert (MTK), Juhász Dániel (Zalaegerszeg), Kovács Gábor (Eger), Németh Gábor

Távozott: Csehi Tamás (Dunaújváros PASE), Kovács Attila (Veszprém, kölcsönbe), Pokorni Péter (Szolnok, kölcsönbe), Simon Attila (Pécs), Sipeki István (Szolnok)

ÚJPEST FC

Az első kerethez senki nem érkezett, csak két fiatal, tehát írd és mondd, senkit nem igazoltak. A keret egyébként adott volt, bár Barczi Dávidot hiányolni fogom. Kevesebb lehetőséget kapott a közelmúltban, és sérülések is hátráltatták, de mégis ott nevelkedett Újpesten, és egy támadószellemmel megáldott játékos. Rajczi Péter az utóbb időben csak az NB II-ben kapott lehetőséget, vagy ott sem. Nagy név, de Újpesten már nem volt az. Jadin Zarisz is távozott. De vajon ki találta ki a fiatalembert? Mert nem tudom, hogy az mikor edzősködött… Ahogy jött, úgy ment vissza Belgiumba, de ha ott játszani fog, az világszenzáció lesz. Én nem láttam benne semmit. A fiatal Tajthy Tamás és Üveges Szabolcs többször is szerephez jutott a felnőtt csapatban, ahogy régebben Takács Zoltán is.

Érkezett: Erős Ronald, Toricska Rajmond (saját utánpótlásból)

Távozott: Barczi Dávid (Sint-Truiden, Belgium, kölcsönbe), Popovics Bertold (Vasas), Rajczi Péter (Kecskemét), Tajthy Tamás (Lombard Pápa), Takács Zoltán (Siófok), Üveges Szabolcs (Putnok), Jadin Zarisz (izraeli, Standard Liege, Belgium), Szabó Bence

Érkezett, de távozott is: Egerszegi Tamás (Siófok, kölcsönből vissza, majd Sint-Truiden, Belgium, kölcsönbe), Zamostny Balázs (Siófok, kölcsönből vissza, majd Újpest FC B)

SZOMBATHELYI HALADÁS

A klub maradt annál a tendenciánál, ami az utóbbi években jellemző volt. Csak Simon András érkezett, akiről korábban már írtunk, bár lehetséges, hogy a mondataim nem jól jöttek ki, pedig maximálisan pozitívan beszéltem róla. Úgy érezte, hogy valaki támadja, de én csak azt mondom, hogy tehetséges, ám egyik helyen sem marad meg. Az okokat nem másban, a körülményekben vagy az éghajlatban kell keresnie, nem a szerencsétlenséget kell kárhoztatnia, hanem önmagába kell néznie. Ha fizikálisan és mentálisan olyan állapotban lesz, amely az élvonalhoz elengedhetetlen, akkor a szombathelyi csapat erőssége lehet. A testvére már évek óta az, bízom benne, hogy András is a nyomdokaiba lép.

Ami a távozókat illeti, várható volt, hogy Nagy Dániel nem marad. Korolovszky Gábor kevés lehetőséget kapott, majd a második kerethez került. Kiszemeltekről nem tudok, de az nem létezik, hogy ne szemeltek volna ki néhány játékost. Az oldalági igazolások szerintem egyrészt anyagi okok miatt nem valósulhattak meg, illetve van egy akadémiájuk, ami működőképes, hiszen sok tehetséget nevelt ki az utóbbi években. Mindig a saját utánpótlásra támaszkodni, az jó dolgokat is hozhat, de emlékezzünk csak, hogy az MTK-nak is voltak nehéz időszakai. Nem fontos egy csapatnak erősíteni ahhoz, hogy jól szerepeljen, ha az állandóság és a megbízhatóság a jelszó. Szerintem a Haladás tavasszal megtartja a középmezőnyt, amivel elégedett a vezetőség.

