Hírek

A támadófoci lesz a siker kulcsa

A németek hatékonyabbak a támadózónában, mint az olaszok.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az Európa-bajnokság csütörtöki, varsói elődöntőjében a hibátlan német válogatott játszik Olaszország legjobbjaival. A két csapat eddigi, sikerrel megvívott találkozóit saját fölényük jellemezte, nagy csatára van kilátás ezen a találkozón is.

Út az elődöntőig

Két csoport (B és C) továbbjutói közül kerül ki a végső győztes ezen a tornán. Németország a B-jelű, halálcsoportnak elkeresztelt kvartettből lépett tovább a másik elődöntős Portugália előtt, míg az olaszok a világ- és Európa-bajnok spanyolok mögött lettek másodikok a C-csoportban.

A német csapat gyakorlatilag hozza azt, amit a torna előtt sokan vártak. Eddig nem tudtak hibázni, minden meccsükön meggyőző játékot mutatva jutottak a legjobb négy közé. Portugália, és a holland-dán kettős sem tudta megállítani őket, egy góllal mindig jobbak voltak aktuális ellenfelüknél. A negyeddöntőben aztán az egygólos győzelmi szériájuk is megszakadt, hiszen kettővel verték a görögöket.

Néha már meglepő volt az olaszok támadófocija, amelyet olykor-olykor bemutattak. Hatékonysági mutatójuk viszont hagy némi kívánnivalót maga után. Részben emiatt az olasz csapat csak két döntetlenre (1-1) volt képes a csoportjában, és a mindent eldöntő írek elleni találkozón is csak két találatot jegyzett, ami nem mondható túl jó teljesítménynek a horvátok három, illetve a spanyolok négy lőtt találata után. A negyeddöntőben aztán folytatódott a helyzetek elpuskázása, 0-0 után tizenegyesekkel léptek tovább Anglia ellen.

Fontosabb mutatók

A német válogatott egy találkozó kivételével (Hollandia) mindig többet birtokolta a labdát, mint ellenfele. Azonban a hollandok ellen is kézben tartották a mérkőzést, a 48 százalékos labdabirtoklási mutató ellenére is uralták a játékot, csakúgy, mint a többi mérkőzésükön.

Az olasz csapat is szeretett kezdeményezni, és mikor ez sikerült, nyert is. Igaz, legutóbbi mérkőzésükön nem közvetlenül a helyzetek kialakítása miatt győztek, de mindenképpen sokat segített a továbbjutásban a legjobb védekezés a támadás elv alkalmazása. Ennél jobban nem lehetett az angolokat semlegesíteni. A horvátok, illetve a spanyolok ellen viszont átadták a kezdeményezési lehetőséget, és mindkét esetben góllal bosszulta ezt meg az ellenfél.

Az itáliai és a német válogatott támadójátékában elég nagy eltéréseket tapasztalhatunk. Az olaszok jóval többször kísérleteztek a gólszerzéssel, mint ellenfelük, viszont a németek pontossága ellensúlyozza ezt.

A hivatalos összesített statisztikák szerint az olaszok másfélszer többet lőttek kapura, mint a németek (87 olasz, 60 német lövési kísérletről számol be az uefa.com). Ugyanez az eltérés a kapura tartó lövéseknél is megmarad, 33-50 arányban.

Mégis, ha a találatokat nézzük, a németek több mint kétszer annyi gólt szereztek, mint aktuális ellenfelük. A Gomez vezette csatársor közel harminc százalékos hatékonysággal értékesíti helyzeteit, míg Balotelliék a tíz százalékot sem érik el ugyanebben a mutatóban.

Kezdőcsapatok, hiányzók

Németország kezdőjében csak az előző meccsen volt lényegesebb változás. A negyeddöntőben azt is láthattuk, hogy a kispadról beszálló játékosaikra is ugyanúgy számíthatnak, mint az alapembereikre. Ezen a találkozón a Podolski, Müller, Gomez trió kapott némi pihenőt a kapitánytól, bár Müller és Gomez csereként itt is pályára lépett.

A védelmen egyszer volt kénytelen változtatni Löw kapitány, méghozzá Boateng eltiltása miatt, ezen kívül mindig ugyanabban az összetételben vonult ki a hátsó alakzat.

A középpályán Schweinsteiger, Khedira és Özil bizonyult kirobbanthatatlannak. Az elődöntőben viszont kérdéses lehet Schweinsteiger játéka, ugyanis a hírek szerint egy korábbi sérülése ismét előjött. Melléjük minden bizonnyal visszatér Müller és Podolski.

A csatársorban Mario Gomez felel a gólokért.

Az olaszok bátor, 3-5-2-es felállással kezdtek, ami nem vezetett eredményre. Prandelli kapitány ezután változtatott, az írek ellen már négy védővel, és némileg átvariált középpályával kezdtek, amivel már sikert ért el a csapat. Marchisio, de Rossi és Pirlo jelentik a csapat motorját, de a csoportmeccsek alatt Motta is fontos embere volt a középpályának. Utóbbi teljesen felépült kisebb sérüléséből, ezen a meccsen akár már pályára is léphet.

A védelemben a Bonucci, Chiellini kettős jelentette a biztos pontot, de Chiellini sérülése miatt a legutóbbi meccset kihagyta. A legfrissebb információk szerint csütörtökön már pályára lépne, kérdés, hogy Bonuccival egymás mellett, vagy egymást váltva jutnak majd szerephez.

A csatársorban Cassano volt eddig kihagyhatatlan, a másik támadó pozíciójában pedig inkább Balotelli kapta meg kezdőként a bizalmat.

Lesz eltiltottja is a mérkőzésnek, hiszen a főleg az első két mérkőzésen foglalkoztatott Maggio begyűjtötte második sárgáját, így ő kihagyja a találkozót.

Kérdés, hogy melyik arcukat mutatják majd a csapatok. Azt mindkét válogatott tapasztalta már a csoportmeccsein, hogy ha beáll védekezni, azzal könnyen saját vesztét okozhatja. Várhatóan vállalják majd a támadószellemű játékot, és egy izgalmakban gazdag mérkőzést láthatunk csütörtök este.

Olvasói sztorik