Hírek

Balga a belga?

Cégmustra-sorozat: vége a Tolnai-uralomnak, néhány hónapja belga tulajdonban van az Újpest.

Kapcsolódó cikkek

Nyerj egy 2012-es, új iPad-et (32GB, 4G) a Rangadó Facebook-játékán! Két klikk, és tied lehet az Apple szuper gépe!

Az utóbbi időben rendeződni látszik a magyar klubok helyzete, tisztulnak a tulajdonosi viszonyok. Ezért a Rangadó.hu úgy döntött, megnézi, milyen a tulajdonosi szerkezetük az élvonalbeli csapatokat működtető gazdasági társaságoknak.

Sorozatunk tizenharmadik alanya az Újpest együttesét működtető Újpest FC Football Club Kft.

Mivel professzionizmust 1998-ban újra bevezették a magyar bajnokság élvonalában, létrejött az Újpest Football Club. Azonban a klub pénz szűkébe került, és kulcsjátékosai elhagyták a klubot. A helyzet valamivel jobb lett 2001 után, amikor a stadion teljes körű felújításon ment át, állami támogatással, valamint a tulajdonos is pumpált némi pénzt a csapatba. Erőfeszítése eredményeképpen a klub megnyerte a Magyar Kupát és a Szuperkupát is, de a bajnokságban csak közepes teljesítményre futotta. Három ezüstérmet nyert 2004-ben 2006-ban és 2009-ben. A pénzügyi helyzet azonban manapság sem túl rózsás.

Az 56 főt foglalkoztató társaság jegyzett tőkéje immár tíz éve 366,2 millió forint. Nettó árbevétele 2010-ben 356,9 millió forint volt, de az adózott eredmény 53,4 milliós veszteséget mutat. A saját tőke 693,4 millió, de a kötelezettségek összege 1,7 milliárdra rúg! Egykori ügyvezetői között szinte csupa ismert embert találunk: Szabó Bence, Várhidi Péter, Kisteleki István, Gyulay Zsolt, Sallói István, Dr. Dányi Szilárd, illetve Joseph Böröcz, a DHL Express Magyarország Kft. kereskedelmi és marketing igazgatója. Csehi István és Dr. Bartha Csaba már a közelmúltat képviselik, jelenleg pedig a belga Roderick Duchatelet látja el ezt a feladatot is.

Régebben az UTE-nak is volt tulajdonrésze, sőt 1999–2000 között néhány kiváló, emblematikus játékos, Szlezák Zoltán, Bíró Szabolcs, Tóth Norbert, Kovács Zoltán, Tamási Zoltán és Véber György is résztulajdonos volt. Feltűnik az egykori tulajdonosok között a Gyulay Zsolt, Lukács Ferenc és dr. Genzwein Ferenc nevével fémjelzett Viola Ball Befektetési és Vagyonkezelő Zrt. (manapság már Vision Manager Vagyonkezelő Zrt.), a Magyar Fejlesztési Bank Rt., különböző ciprusi, valamint Seychelles-szigeteki társaságok, és ingatlanforgalmazó, ingatlanfejlesztő vállalkozások is (Tálió-2001, Nyíring, Costerlau, Iceinvest, Evora Invest, NTS Szálloda, Spontefor Limited, City Budapest).

Hogy az egykori főnök, Tolnai Sándor miért variálta ilyen gyakran a tulajdonosi szerkezetet, talán csak ő tudja…

2005 februárjában valósult meg az álma, akkor lett a klubot működtető cég egyedüli tulajdonosa a Kovács Péter és Tolnai Sándor nevével fémjelzett DARE csoport. Eredetileg kisebb százalékban szerettek volna szerepet vállalni az újpesti futballban, de az akkori tulajdonosok (Lukács Ferenc és az MFB) már nem kívánták az addigi mértékben finanszírozni a focit, így került teljesen hozzájuk az Újpest.

A csapat a közös időszakban nem működött rosszul: rendre bajnoki aranyesélyes volt, a bajnoki cím azonban egyszer sem jött össze. Aztán a tulajdonviszonyok teljesen átrendeződtek, Kovács Péter kiszállt, Tolnai megmaradt, és 19-re lapot húzott. A legfőbb kérdés az volt, anyagi körülményeik elbírják-e a versenyfutást a tehetősebb riválisokkal. A válasz: nem. Tavaly megroppant a pénzügyi háttér, s a főnököt bevitték kihallgatni. Tolnai Sándort és két társát egy bank jelentette fel egy szálloda adásvételével, bérbeadásával kapcsolatos ügylet, és az azzal összefüggésben felhasznált hamis okiratok miatt. A bűncselekménnyel okozott kár a rendelkezésre álló adatok szerint több mint kétmilliárd forint, amelyet az ügyészség zárolt.

Némi huzavona után a City Budapest Zrt. megállapodott a belga Roderick Duchatelet-vel, aki a Cesarion BVBA által több mint 94 százalékos üzletrészt vásárolt a futballcsapatot működtető gazdasági társaságban. Duchatelet már szerzett tapasztalatokat a futballban, korábban öt éven keresztül igazgatói posztot töltött be a Germinal Beerschot Antwerpennél. A helyzet talán anyagi és szakmai vonalon is hamarosan rendeződik, már csak a csapatnak kellene bennmaradnia az élvnoalban.

Cégadatok (2010. év)
Értékesítés nettó árbevétele: 356,9 millió forint
Adózott eredmény: –53,4 millió forint
Saját tőke: 693,4 millió forint
Kötelezettségek: 1,7 milliárd forint
Eladósodottság foka* 0,71
Eladósodottság mértéke (bonitás)** 2,56
* Kötelezettségek/eszközök összesen: megmutatja, hogy az eszközállomány milyen mértékben van megterhelve kötelezettségvállalással. Minél kisebb a mutató mértéke, annál jobb a cég megítélése.
** Kötelezettségek/saját tőke: azt mutatja, hogy a saját források a kötelezettségek hány százalékát fedezik. Pozitív a cég megítélése, ha a mutató értéke tartósan és jóval 1 alatt van.
Olvasói sztorik