Hírek

Ibériai csemege

Portugál–spanyol csata Donyeckben az egyik döntős helyért!

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A hétfői és keddi szünnapok után hamarosan kezdődnek az elődöntők az ukrán-lengyel Európa-bajnokságon. Az első mérkőzésen Portugália találkozik a címvédő Spanyolország legjobbjaival.

Út az elődöntőig

A portugálok nehezebb csoportból jutottak el a döntő kapujáig, megküzdöttek a németekkel (0-1), a dánokkal (3-2) és a hollandokkal (2-1). A spanyolokra papíron csak egy nehéznek mondható ellenfél (Olaszország 1-1) várt az első három körben, azonban a horvátok ellen is (1-0) megizzadt a csapat. Csak az írek ellen (4-0) láthattuk a világbajnok igazi arcát.

Az egyenes kieséses szakasz viszont pont fordítva sült el a válogatottak számára. Legalábbis ami a sorsolást illeti. Ronaldóék a negatív gólkülönbséggel csoportot nyerő csehekkel játszottak a négy közé jutásért, és bár az 1-0-s végeredmény nem utal nagy különbségre, a játék képe alapján inkább a portugál–Cech összecsapásról szólt a találkozó, mintsem a két gárda közti viaskodásról.

Spanyolország a kevésbé brillírozó franciákkal mérkőzött meg a legjobb nyolc között, és bár szoros mérkőzést várt, a spanyolok csak annyit adtak ki magukból, amennyit kell, és így is simán megverték a lélektelenül focizó ellenfelet.

A két csapat tehát három győzelemmel és egy fiaskóval (ha a spanyolok döntetlenjét lehet annak hívni) jutott a legjobb négy közé. Iniestáék játékát főleg a domináló, labdabirtoklós futball jellemezte, átlagban valamivel több, mint hatvan százalékban birtokolták a labdát. Ha ugyanezt a statisztikát megnézzük portugál oldalon is, nagyjából előrevetíthetjük a két csapat találkozójának képét. Ugyanis Ronaldóék a csehek elleni meccs kivételével minden találkozón alulmaradtak ebben a mutatóban. A három mérkőzésen alig több mint negyven százalékban járt portugál lábakon a játékszer.

Biztos kezdőcsapatok

Paulo Bento és Vicente del Bosque is egy biztos magra építette csapatát, ez a korábbi mérkőzéseken felálló kezdőcsapatokból és a cserékből is kitűnik. Alig variáltak a kapitányok a mérkőzések alatt. A védelmeken egyszer sem változtattak a szakvezetők, mind spanyol, mind portugál oldalon ugyanaz a négy-négy játékos szerepelt a hátsóalakzatban, a kapuban Casillas-szal, illetve Patricióval.

A középpályák sem túl változatosak, a spanyoloknál a Busquets, Xabi Alonso, Xavi triót egészíti ki a két szélen Iniesta és Silva, míg Portugáliánál Meireles, Veloso és Moutinho adják a középpálya magját, széleken pedig Ronaldo és Nani rohamozza a kaput.

A csatársorban volt eddig némi különbség a két csapat között, hiszen míg Postiga mind a négy alkalommal kezdőként kapott bizalmat, addig kollégája Torrest és Fabregast felváltva foglalkoztatta. Utóbbi inkább a nehezebbnek tűnő találkozókon kapott lehetőséget kezdőként. A portugálok tehát mindig ugyanazzal a kezdőcsapattal álltak fel mérkőzéseiken.

További érdekesség, hogy míg a spanyol kapitány az említett két játékoson kívül a két szélső- és a két középpályás-poszton is cserélt, addig Bento mindig ugyanazt a három játékost (Meirelest és Postigát négyszer, Nanit háromszor) cserélte le a találkozók során.

Egy hiányzója lesz a találkozónak

Ezen a mérkőzésen viszont a portugál kapitány is kénytelen lesz megbontani biztos kezdőcsapatát, hiszen Postiga sérülés miatt nem léphet pályára.

Eltiltottja nem lesz az összecsapásnak.

Két nagyon taktikus, erős kerettel rendelkező válogatottat láthatunk szerda este. A spanyolok várhatóan most is dominálni fognak majd mezőnyben, kérdés, hogy a villámgyors portugál szélsőkkel mit tudnak majd kezdeni.

Olvasói sztorik