Érkezett: Simon András (Győri ETO FC, kölcsönbe)

Távozott: Korolovszky Gábor (Nyíregyháza Spartacus), Nagy Dániel (Videoton FC, kölcsönből vissza), Nagy Zoltán (Zalaegerszeg)

KECSKEMÉTI TE

A kecskemétiek kerete változott meg a legnagyobb mértékben, az egész mezőnyt tekintve. Kezdjük az érkezőkkel: Csokics a siófoki aranypartot sem látta, most éppen a Bajához ment kölcsönbe, tehát ő távozó is egyben. Ebala korábban nem tudott meghatározó emberré válni, talán Kazahsztánban erősödött. Vecsés, Biatorbágy és Szigetszentmiklós után Kecskeméten is hisz a fiatal edző abban, hogy Hullám Attilára irányító szerepkörben rá tudja bízni a csapat szervezését. Mogyorósi József az utóbbi fél évben nem nagyon szerepelt Siófokon, pedig régi motoros, ide Gyagya Attila helyett érkezett. Bár már harmincöt éves, Horváth Ferenc valamiért úgy érezte, hogy ő lesz a jó megoldás. Rajczi Péter egyértelműen erősítést jelent a támadószekció számára, góljaival sokat segíthet. Yannick annak idején Kecskeméten lett befutott labdarúgó.

Igazoltak bőséggel, de távozók között is találunk komoly neveket. Balogh Béla szerintem az egyik legjobb belsővédő Magyarországon. Sokáig kirobbanthatatlan volt, de az új edzővel nem jött ki. Dosso sokszor állt be csereként, Farkas I Balázs a Vasasból érkezett, de nem alkotott maradandót, most a másodosztályban folytatja. Foxit a kölcsön után végleg megvette kazah csapata, tehát ő már régebben távozott. Litsingi hiányát biztosan meg fogják érezni, mert minden edzőnél kezdő volt, de az eladása most hozhatott egy kis pénzt a kecskemétieknek. Ramos kölcsönből visszament Debrecenbe. Rendszerint játszott Kecskeméten, de sok fegyelmetlenség jellemezte a játékát. Tarabai inkább a hajával meg egy góljával vétette észre magát, ahogy érkezett, úgy távozott. Tölgyesi Viktor személyében egy tehetséges fiatalt kölcsönadtak a másodosztályba.

Nagy szenzációt nem látok az átigazolásaikban. Ha nem távozott és nem érkezett volna senki, akkor sem lenne elfogadható tőlük a 12. hely. Horváth Ferenc egy fiatal, jó szakember, aki jól mutatkozott be az NB I-ben. Feljebb kell lépniük a tabellán, de olyan csapatok előzik meg őket, akikre ugyanezt mondjuk. 13 élet-halál mérkőzés vár az alföldiekre tavasszal.

Érkezett: Edgardo Javier Díaz (argentin), Christian Ebala (kameruni, FK Asztana, Kazahsztán, kölcsönből vissza), Hullám Attila (Szigetszentmiklós), Givi Joszeliani (grúz, Torpedo Kutaiszi), Kovács Ádám (Nyíregyháza, kölcsönbe), Mogyorósi József (Siófok), Rajczi Péter (Újpest), Varga Róbert (Debrecen, kölcsönből vissza), Marko Vukaszovics (montenegrói, FK Novi Sad, Szerbia), Yannick Mbengono (kameruni, Debrecen)

Távozott: Balogh Béla (Pécs), Joseph di Chiara (kanadai, Torpedo Moszkva, Oroszország), Sindou Dosso (elefántcsontparti, Dunaújváros PASE), Farkas I Balázs (Mezőkövesd), Kethevoama Foxi (közép-afrikai, FK Asztana, Kazahsztán, kölcsön után végleg), Gyagya Attila (Szolnok, kölcsönbe), Jorginho (brazil), Francis Litsingi (kongói, Teplice, Csehország), Luis Ramos (hondurasi, Debrecen, kölcsönből vissza), Tarabai (brazil, Hibernians, Málta), Tölgyesi Viktor (Gyirmót, kölcsönbe)

Érkezett, majd távozott: Milan Csokics (Siófok, kölcsönből vissza, majd Bajai LSE, kölcsönbe)

Olvasói sztorik