Hírek

Vasakarat, vasfegyelem, Vas megye

Cégmustra-sorozat: a város tulajdonosi többségének is garantálnia kell a rendezettséget Szombathelyen.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az utóbbi időben rendeződni látszik a magyar klubok helyzete, tisztulnak a tulajdonosi viszonyok. Ezért a Rangadó.hu úgy döntött, megnézi, milyen a tulajdonosi szerkezetük az élvonalbeli csapatokat működtető gazdasági társaságoknak.

Sorozatunk tizenhatodik, utolsó alanya a Haladás együttesét működtető Szombathelyi Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft.

A Haladás 2000-ben, majd 2002-ben is búcsúzott az élvonaltól. 2002-ben új tulajdonos, a Lombard érkezett a klubhoz, ám két év után távozott is Szombathelyről. Mint sorozatunk előző részében már említettük, bizonyosodott: nem működik az a fajta hozzáállás, amikor egy gazdag üzletember egy számára teljesen idegen közegben, hozzáértő közönség előtt próbál csapatot építeni. A honi futball nagy utazója, Bíró Péter nemhogy felemelte, kis híján teljesen tönkretette Szombathely labdarúgását. A városban rég nem látott összefogásra volt szükség, hogy egy fiatalokból álló csapat ugyan, de elinduljon a bajnokságban.

A fanatikusok kedvét az sem szegte, hogy a szeretett csapatuk egyelőre csak a másodosztályban szerepelhetett. A 2006–2007-es szezon előtt tulajdonrészt vásárolt a Séllei Árpád alapította Haladás Marketing Kft., és öt százalékos tulajdonosként ez a cég vállalta a csapat teljes premizálását. 2007. július 1-vel az Illés Béla, Halmai Gábor fémjelezte Halmill Team Tanácsadó Kft. 44 százalékos üzletrészt vett meg az önkormányzattól. Ezzel még stabilabbá vált a Szombathelyi Haladás, mind anyagilag, mind szakmailag. A csapat a 2007–2008-as szezonban megnyerte az NB II Nyugati-csoportját, és visszajutott az első osztályba.

A szombathelyi gárda alapítása óta a 2008–2009-es bajnokságban szerepelt a legjobban: a harmadik helyen végzett, és kivívta az Európa Liga-indulás jogát. Ezzel az eredményével a Haladás új rekordot állított fel az NB I történetében: újoncként még egy csapat sem tudott ennél jobb eredményt elérni.

Korábban az 1998-ban alapított Szombathelyi Haladás Vasutas Futball Kft. működtette az együttest, de ez 2005. január és tavaly december között felszámolás alatt állt, majd megszűnt.

A jelenlegi társaságot 2001 januárjában jegyezték be Pápai Egyesített Labdarúgó Club Kft. néven. A másodosztályú PELC gyakorlatilag fölöslegessé vált Bíró Péter és a Lombard megjelenésével, így az indulási jogot a szombathelyiek vásárolták meg 2004 őszén. A jegyzett tőke 2009 novembere óta húszmillió forint.

A tulajdonosi összetétel tehát jelenleg a következő: Szombathely Megyei Jogú Város 51%, Halmill Team Tanácsadó Kft. 44%, Haladás Marketing Kft. 5%. Az ügyvezető Tóth Miklós, akinek egy bútor és háztartási cikk kiskereskedelemmel foglalkozó családi vállalkozása van Keszthelyen, a Dapet Kereskedelmi Kft.

A tulajdonosok közül a Haladás Marketing Kereskedelmi és Szolgáltató Kft-t ötmilliós jegyzett tőkével hozták létre 2006-ban. Ügyvezetője Séllei Árpád, aki a focis cégnek felügyelőbizottsági tagja. A tulajdonosok között rajta kívül Horváth Balázst és Vízvárdy Balázst találjuk. Bevételük két évvel ezelőtt 8,6 millió volt, adózott eredményük mínusz 2,1 millió, kötelezettségeik összeg pedig 8,1 millió.

A Halmill Team Tanácsadó Kft. is 2006 óta létezik, tevékenységi körében csak üzleti tanácsadás szerepel. Tulajdonosai Halmai Gábor és Illés Béla, az ügyvezetői posztot utóbbi tölti be. Két évvel ezelőtt csupán négymilliós volt a nettó árbevétele, ez mínusz 946 ezer forintos adózott eredményt jelent, a saját tőke összege is negatív: mínusz 29 millió, a kötelezettségek összege pedig 205 millió forint.

Halmai vezérigazgatóként tevékenykedik a Contact Marketing Gépjárműkereskedelmi és Szállítmányozó Zrt-ben, amelynek tavalyelőtt 1,7 milliárdos bevétel mellett 56,3 milliós adózott eredménye volt. A Sport Trade ’3 Szolgáltató Kft. névre hallgató családi cég 2010-ben 17,5 milliós bevétel mellett 11,9 milliós adózott eredményt produkált.

A csapatot működtető Szombathelyi Haladás Labdarúgó és Sportszolgáltató Kft. adatai sokkal rendezettebbek voltak tavalyelőtt. A 219 milliós nettó árbevételhez 229 ezer forintos adózott eredmény társult. A 21,5 milliós saját tőkéhez képest a 31,6 milliós kötelezettségek némileg soknak számítanak, így az eladósodottság mértéke nem optimális.

Cégadatok (2010. év)
Értékesítés nettó árbevétele: 219 millió forint
Adózott eredmény: 229 ezer forint
Saját tőke: 21,5 millió forint
Kötelezettségek: 31,6 millió forint
Eladósodottság foka* 0,35
Eladósodottság mértéke (bonitás)** 1,47
* Kötelezettségek/eszközök összesen: megmutatja, hogy az eszközállomány milyen mértékben van megterhelve kötelezettségvállalással. Minél kisebb a mutató mértéke, annál jobb a cég megítélése.
** Kötelezettségek/saját tőke: azt mutatja, hogy a saját források a kötelezettségek hány százalékát fedezik. Pozitív a cég megítélése, ha a mutató értéke tartósan és jóval 1 alatt van.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik