Hírek

Kassaiék hibájáról beszél Európa

Európa-bajnokság, 12. nap: angol–ukrán 1-0, és svéd–francia 2-0.

Kapcsolódó cikkek

Európa-bajnokság, D-csoport, 3. forduló
Anglia–Ukrajna 1-0 (0-0)
Donyeck, 48 ezer néző. Játékvezető: Kassai Viktor
Gólszerző: Rooney (48.)
Svédország–Franciaország 2-0 (0-0)
Kijev, 64 ezer néző. Játékvezető: Pedro Proenca (portugál)
Gólszerzők: Ibrahimovic (54.), Larsson (91.)
A csoport végeredménye: 1. Anglia 7 pont, 2. Franciaország 4 pont, 3. Ukrajna 3 pont, 4. Svédország 3 pont
A negyeddöntő párosítása
Június 21. csütörtök: Csehország–Portugália, Varsó, 20:45
Június 22. péntek: Németország–Görögország, Gdansk, 20:45
Június 23. szombat: Spanyolország–Franciaország, Donyeck, 20:45
Június 24. vasárnap: Anglia–Olaszország, Kijev, 20:45

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Gól volt? Nem volt gól?

Anglia 1-0-ra nyert a társrendező Ukrajna ellen a D-csoport harmadik fordulójában, így előbbi negyeddöntőbe jutott, utóbbi pedig kiesett. A győztes gólt az eltiltása után visszatérő Wayne Rooney szerezte a 48. percben. A továbbjutás érdekében győzelmi kényszerrel pályára lépő ukránok nagy lendülettel kezdtek, az első negyedórában akadtak is ígéretes lehetőségeik, de ezek rendre kimaradtak. Később alábbhagyott a lelkesedésük, kiegyenlítetté vált a játék, az angolok kényelmesen futballoztak, mivel nekik megfelelt a döntetlen.

A folytatásban Pjatov kapus hibáját kihasználva Rooney hamar vezetést szerzett, azaz még megnyugtatóbb helyzetbe kerültek az angolok, az ukránok pedig nem tudtak nagyobb sebességi fokozatba kapcsolni. Ennek megfelelően sokáig unalmasan csordogált a mérkőzés, mígnem Devic lövése után a gólvonalon túlról vágta ki a labdát egy angol védő, de Kassai Viktor játékvezető továbbot intett, mert Vad II István gólbíró nem jelzett! A hátralévő időre kissé megélénkült a találkozó, próbálkoztak az ukránok becsülettel, de már nem született több gól, így Anglia csoportelsőként jutott tovább, Ukrajna a másik rendező Lengyelországhoz hasonlóan búcsúzott, Európa pedig a magyar játékvezetői csapat tévedéséről beszél…

– Ezzel a játékkal és hozzáállással sokáig nem jutnak a franciák! Kritikán aluli volt a teljesítményük, nem láttam semmi elképzelést a játékukban – mondta a Rangadó.hu állandó szakértője, Szanyó Károly. – Ugyanaz köszönt vissza, mint ami az első fordulóban, az angolok elleni békés egy-egy alkalmával. Mintha érdektelenség lett volna a pályán, pedig ha az ukrán–angol meccsen nincs az a játékvezetői hiba, és tényleg egyenlítenek a hazaiak, akkor mentek volna, mint a távirat, és a franciák akár ki is eshettek volna. Bár a nyolc között kiesni sem jó dolog… Eddig csak egy olyan meccsük volt, az ukránok elleni győzelmük, amely pozitív volt. Nincs bizodalmat benne, hogy eljutnak a legvégsőkig. Angliához sem fűzök sok reményt, sőt szinte egyetlen csapatot sem tudnék most kiemelni, mindegyiknek meglehetősen hullámzó a teljesítménye.

A franciák vereséggel is továbbjutottak

A már biztos kieső Svédország 2-0-ra legyőzte a vereség ellenére negyeddöntőbe jutó franciákat. Ribery nagy helyzete vezette fel a mérkőzést, majd a svédek veszélyeztettek, ám Toivonen kisodródva a kapufa külső élét találta el. Később unalmas mezőnyjáték folyt, és csak a szünet után élénkült meg az iram. Ekkor már a kapusoknak is több dolguk akadt, majd Ibrahimovic az Európa-bajnokság egyik legszebb találatával vezetést szerzett az északiaknak. A hajrában Giroud első labdaérintéséből egyenlíthetett volna, majd a hosszabbítás perceiben Larsson a felső lécről kipattanó labdát vágott a kapuba, így aztán a svédek pontokat tudtak szerezni búcsúmeccsükön. Érdekesség, hogy Laurent Blanc szövetségi kapitány irányításával eddig veretlen volt a francia csapat, amelynek 23 mérkőzés után ez volt az első veresége a jelenlegi szövetségi kapitánnyal.

– Szeretem a svédeket, Ibrahimovicsot is, akinek szerintem sikerült meglőnie az Európa-bajnokság gólját, attól függetlenül, hogy kiestek. Pozitív volt a támadójátékuk, pláne akkor, amikor Wilhelmsson is bejött. Teljesen megérdemelten nyertek – vélekedett az Újpest, a Vasas és az olimpiai válogatott egykori játékosa. – Ha ilyen támadószellemben futballoztak volna korábban is, jobb eredményt érnek el, továbbjuthattak volna. Az ukrán válogatottban Jarmolenko és Konopljanka nagyon pozitív meglepetést jelentettek számomra, sajnos, a továbbiakban már nem láthatjuk őket, pedig több színt vittek a játékba, mint a franciák közül bárki. A lengyel-csoport első és második meccse alapján azt gondoltam, soha nem volt még ilyen Európa-bajnokság, de aztán fokozatosan ellaposodott a torna, megy a taktikázás… Nem értettem, miért volt indiszponált a hollandok támadójátéka, és a spanyolok futballja is kezd unalomba fulladni. Sok passz, de semmi átlövés. Oké, hogy náluk van a labda, uralják a mérkőzést, de ezt a sportágat gólra játsszák! Mondjuk, jobban bennük van a váratlan, mint a franciákban…

Olvasói sztorik