Hírek

Ehhez bizony kellett a szerencse is…

Elsőként a címvédő spanyol válogatott jutott be az Európa-bajnokság fináléjába, miután az elődöntőben büntetőkkel nyert Portugália ellen.

Kapcsolódó cikkek

Európa-bajnokság, elődöntő
Spanyolország–Portugália 0-0, tizenegyesekkel 4-2
Donyeck, 48 ezer néző. Játékvezető: Cuneyt Cakir (török)
A mai program (június 28. csütörtök)
Elődöntő: Németország–Olaszország, Varsó, 20:45

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Vicente del Bosque, a spanyolok szövetségi kapitány ezúttal is húzott egy meglepőt, ugyanis a kezdőcsapatba jelölte a tornán eddig mindössze öt percet játszó Negredót. A spanyolok szokásukhoz híven többet birtokolták a labdát, ám egyáltalán nem voltak hatékonyak, a portugálok agresszív letámadásukkal többször is zavarba hozták őket. Az első félidőben egy-egy lehetőséget lehetett feljegyezni, Arbeloa, illetve Cristiano Ronaldo révén.

A játék képe a fordulást követően sem változott, igaz, Ronaldo az utolsó percben ziccert rontott, így jöhetett a hosszabbítás. A ráadásban fölénybe kerültek a spanyolok, a 104. percben Iniesta a mérkőzés legnagyobb helyzetét hagyta ki, majd Navas és Pedro előtt is adódott egy-egy nagy lehetőség, de ezek is kimaradtak, így a továbbjutás büntetőkkel dőlt el. A tizenegyeseket a spanyolok bírták jobb idegekkel, ráadásul szerencséjük is volt, Bruno Alves a felső lécre lőtt, ahonnan a labda kipattant, majd Fabregás lövése a jobb oldali kapufáról a hálóban landolt (4-2). Ezzel a világbajnok bejutott a fináléba.

A spanyol a harmadik csapat a futballtörténelemben, amely címvédőként Európa-bajnoki döntőt játszhat. 1964-ben a Szovjetunió, 1976-ban pedig az NSZK csapata hajtotta végre ezt a bravúrt, igaz, a fináléban mindkét válogatott elbukott. A vasárnapi, kijevi döntőben a spanyolok a csütörtöki német-olasz párharc győztesével találkoznak.

– Úgy látom, hogy most védekezésben megtalálták a spanyolok játékának ellenszerét, mert kevés gólt rúgnak – vélekedett a Rangadó.hu szakértője, Toma Árpád. – A támadójátékukat kiismerték, de keveset beszélnek arról, hogy nagyon jól védekeznek, ráadásul nem hátul, hanem elöl! Azzal védekeznek, hogy támadnak. A szerdai meccsben csalódtam, elég unalmas volt, és kevés helyzetet hozott. Látszott, hogy a biztonságra játszanak a csapatok. Bízom benne, hogy a csütörtöki elődöntőben nyíltabb játék lesz, és ez gólokban, fordulatokban mutatkozik meg, hiszen a németek és az olaszok is meglepően jó támadófutballt játszanak.

A Pécsi MSC egykori emblematikus játékosa Horvátországban nyaralt a csoportmérkőzések időszakában, ahol természetesen tombolt a futball-láz, hiszen az ország válogatottja még versenyben volt.

– A németekkel szimpatizálok, mert nagyon jó csapatnak tartom, és a támadó felfogású játékuk is szimpatikus. A spanyol technikás, sokpasszos, kombinatív játéka is tetszik, az olaszok pedig meglepetést jelentenek számomra, hiszen az eddigi defenzív futballjukhoz képest látványosan játszanak – elemezte Toma Árpád. – Eddig eléggé a papírforma szerint alakulnak a dolgok, kevés meglepő dolog történt, akár egy meccsre vonatkoztatva, akár a tendenciákat, vagy a sorozatokat nézve. Talán annyi, hogy az oroszok és a hollandok kiestek, de ezek is csak negatívumok. Nem volt egy olyan csapat az esélytelenek közül, amely kiugrott volna, és a hosszabbításos meccsek sem sokgólosak, változatosak, amelyek végén pont úgy jön ki a lépes, hogy döntetlenre végződik. Ezeken látszik, hogy null-nullra játszanak, aztán majd lesz valami… Az angolok defenzív játéka például nagyon nem tetszett.

Olvasói sztorik