Hírek

A játékvezetésben benne van a hiba

Kassai Viktor péntek délelőtt az MLSZ székházában tartott sajtótájékoztatón beszélt az Európa-bajnokságon való (le)szerepléséről.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A szakmai beszélgetésen a magyar játékvezetés két másik jelentős alakja, Palotai Károly és Puhl Sándor is részt vett – írja a szövetség honlapja.

A játékosként olimpiai bajnok, játékvezetőként három világbajnokságon szereplő Palotai Károly kiemelte: Kassai Viktor és csapata, eltekintve a jelentős sajtóérdeklődést kiváltó hibájától, nagyszerűen vezette a rábízott mérkőzéseket a tornán, a tévedés lehetősége azonban hozzátartozik a játékvezetők munkájához.

Palotai Károly szerint az UEFA és a FIFA játékvezetői bizottságai egyetlen hiba után nem felejtik el, milyen kiváló eredményeket értek el Kassai Viktorék az elmúlt években, s hosszútávon egy megingás nem befolyásolja első számú játékvezetőnk későbbi pályafutását. Palotai elmesélte, hogy annak idején egy Győr–Ferencváros meccsen fejelt szabályos gólját érvénytelenítette a bíró, és ez a tévedés nagy szerepet játszott abban, hogy később maga is játékvezetőnek állt.

Puhl Sándor, a négy alkalommal is a világ legjobbjának választott egykori játékvezető szerint ameddig emberek vezetik a mérkőzéseket, lesznek hibák a bíráskodásban.

– Először is le kell szögezni, hogy komoly emberi tévedés történt, amelynek nem lett volna szabad megesnie – jelentette ki Puhl Sándor. – Ugyanakkor nagy nyomás alatt, éles helyzetben, a pillanat tört része alatt megítélni egy néhány centiméteren múló esetet, rendkívül nehéz feladat. Le kell vonni a tanulságokat, tovább kell lépni, és építkezni a történtekből. Én magam egyetlen olyan mérkőzésre sem emlékszem, amelyet hiba nélkül vezettem volna. Ameddig az emberi tényező szerepet kap a labdarúgásban, hibák is lesznek, ezt el kell fogadni.

Puhl Sándor az újságírók előtt szemléltette is, hogy milyen nehéz vonalban látni, és már a nézőpont egy-két centiméteres elmozdulása esetén is jelentősen változik a rálátás a megfigyelt tárgyra, vagyis Vad II Istvánnak rendkívül nehéz dolga volt, amikor meg kellett ítélnie, hogy a kapuba került-e a labda az ukránok lövése után.

Kassai Viktor, az UEFA előírásai szerint, a konkrét játékhelyzetről, valamint a döntéséről nem beszélhetett, de az eset utóéletével kapcsolatban készségesen válaszolt a feltett kérdésekre.

– Nincs miért bujkálnunk, ugyanúgy a mi döntésünkről van szó, mint ahogyan a jó döntések is a sajátjaink voltak az utóbbi években – fogalmazott Kassai. – Az Európa-bajnokság kiemelt jelentőségű torna, sokkal nagyobb súllyal esnek latba a hibák is, mint más mérkőzéseken. A játékvezetői csapatban összetétele a lehető legjobb volt, kollégáim az utóbbi években rengetegszer bizonyították hozzáértésüket, többször is előfordult, hogy az ő segítségük mentett meg egy-egy hibától. Együtt viseljük a következményeket, mint ahogy a sikereket is együtt éltük át. Továbbra is megbízom a segítőimben, ha holnap újabb meccsen működnénk közre, gondolkodás nélkül elfogadnám kollégáim döntését hasonló szituációban. A csapatom minden tagja maximálisan felkészült volt, továbbra is tartom, hogy ma ők a legjobbak a szakmában. Kétségtelen, hogy nem tett jót a megítélésünknek ez a hiba, de nem szabad sokáig a padlón maradni, hamarosan újabb feladatok várnak ránk, nekünk profiként kell folytatnunk a munkánkat.

Olvasói sztorik