Hírek

Két lábbal a földön járnak

Cégmustra-sorozat: mint két oszlopra, úgy támaszkodik két cégre a KTE Kft.

Kapcsolódó cikkek

Nyerj egy 2012-es, új iPad-et (32GB, 4G) a Rangadó Facebook-játékán! Két klikk, és tied lehet az Apple szuper gépe!

Az utóbbi időben rendeződni látszik a magyar klubok helyzete, tisztulnak a tulajdonosi viszonyok. Ezért a Rangadó.hu úgy döntött, megnézi, milyen a tulajdonosi szerkezetük az élvonalbeli csapatokat működtető gazdasági társaságoknak.

Sorozatunk negyedik alanya a Kecskemét együttesét működtető Kecskeméti Tornaegylet Labdarúgó Kft.

A cég 2001 júliusában alakult, éppen abban az évben, amikor az együttes először került közel az élvonalhoz. Végül három ponttal lemaradt a feljutásról a későbbiekben visszalépő BKV Előre SC-vel szemben. 1995 és 2008 között a klub stabilan a másodosztályú volt, 1999-2003 között hivatalosan KFC néven szerepelt. A 2007–2008-es idény hozta meg az áttörést, amikor Rózsa Pál és Versegi János tulajdonosok, valamint Tomiszlav Szivics vezetőedző irányításával a csapat fölényesen nyerte meg az NB II Keleti-csoportját, és 97 éves története során először feljutott a legmagasabb osztályba.

Az ügyvezető tavaly szeptember vége óta S. Juhász Attila, aki a Stadion Sportlétesítményeket Működtető Nonprofit Kft-t is ugyanilyen minőségben irányítja. Utóbbi cég nem csak a Széktói Stadion működtetése miatt jött létre, erre utal a 64 tételt tartalmazó tevékenységi körben például a könyv-kiskereskedelem, a közúti áruszállítás, az egyéb szoftverkiadás, az erdészeti szolgáltatás, vagy a hangfelvétel készítése, kiadása.

S. Juhász továbbá a Kecskeméti Víziközmű Társulat ellenőrzőbizottságának tagja. Vezetője és tulajdonosa is volt a 2010-ben 38 és félmillió forintos árbevételt produkáló, mezőgazdasági profilú Hetech Kereskedelmi és Szolgáltató Kft-nek, de ez már a múlté.

Néhány bekezdéssel feljebb már említettük, hogy két személynév, illetve két cégnév fémjelzi a kecskeméti labdarúgás legújabb, egyben legsikeresebb időszakát. Az egyik Rózsa Pál, a Bertrans Logisztikai Zrt. tulajdonos-vezérigazgatója, a másik pedig Versegi János, a Ver-Bau Kft. tulajdonos-ügyvezetője, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Bács-Kiskun megyei elnöke.

A Bertrans a Hungarosped Szállítmányozási és Kereskedelmi Kft. 55 százalékos tulajdonában álló, százmillió forint jegyzett tőkéjű vállalat, amely ellen idén február végén, illetve március elején is végrehajtást rendeltek el, s jelenleg mindkettő hatályos! Nettó árbevétele 2010-ben 4 milliárd 318 millió forint volt, de ezzel együtt is 345 millió forintos mínuszt mutat az adózott eredmény… A saját tőke 704 millió volt két évvel ezelőtt.

A Hungarosped Szállítmányozási és Kereskedelmi Kft. egy hárommilliós jegyzett tőkéjű cég, amelynek Rózsa Pál a tulajdonos-ügyvezetője. Bevétele 2008 és 2010 között nem volt, tavalyelőtt így az adózott eredmény hatmilliós mínuszt jelöl, a saját tőkéje pedig 108 millió volt.

Rózsa Pál vezetője a két esztendővel ezelőtt 742 milliós nettó árbevétel mellett 15 milliós adózott eredményt produkáló Bertrans Sped Belföldi és Nemzetközi Fuvarozó Kft-nek is, illetve ügyvezetője és tulajdonosa a 2008 és 2010 között szintén árbevétel nélküli, tavalyelőtt mégis 28 milliós adózott eredményt hozó P-Development Vagyonkezelő Kft-nek.

A Ver-Bau Építőipari és Szolgáltató Kft. 2010-ben majdnem hétmilliárdos nettó árbevétellel büszkélkedhetett, adózott eredménye 318 millió volt, a saját tőke meghaladta az egymilliárdot. A cég tulajdonolja a WohnPark Alsószéktó Ingatlanfejlesztő Kft-t és a Ferihegy Betongyártó Építőipari és Kereskedelmi Kft-t.

Most érkeztünk vissza kiindulópontunkhoz, a Kecskeméti Tornaegylet Labdarúgó Kft-hez, amely 2010-ben 211 és félmilliós nettó árbevétellel és nagyjából nyolcmillió forintos adózott eredménnyel zárt, 59 főt foglalkoztatott. Saját tőkéje 141 millió volt, de a 411 millió forintos kötelezettségek miatt az eladósodottság mértéke jelentős.

„Van egy koncepciónk, amelynek része a költségcsökkentés, és a fiatalok folyamatos, nem drasztikus beépítése is. Megmaradt egy jó alapcsapatunk, ebbe próbáljuk beépíteni nyolc saját nevelésű fiatalunkat. Tíz játékosunk távozott az első keretből, de megmaradt a csapat stílusa, és beépültek a fiatalok.” – nyilatkozta a közelmúltban a Rangadó.hu-nak Török László, szakmai igazgató.

A koncepció, a hitvallás, a stílus és a módszer egyaránt szimpatikus, ráadásul nem városról városra vándorló szerencselovagok, hanem komoly helyi üzletemberek állnak a klub mögött. Korábban lehetett hallani fizetéscsúszásokról, emlékezetes a Ligakupa-meccsen előadott „hasmenéses sztrájk” esete is, és a meghatározó külföldi játékosok többségének sem véletlenül kellett távoznia az elmúlt télen. A számok bizony azt mutatják, hogy Kecskeméten sincs kolbászból a kerítés, a Ligakupa-döntős, bajnoki ötödik helyezett csapat tavaszi jó szereplése viszont azt mutatja: az anyagi harc helyett más fronton is fel lehet venni a kesztyűt a riválisokkal. És talán érdemesebb is…

Cégadatok (2010. év)
Értékesítés nettó árbevétele 211,7 millió forint
Adózott eredmény 8 millió forint
Saját tőke 141 millió forint
Kötelezettségek 411 millió forint
Eladósodottság foka* 0,74
Eladósodottság mértéke (bonitás)** 2,91
* Kötelezettségek/eszközök összesen: megmutatja, hogy az eszközállomány milyen mértékben van megterhelve kötelezettségvállalással. Minél kisebb a mutató mértéke, annál jobb a cég megítélése.
** Kötelezettségek/saját tőke: azt mutatja, hogy a saját források a kötelezettségek hány százalékát fedezik. Pozitív a cég megítélése, ha a mutató értéke tartósan és jóval 1 alatt van.
Olvasói sztorik