Hírek

Milliárdok hálójában

Cégmustra-sorozat: a dúsgazdag Leisztinger jóvoltából nagyot alkothat a Diósgyőr.

Kapcsolódó cikkek

Nyerj egy 2012-es, új iPad-et (32GB, 4G) a Rangadó Facebook-játékán! Két klikk, és tied lehet az Apple szuper gépe!

Az utóbbi időben rendeződni látszik a magyar klubok helyzete, tisztulnak a tulajdonosi viszonyok. Ezért a Rangadó.hu úgy döntött, megnézi, milyen a tulajdonosi szerkezetük az élvonalbeli csapatokat működtető gazdasági társaságoknak.

Sorozatunk ötödik alanya a DVTK együttesét működtető Diósgyőr FC Kft.

Aligha létezik hányattatottabb sorsú egyesület az élvonal jelenlegi mezőnyében. A borsodiaktól anyagi nehézségek miatt 2000 telén távoztak a játékosok, és bár a bajnokságot még befejezte, az évad végén megszűnt a csapat. Ekkor egyedülálló módon a szurkolók vették kezükbe az irányítást. Újra megalapították a DVTK-t, és benevezték a bajnokságba. Az első szezont a klub a hetedosztályban kezdte, de a Borsod Volán SE-vel történő egyesülés után a harmadosztályban folytatta. Bár a feljutás nem sikerült, az igény továbbra is megvolt a minőségi labdarúgásra. Megalakult a DVTK Kft., ami telephelyet cserélt a bőcsi csapatot működtető gazdasági társasággal, így a diósgyőriek az NB I/B-ben indulhattak a 2001–2002-es pontvadászatban.

Az anyagi problémák azonban újra jelentkeztek, és a gazdasági társaság csődbe ment. A diósgyőri labdarúgás azonban tovább élt, mert egy új befektető révén megalakult a DVTK 1910 Kft., ami a Monor jogán elindult a másodosztályban, sőt 2003–2004-ben kiharcolta a feljutást is. Az NB I-ben azonban már csak úgy tudott elindulni a csapat, hogy a Siófok FC Kft. Diósgyőrbe költözött.

A 2004–2005-ös szezontól kezdve zsinórban hat szezont húzott le a csapat az NB I-ben, míg a klub centenáriumi évében, 2010-ben dicstelenül távozott. Az élet azonban a másodosztályban sem állt meg. Új befektető, az Arago Zrt. szerzett közvetetten többségi tulajdonrészt a Diósgyőr FC Kft-ben. A 2010–2011-es bajnokságban a cél nem is lehetett más, mint újra visszakerülni a legjobbak közé, s mint közismert, ez sikerült is.

A lendület a másodosztály megnyerésével sem tört meg. Az ambiciózus klubvezetés új célja a nemzetközi kupában való indulás!

Nézzük először a Diósgyőr Futball Club Kft-t, amelynek jegyzett tőkéje 6 300 000 forint, ügyvezetője pedig Dudás Hunor. Ő a gazdasági társaság tulajdonosainak, illetve ezek képviselőinek tartozik beszámolással. Dudás résztulajdonában van a 800 ezer forintos jegyzett tőkéjű, 744 ezer forint saját tőkével rendelkező Sportfundraising Szolgáltató Kft., amely azonban a számadatok szerint érdemben nem működik. A félmilliós jegyzett tőkéjű HB Management Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. tevékenységi köre meglehetősen változatos. Főtevékenysége üzletviteli és egyéb vezetési tanácsadás, de sportlétesítmény működtetése és vidámparki, szórakoztatóparki tevékenység is szerepel a felsorolásban. Tulajdonosa Dudás Hunoron kívül az ügyvezető, Sztavinovszki Botond, aki a DVTK technikai igazgatója is egyben! Úgy tűnik azonban, ez a cég sem működik, saját tőkéje a 2010-es évre negatív összeget mutatott.

