Hírek

Anyagilag még csak-csak, de szakmailag…

Cégmustra-sorozat: a másodosztályban a zalaegerszegi cég anyagi hátterét is rendbe rakhatják.

Kapcsolódó cikkek

Nyerj egy 2012-es, új iPad-et (32GB, 4G) a Rangadó Facebook-játékán! Két klikk, és tied lehet az Apple szuper gépe!

Az utóbbi időben rendeződni látszik a magyar klubok helyzete, tisztulnak a tulajdonosi viszonyok. Ezért a Rangadó.hu úgy döntött, megnézi, milyen a tulajdonosi szerkezetük az élvonalbeli csapatokat működtető gazdasági társaságoknak.

Sorozatunk hetedik alanya a Zalaegerszeg együttesét működtető ZTE Football Club Zrt.

Öt fordulóval az OTP Bank Liga zárása előtt matematikailag is eldőlt, hogy a továbbra is nyeretlen Zalaegerszeg kiesik az élvonalból. A csapat 1994 óta szerepel megszakítás nélkül az első osztályban, a 2001–2002-es szezonban bajnoki címet nyert, s a Bajnokok Ligája következő kiírásában, a selejtezőben, emlékezetes meccsen 1-0-ra verte a Manchester Unitedet a Népstadionban.

A következő évek kiugró sikereket nem hoztak a zalaiak számára. Az akkori klubvezetés pénzügyileg túlvállalta magát, és a klub 2005 nyarára az anyagi ellehetetlenülés közelébe jutott. A városvezetés, és az elnökké választott új többségi tulajdonos, Nagy Ferenc közös erőfeszítésének köszönhetően a krízisen túljutott a csapat, az őszi gyengélkedés után 2006 tavaszán már igazán jól teljesített. A sikerek a folytatásban sem kerülték el a klubot, hiszen 2007-ben bajnoki bronzérmes, egy évvel később Ligakupa-döntős, két esztendővel ezelőtt pedig Magyar Kupa-döntős volt. A tavalyi bajnokságot a negyedik helyen zárta.

A 2011–2012-es idényben azonban ismét válságba került a ZTE FC, hiszen Csank János, majd Prukner László szakmai vezetésével sem sikerült nyernie a csapatnak, a klub pedig ismét anyagi nehézségekkel küszködött. A bajnokság tavaszi folytatása is erősen kérdéses volt, de Nagy Ferenc az utolsó pillanatban talált egy befektetőt, aki a zalaegerszegiek segítségére sietett, bár kilétét nem fedte fel. A szezont tehát befejezi a gárda, de a kiesést nem kerülheti el, így jövőre csak az NB II-ben szerepelhet.

A zártkörűen működő részvénytársaság jegyzett tőkéje 31 958 850 forint, saját tőkéje 2010-ben 63 és fél millió volt.

Ügyvezetője az a Dézsi Attila, aki korábban a ZTE Marketing Média és Sport Rendezvényszervező és Kereskedelmi Kft-ben is szerepet vállalt. Ez egy budapesti bejegyzésű, zalaegerszegi telephellyel is rendelkező cég, amelynek ügyvezetője Tóth Krisztián. Nettó árbevétele 107 millió forint, adózott eredménye pedig 10 millió volt két évvel ezelőtt. A Zrt. már nem tulajdonosa a kft-nek, amely jelenleg két magánszemély nevén van.

A részvénytársaság vezérigazgatója és többségi tulajdonosa Nagy Ferenc, akinek korábban az ingatlanbizniszhez is köze volt, hiszen a kehidakustányi lakópark-építő vállalkozás egyik vezetőjeként tevékenykedett.

A felügyelőbizottság tagjai közül Dr. Szabó Ernőnél érdekes szombathelyi kötődést találunk, márpedig a vasiak gyűlölt ősellenségnek számítanak Zalában! Szabó a Szombathelyen bejegyzett Help Kereskedelmi, Szolgáltató és Tanácsadó Kft. vezetője, és egykori tulajdonosa. Ugyanez igaz a budapesti Concordat Felszámoló Kft-re is. A 30 millió forintos jegyzett tőkéjű nagykanizsai Agrotrans Kereskedelmi és Szolgáltató Kft-nek ügyvezetője és többségi tulajdonosa is, ahogyan az övé a 32 milliós jegyzett tőkével rendelkező, és 2010-ben 113 és fél milliós forint nettó árbevétellel büszkélkedő Zalazöldért Gróti Kereskedelmi Ipari és Szolgáltató Kft. is. Úgyszintén zöldség-gyümölcsben utazik a Pecuniaagora Kereskedelmi, Szolgáltató és Tanácsadó Zrt., 54 milliós jegyzett tőkével.

Térjünk vissza a ZTE Football Club Zrt-hez, amelynek nettó árbevétele 2008 és 2010 között folyamatosan csökkent: előbb 141, majd 103, végül 95 millió forint volt. Igen ám, de az adózott eredmény előbb 12 milliós, majd 21 milliós mínuszt, majd tavalyelőtt 120 millió forintos plusz mutatott! Hirtelen és jelentősen változó tendencia… A kötelezettségek mértéke jelentős, ahogyan az eladósodottságé is.

A szombathelyi szál…

A ZTE FC Zrt. igazgatósági tagjai között korábban ott volt a szombathelyi Kovács Jenő, aki több mint tíz évig a Vas Megyei Közútkezelő vezetője volt, és a Falco kosárlabdacsapatának kistulajdonosa. Szintén az igazgatóságban ült Németh Szabolcs, az ismert szombathelyi ingatlanvállalkozó!

Cégadatok (2010. év)
Értékesítés nettó árbevétele: 95 millió forint
Adózott eredmény: 120,7 millió forint
Saját tőke: 63,7 millió forint
Kötelezettségek: 283,7 millió forint
Eladósodottság foka* 0,73
Eladósodottság mértéke (bonitás)** 4,45
* Kötelezettségek/eszközök összesen: megmutatja, hogy az eszközállomány milyen mértékben van megterhelve kötelezettségvállalással. Minél kisebb a mutató mértéke, annál jobb a cég megítélése.
** Kötelezettségek/saját tőke: azt mutatja, hogy a saját források a kötelezettségek hány százalékát fedezik. Pozitív a cég megítélése, ha a mutató értéke tartósan és jóval 1 alatt van.
Olvasói sztorik