Hírek

Brit és ukrán sajtóvisszhangok Kassairól

Érthető módon általában elnéző hangnemben tárgyalja a szerdai brit sajtó, hogy Kassai Viktor játékvezető nem adta meg az ukrán Marko Devics gólját.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A brit kommentárokban visszatérő elem, hogy sok hasonló eset után, amelyeknek Anglia volt a kárvallottja, ezúttal ideje volt, hogy a szerencse az angol válogatott mellé álljon. A lapok ugyanakkor elismerik azt is, hogy ezek után elkerülhetetlennek tűnik az UEFA által eddig ellenzett gólvonal-technológia – vagyis a hasonló esetek megakadályozására alkalmas kamerarendszer – meghonosítása.

A Daily Mail szerdai meccsértékelője szerint az angol szurkolók arra a következtetésre juthatnak, hogy megtörtént az igazságszolgáltatás, miután Kassai Viktor játékvezető és segítői nem vették észre, hogy Devics lövése már a kapuban volt, mielőtt John Terry kivágta a labdát.

A lap felidézi, hogy a 2010-es dél-afrikai világbajnokságon Frank Lampard Németországnak lőtt gólját nézte el hasonló módon a Jorge Larrionda vezette uruguayi játékvezetői hármas, és ezután az angolok vesztettek és kiestek. Most azonban Anglia járt jól – teszi hozzá a szerző – annak ellenére, hogy azóta két további taggal egészült ki a játékvezetői csapat, és a két új segítő a gólvonal meghosszabbításán áll, pontosan az ilyen incidensek elkerülésére.

A Daily Mail azt jósolja, hogy a tévedéseknek ez a fajtája lesz az, amely elősegíti a gólvonal-technológia bevezetésének jóváhagyását. A lap szerint 2010-ben Larrionda a favoritok között szerepelt a világbajnokság döntőjének vezetésére, ám a FIFA végül az első adandó alkalommal hazaküldte. Kassai és csapata is nyilván tart attól, hogy hasonló sorsra jut, amikor az UEFA összeállítja a további játékvezetői listát, ám lehetséges, hogy a magyar játékvezetők ezúttal megmenekülnek, mivel a meg nem adott gól önmagában nem befolyásolta a továbbjutást – áll a Daily Mail kommentárjában.

A Daily Mirror is annak a véleményének adott hangot, hogy a történtek után Michel Platini UEFA-elnök sem ellenezheti már tovább a videótechnológia bevezetését, mivel a visszajátszásokból kiderült, hogy Devics lövése túljutott a gólvonalon.

Az inkompetencia két évvel ezelőtt Angliát sújtotta a németek elleni mérkőzésen, most azonban az angolok voltak a kedvezményezettek – állapítja meg a Mirror szakírója.

A The Daily Telegraph szintén arra a következtetésre jutott, hogy a gólvonal-technológia bevezetésének indokoltsága eddig is tagadhatatlan volt, és ezt az angol–ukrán mérkőzésen történtek csak megerősítették, miután az UEFA által beállított két további segítőnek vajmi kevés haszna volt.

A The Times szerint a meg nem adott ukrán gól kínos az UEFA számára, mivel a testület elnöke, Michel Platini a gólvonal-technológia bevezetésének leghangosabb ellenzői közé tartozik, és ennek alternatívájaként inkább még két segítővel egészítette ki a játékvezetői csapatot.

A BBC idézi Roy Hodgsont, az angolok szakvezetőjét, aki kijelentette, hogy az eredményben nyilvánvalóan volt egy adag szerencse is. Angliát azonban a múltbeli nagy meccseken, Portugália és Németország ellen balszerencse üldözte, így ha most is szerepe volt a szerencsének, akkor talán fontos volt, hogy ezúttal nekünk kedvezzen – fogalmazott a kapitány.

