Hírek

Bonbon után szabadon

A számok nem hazudnak! Kispesten kezdjük a Rangadó cégmustra-sorozatát!

Kapcsolódó cikkek

Az utóbbi időben rendeződni látszik a magyar klubok helyzete, tisztulnak a tulajdonosi viszonyok. Ezért a Rangadó.hu úgy döntött, megnézi, milyen a tulajdonosi szerkezetük az élvonalbeli csapatokat működtető gazdasági társaságoknak.

Sorozatunk első alanya a Budapest Honvéd FC-t működtető Honvéd Futball Club Kft.

A cég 2003 nyarán alakult, jegyzett tőkéje 2008 nyara óta 63 millió forint, tulajdonosa 2006 júliusa óta a Hemingway Franchise Group Limited. Érdekesség, hogy az üzletrészre tavaly január eleje óta zálogjog van bejegyezve, magyarul az üzletrészét zálogba adta az OTP Banknak, amely ennek fejében adott neki hitelt. Bár a saját tőkéje 2010-ben csak 32 millió forint volt, ez vajon mennyi hitelre adott fedezetet?!

Az ügyvezető, Gács Pál, aki vezető tisztségviselő a klubhoz tartozó Magyar Futball Akadémia Kft-n kívül az általa is tulajdonolt Polus Star Ingatlanhasznosító Kft-ben. Ő a főnök, George F. Hemingway jobb keze, korábban a Bonbon Delicatesse Kereskedelmi Zrt. igazgatósági tagja is volt.

A 98 főt foglalkoztató kft. bevétele 2010-ben 162 millió forint volt, ami 60 milliós veszteséget jelent. Tartósan veszteséges, az eladósodottság mértéke jelentős.

Cégadatok (2010. év)
Értékesítés nettó árbevétele 162 122 000 forint
Adózott eredmény –60 991 000 forint
Saját tőke 32 099 000 forint
Kötelezettségek 443 769 000 forint
Eladósodottság foka* 0,78
Eladósodottság mértéke (bonitás)** 13,83
* Kötelezettségek/eszközök összesen: megmutatja, hogy az eszközállomány milyen mértékben van megterhelve kötelezettségvállalással. Minél kisebb a mutató mértéke, annál jobb a cég megítélése.
** Kötelezettségek/saját tőke: azt mutatja, hogy a saját források a kötelezettségek hány százalékát fedezik. Pozitív a cég megítélése, ha a mutató értéke tartósan és jóval 1 alatt van.
Olvasói sztorik