Hírek

Két lábbal a földön járnak

Rangadó
Rangadó

2012. 04. 17. 16:20

Cégmustra-sorozat: mint két oszlopra, úgy támaszkodik két cégre a KTE Kft.

Kapcsolódó cikkek

Nyerj egy 2012-es, új iPad-et (32GB, 4G) a Rangadó Facebook-játékán! Két klikk, és tied lehet az Apple szuper gépe!

Az utóbbi időben rendeződni látszik a magyar klubok helyzete, tisztulnak a tulajdonosi viszonyok. Ezért a Rangadó.hu úgy döntött, megnézi, milyen a tulajdonosi szerkezetük az élvonalbeli csapatokat működtető gazdasági társaságoknak.

Sorozatunk negyedik alanya a Kecskemét együttesét működtető Kecskeméti Tornaegylet Labdarúgó Kft.

A cég 2001 júliusában alakult, éppen abban az évben, amikor az együttes először került közel az élvonalhoz. Végül három ponttal lemaradt a feljutásról a későbbiekben visszalépő BKV Előre SC-vel szemben. 1995 és 2008 között a klub stabilan a másodosztályú volt, 1999-2003 között hivatalosan KFC néven szerepelt. A 2007–2008-es idény hozta meg az áttörést, amikor Rózsa Pál és Versegi János tulajdonosok, valamint Tomiszlav Szivics vezetőedző irányításával a csapat fölényesen nyerte meg az NB II Keleti-csoportját, és 97 éves története során először feljutott a legmagasabb osztályba.

Az ügyvezető tavaly szeptember vége óta S. Juhász Attila, aki a Stadion Sportlétesítményeket Működtető Nonprofit Kft-t is ugyanilyen minőségben irányítja. Utóbbi cég nem csak a Széktói Stadion működtetése miatt jött létre, erre utal a 64 tételt tartalmazó tevékenységi körben például a könyv-kiskereskedelem, a közúti áruszállítás, az egyéb szoftverkiadás, az erdészeti szolgáltatás, vagy a hangfelvétel készítése, kiadása.

S. Juhász továbbá a Kecskeméti Víziközmű Társulat ellenőrzőbizottságának tagja. Vezetője és tulajdonosa is volt a 2010-ben 38 és félmillió forintos árbevételt produkáló, mezőgazdasági profilú Hetech Kereskedelmi és Szolgáltató Kft-nek, de ez már a múlté.

Néhány bekezdéssel feljebb már említettük, hogy két személynév, illetve két cégnév fémjelzi a kecskeméti labdarúgás legújabb, egyben legsikeresebb időszakát. Az egyik Rózsa Pál, a Bertrans Logisztikai Zrt. tulajdonos-vezérigazgatója, a másik pedig Versegi János, a Ver-Bau Kft. tulajdonos-ügyvezetője, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Bács-Kiskun megyei elnöke.

A Bertrans a Hungarosped Szállítmányozási és Kereskedelmi Kft. 55 százalékos tulajdonában álló, százmillió forint jegyzett tőkéjű vállalat, amely ellen idén február végén, illetve március elején is végrehajtást rendeltek el, s jelenleg mindkettő hatályos! Nettó árbevétele 2010-ben 4 milliárd 318 millió forint volt, de ezzel együtt is 345 millió forintos mínuszt mutat az adózott eredmény… A saját tőke 704 millió volt két évvel ezelőtt.

A Hungarosped Szállítmányozási és Kereskedelmi Kft. egy hárommilliós jegyzett tőkéjű cég, amelynek Rózsa Pál a tulajdonos-ügyvezetője. Bevétele 2008 és 2010 között nem volt, tavalyelőtt így az adózott eredmény hatmilliós mínuszt jelöl, a saját tőkéje pedig 108 millió volt.

Rózsa Pál vezetője a két esztendővel ezelőtt 742 milliós nettó árbevétel mellett 15 milliós adózott eredményt produkáló Bertrans Sped Belföldi és Nemzetközi Fuvarozó Kft-nek is, illetve ügyvezetője és tulajdonosa a 2008 és 2010 között szintén árbevétel nélküli, tavalyelőtt mégis 28 milliós adózott eredményt hozó P-Development Vagyonkezelő Kft-nek.

A Ver-Bau Építőipari és Szolgáltató Kft. 2010-ben majdnem hétmilliárdos nettó árbevétellel büszkélkedhetett, adózott eredménye 318 millió volt, a saját tőke meghaladta az egymilliárdot. A cég tulajdonolja a WohnPark Alsószéktó Ingatlanfejlesztő Kft-t és a Ferihegy Betongyártó Építőipari és Kereskedelmi Kft-t.

Most érkeztünk vissza kiindulópontunkhoz, a Kecskeméti Tornaegylet Labdarúgó Kft-hez, amely 2010-ben 211 és félmilliós nettó árbevétellel és nagyjából nyolcmillió forintos adózott eredménnyel zárt, 59 főt foglalkoztatott. Saját tőkéje 141 millió volt, de a 411 millió forintos kötelezettségek miatt az eladósodottság mértéke jelentős.

„Van egy koncepciónk, amelynek része a költségcsökkentés, és a fiatalok folyamatos, nem drasztikus beépítése is. Megmaradt egy jó alapcsapatunk, ebbe próbáljuk beépíteni nyolc saját nevelésű fiatalunkat. Tíz játékosunk távozott az első keretből, de megmaradt a csapat stílusa, és beépültek a fiatalok.” – nyilatkozta a közelmúltban a Rangadó.hu-nak Török László, szakmai igazgató.

A koncepció, a hitvallás, a stílus és a módszer egyaránt szimpatikus, ráadásul nem városról városra vándorló szerencselovagok, hanem komoly helyi üzletemberek állnak a klub mögött. Korábban lehetett hallani fizetéscsúszásokról, emlékezetes a Ligakupa-meccsen előadott „hasmenéses sztrájk” esete is, és a meghatározó külföldi játékosok többségének sem véletlenül kellett távoznia az elmúlt télen. A számok bizony azt mutatják, hogy Kecskeméten sincs kolbászból a kerítés, a Ligakupa-döntős, bajnoki ötödik helyezett csapat tavaszi jó szereplése viszont azt mutatja: az anyagi harc helyett más fronton is fel lehet venni a kesztyűt a riválisokkal. És talán érdemesebb is…

Cégadatok (2010. év)
Értékesítés nettó árbevétele 211,7 millió forint
Adózott eredmény 8 millió forint
Saját tőke 141 millió forint
Kötelezettségek 411 millió forint
Eladósodottság foka* 0,74
Eladósodottság mértéke (bonitás)** 2,91
* Kötelezettségek/eszközök összesen: megmutatja, hogy az eszközállomány milyen mértékben van megterhelve kötelezettségvállalással. Minél kisebb a mutató mértéke, annál jobb a cég megítélése.
** Kötelezettségek/saját tőke: azt mutatja, hogy a saját források a kötelezettségek hány százalékát fedezik. Pozitív a cég megítélése, ha a mutató értéke tartósan és jóval 1 alatt van.
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Hungary's midfielder Balazs Dzsudzsak (L) and Hungary's forward Adam Szalai (R) warm up with teammates prior to the  during the Euro 2016 round of 16 football match between Hungary and Belgium at the Stadium Municipal in Toulouse on June 26, 2016.   / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.