Hírek

Portugália az első elődöntős

Elsőként a portugál válogatott jutott be az Európa-bajnokság legjobb négy csapata közé, miután a varsói negyeddöntőben 1-0-ra legyőzte Csehországot.

Kapcsolódó cikkek

Európa-bajnokság, negyeddöntő
Portugália–Csehország 1-0 (0-0)
Varsó, 54 ezer néző. Játékvezető: Howard Webb (angol)
Gólszerző: C. Ronaldo (79.)
A mai program (június 22. péntek)
Negyeddöntő: Németország–Görögország, Gdansk, 20:45

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Hatalmas erőbedobással, támadásban nagyon intenzíven kezdték a mérkőzést a csehek, ám az első negyedóra elteltével a portugál csapat átvette az irányítást. A huszadik perctől Csehország energiáját és figyelmét szinte teljes egészében lekötötte a védekezés, igaz, néhányszor sikerült gyors ellentámadást vezetnie, a befejezésbe azonban rendre hiba csúszott. A másik oldalon Cristiano Ronaldo három alkalommal is veszélyeztetett: előbb látványos, ollózó mozdulattal próbált gólt szerezni, majd egy harmincméteres szabadrúgást zúdított a kapu mellé, a félidő utolsó percében pedig egy zseniális megmozdulás után a bal kapufát találta telibe.

A második játékrészt óriási lendülettel kezdték a portugálok, Ronaldo 22 méteres szabadrúgása a bal kapufáról perdült mellé. A csehek gyakorlatilag nem tudtak eljutni ellenfelük kapujáig, első kontratámadásukat csaknem 15 perc elteltével vezették, miután a csereként beálló Almeida gólját les miatt érvénytelenítette a játékvezető. A folytatásban a portugálok számos lehetőséget dolgoztak ki, s próbálkozásaiknak meg is lett az eredménye, a 79. percben Moutinho jobb oldali beadására Ronaldo érkezett remek ütemben, nyolcméteres csukafejese felpattanva, a vetődő Cech kesztyűjét is érintve vágódott a léc alá (1-0). Paulo Bento szövetségi kapitány tanítványai a lefújásig már csak az előny megtartására törekedtek, a nagy elánnal támadó cseheknek nem sikerült az egyenlítés, így búcsúzni kényszerültek.

A portugálok a döntőbe kerülésért a szombati spanyol–francia negyeddöntő győztesével találkoznak jövő szerdán, Donyeckben.

– Győzött a jobb csapat! Ha egyszerűen rövidre akarnánk zárni a dolgot, így fogalmazhatnánk. Persze, nem volt ez ilyen egyszerű – magyarázta a Rangadó.hu állandó szakértője, Őze Tibor. – Azért szurkoltam a portugáloknak, mert szeretem az offenzív támadófutballt. A csehek maximum addig tudtak eljutni, hogy megpróbálták elrontani ellenfelük játékát. Korábban mindkét csapatot láttam élőben, hiszen a portugál-dán és a lengyel-cseh meccsen is ott voltam a helyszínen. Most egyértelműen bizonyosodott, amit eddig is tudtunk, hogy a B-csoport erősebb volt, tehát a papírforma érvényesült. Érdekesség, hogy Cristiano Ronaldónak nem csak a játéka, a hozzáállása is kétoldalú. A dánok ellen a meccs legrosszabbja volt, de az edzője tudta, hogy nem szabad lecserélni. Azóta pedig kulcsembere a válogatottnak. Ezen a mérkőzésen a baloldali támadóposztról erőteljesen keresztbemozgott, ezzel meglepte a cseheket, és zavart keltett a védelemben. Jobb oldalról volt három helyzete, és a győztes gól is egy ilyen szituációt követően született. Jiracek jobban védekezésre kényszerült, mint általában. Coentrao erőteljesen ment fel a baloldalon, a Ronaldo által megnyitott területen. Ez döntő momentum volt, amit nem igazán tudtak semlegesíteni a csehek. Azért is megérdemelte meg az elődöntőbe jutást Portugália, mert húsz lövése volt, ellenfelének viszont csak kettő. A csehek egyébként mindent megtettek, de Rosicky nélküli Baros magára maradt elöl, és veszélytelen volt a csapat támadójátéka. Csak idő kérdése volt, mikor szerzi meg a győztes gólt a portugál együttes. A hajrában úgy nézett ki, hogy a defenzív futball eredményre vezethet, de a végén feltörték Csehország védelmét, és a játszó csapat megérdemelten nyert.

Őze Tibor nem csak Ronaldo teljesítményét dicsérte, hanem a csehek kapusa, Petr Cech játékát is kiemelte, hiszen a klasszis attól klasszis, hogy amikor nagy szükség van rá, a hátára tudja venni a csapatot, és képes az élére állni az egyénileg szerény kezdés ellenére is. A sérülésekről szólva szakértőnk kifejtette, a portugál Helder Postiga és a dán Rommedahl combizma is ártatlan helyzetben húzódott meg, ez arra utal, hogy a megterhelő klubszezon után fáradtak, kifacsartak a játékosok.

Olvasói sztorik