A BBC értékelése szerint a szerencse az ukrán gól meg nem adásáról hozott megmagyarázhatatlan döntésen túl is sokszor megnyilvánult – nem utolsósorban az angol győzelmet hozó gól esetében is, amikor az ukrán kapus kiejtette Steven Gerrard alacsony beadását, lehetővé téve, hogy Wayne Rooney nem egészen egy méterről a hálóba fejeljen.

A magyar bírókat hibáztatja az ukrán sajtó

Az ukrán sajtó szinte egybehangzóan a magyar bírókat teszi felelőssé azért, hogy a válogatott kiesett az Európa-bajnokságról az angoloktól kedd este elszenvedett 1-0-ás vereség miatt.

Az orosz nyelvű Szegodnya című napilap internetes kiadása szerdán a mérkőzésről szóló terjedelmes írásának már a címében jelezte, hogy Ukrajnában Kassai az új szitokszó! A cikk szerint a magyar Vad II István gólbírónak, aki ráadásul játékvezetői dinasztia tagja, a mérkőzés 62. percében az angol kapunál állva látnia kellett volna, amint Marko Devics lövése után a labda teljesen átjutott a gólvonalon, mielőtt Terry kirúgta volna. Tiszta gól volt egy-nullás angol vezetésnél, de Vad ezt nem közölte Kassai Viktor játékvezetővel – olvasható a cikkben, amely szerint ilyen fokú vakság után felesleges volt büntető megítélésében reménykedni, amikor Terry kézzel ért a labdához. Köszönjük, szomszédok, hogy így kibabráltatok velünk! – írta a lap.

A meg nem adott ukrán gól kapcsán az újság – az UEFA-t is hibáztatva – felteszi a kérdést, hogy mi végre vannak a gólbírók a kapuk mögött? Írását a lap azzal zárja, hogy Ukrajna ugyan vesztett, de csapata a játékával elismerést vívott ki, s a fiúk emelt fővel, a közönség ovációja közepette vonultak le a Donbasz Aréna pályájáról.

A football.ua internetes portál szerint az ukránok voltak kezdeményezőbbek az angolok elleni mérkőzésen, de beengedtek egy potyagólt, Devics találatát pedig nem adta meg Kassai játékvezető. A meccsről el lehet majd mondani később, hogy Ukrajna jobban játszott, többet volt nála a labda, gyakrabban lőtt kapura és egy beszámítatlan gólt is rúgott – olvasható az írásban, amely szerint ez az összecsapás minden bizonnyal jó lecke lesz majd Oleg Blohin fiatal játékosai számára. Eleinte ugyanakkor sértettséggel vegyes szomorúság lesz azokban, akik visszagondolnak a mérkőzésre, hiszen másként is történhetett volna minden – emlékeztet a cikk.

A hírportál szerzője úgy véli, akadnak majd, akik azt mondják, hogy az ukránoknak nincs mire büszkének lenniük, ám erre bátran rá lehet vágni, hogy szégyenkezniük meg végképp nincs miért. Annál is inkább, mert most minden érzést elnyom a sértődöttség keserűsége – teszi hozzá.

A sport.ua honlap is a magyar bírókat teszi felelőssé, az orgánum szerint gondatlan volt a játékvezetés, a bírók ellopták Devics gólját, s ezzel együtt Ukrajna esélyét az angolok feletti győzelemre. Labdarúgóink egyenlő küzdelemben maradtak alul az angolokkal szemben, sok gólhelyzetük volt, sőt egy közülük gól volt, de ezt nem adta meg a magyar Kassai Viktor vezette játékvezetői stáb. Ez az epizód a sértettséget helyezi az első helyre a mérkőzés utáni érzések között. Megelőzve a büszkeséget, hogy a válogatottunk a mérkőzés nagyobb részében védekezésre kényszerítette az angolokat, megmutatva, hogy nem csak a harci szellem lobog benne, hanem tud jól is játszani – írta az ukrán sportportál.

Olvasói sztorik