NB I

Miért tizenegyedik a Haladás?

„Egyre több fiatal épül be a csapatba, de meg kell találni a megfelelő arányt, amikor még nem sérül a csapat érdeke.”

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Téli szünet van az OTP Bank Ligában, a csapatok túl vannak a bajnoki szezon felén, plusz két fordulón. A meccsmentes hónapok az értékelés, a számvetés időszakát jelentik. A Rangadó.hu állandó szakértője, a magyar futball iszonyait és viszonyait egyaránt kiválóan ismerő Sport Zoltán is elkészítette csapatokra, klubokra lebontott visszapillantóját, amelynek tizenegyedik fejezetében a legbátrabban fiatalító Haladás szerepel.

Több szempontból szimpatikusak számomra a szombathelyi elképzelések. Vannak olyan élvonalbeli csapatok, amelyekben már több a külföldi játékperc, ehhez képest a Haladásban csak magyar játékosok futballoznak, de ez a Paksra is igaz. A városban működik az Illés Akadémia, amely jól funkcionál, hiszen korosztályonként mindig lépkednek felfelé a tehetséges játékosok, akik már majdnem készen vannak, de a felnőtt csapatban tovább lehet építgetni őket. Minőségi játékosokat korábban is hoztak idegenből, és ez a tendencia ebben az évben sem állt meg, de sok akadémista tagja a bővebb keretnek, és mérkőzéseket is kaptak.

Szombathelyi Haladás FC

11. helyezett

17 mérkőzés

5 győzelem

6 döntetlen

6 vereség

Gólok: 22-18

21 pont

Látva a keretüket, a régi mag megmaradt, fiatal tehetségek csatlakoztak, visszajött Simán Ádám, ott van az U20-válogatott Iszlai Bence, a felnőtt válogatott Halmosi Péter és Guzmics Richárd, elöl Andorka Péter, Kenesei Krisztián, illetve a szupertehetség Radó András. Ezt látva a tizenegyedik helyezés, ahogy talán a szakmai stáb is jelezte, csalódás. Volt egy nagyon negatív szériájuk, hazai pályán is fontos pontokat hullajtottak, de aztán a bajnokság végén összekapták, és a középmezőny aljára visszaküzdötték magukat. Hullámzó volt a teljesítményük, de a játékukban több volt. Ez kevés, előrébb kellene állniuk a tabellán.

Támadófutballt játszanak, de Szombathelyen nem is nagyon vár el mást a közönség. Talán a Csertői-féle időszakban defenzívebb volt a Haladás játéka, ezt a mostanit sokkal jobban szeretni a közönség, és a gyengébb eredményeket is jobban tűri. Bár csökkent a nézőszám, de ezt ne élezzük ki Szombathelyre, hiszen mindenhol csökkent. A bátor támadójáték dob a látványon, ám mintha egy kicsit túlzásba vittek volna valamit… Egyre több fiatal épül be a csapatba, ami remek koncepció, de meg kell találni a megfelelő arányt, amikor még nem sérül a csapat érdeke. Tudom, nem Kenesei jelenti a jövőt, mert harminchat éves elmúlt, de a házi góllövőlistát mégis ő vezeti, a száműzése érdekes dolog…

Összegzésképpen elmondható, hogy a csapat változó eredménnyel próbálta kiszolgálni a közönségét a támadófutballal. Kíváncsian várom, hogy tudnak-e egy-két kvalitást igazolni, vagy tovább építgetik a fiatalokat. Ha ez nem megy a szereplés kárára, akkor a középmezőnyt szerintem tudják tartani.

Olvasói sztorik