A DFC Kft-nek két tulajdonosa van, a Borsodsport Invest Kft. (többségi tulajdonos), amelyet a taggyűléseken, tulajdonosi üléseken az ügyvezető, Sántha Gergely képvisel, míg a másik tulajdonos, a Diósgyőri Sportlétesítményeket Működtető Nonprofit Kft., amelynek a képviselője Szélyes Domokos ügyvezető-igazgató. A DSM-nek három tulajdonosa van: Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Cash&Limes Vagyonkezelő és Felszámoló Zrt., valamint a magyar állam.

A Diósgyőr Futball Club Kft. felügyelőbizottságában a már említett Sánthán kívül ott van dr. Zala László, aki néhány évvel ezelőtt a lágymányosi Duna-parton újjáéledő Kopaszi-gát projekt egyik vezetője volt. Szabó Tamás a Miskolc Holding Önkormányzati Vagyonkezelő Zrt. vezetője ként tevékenykedett, napjainkban pedig a DKSK-MISI Kosárlabda és Szabadidő Sportszervező és Szolgáltató Kft. ügyvezetője. Dr. Kiss János a Borsod Agroker Mezőgazdasági Zrt. egykori vezetője.

A milliárdos Leisztinger Tamás által vezetett Arago Zrt-vel nyilvánvalóan Sántha Gergely a kapocs. Ő korábban vezetőként dolgozott a Skála-Coop Befektetési Zrt. tulajdonában lévő, 450 millió forint jegyzett tőkéjű S-Erdőgazdálkodó Kft-ben, valamint a Raiffeisen Bank Zrt-ben is. A szintén Leisztinger-érdekeltségű, 9 milliárd jegyzett tőkéjű, 2010-ben 19 milliárd saját tőkéjű Forrás Vagyonkezelési és Befektetési nyRt-nek még mindig igazgatósági tag.

A Borsodsport tulajdonosa a hétmilliárdos jegyzett tőkével rendelkező Arago Befektetési Holding Zrt., amelynek nettó árbevétele 2010-ben mindösszesen 25 ezer forint volt (nem tévedés), de saját tőkéje meghaladta a harmincmilliárdot! Igazgatósági tagjai között megtaláljuk Leisztinger Tamást. Egyedüli részvényese pedig a 7 790 120 000 forintos jegyzett tőkéjű Domestore Gazdasági és Üzletviteli Tanácsadó Kft, amelynél ügyvezetőként és tulajdonosként is feltűnik Leisztinger neve, aki a BÁV Zrt-ben, a Hunguest Hotels Zrt-ben, illetve a Pick Szeged Zrt-ben napjainkban már nem vállal vezetőpozíciót.

Leisztinger Tamás 1968-ban született Budapesten, terézvárosi értelmiségi családban. 1993-tól a kárpótlási jegy-üzlet felé fordult, megalapította a HB Westminster Kárpótlásijegy Befektető Rt-t. 1995-ben hozta létre a HB Westminster II. Rt-t, a mai Arago Zrt. elődjét. Befektetései közé tartozik többek között a Hunguest Hotels Rt. és az Eravis Rt. 1997-ben már gyógyszer-nagykereskedelemmel is foglalkozott, több megyei gyógyszer-kereskedelmi vállalat összevonásával megalapította a Westpharma Rt-t, amelyet 1999-ben értékesített. Ugyanebben az évben szerzett részesedést a Zalakerámia Rt-ben. 1998-ban részt vett a BÁV Rt. privatizációjában, részvényeit azonban rövid idő után tovább értékesítette. 1999–2001 között felvásárolta a Pick Szeged Rt-t, amelytől 2005-ben vált meg.

2004-ben beszállt a XI. kerület által a lágymányosi öböl fejlesztésére létrehozott Öböl XI. Kft-be, részesedését 2007-ben értékesítette. Szintén 2007-ben röppent fel a hír, miszerint Leisztinger meghatározó részesedést szeretne szerezni a Bábolna Takarmányipari Kft-ben, de más agrár-befektetéseiről és termőföldvásárlásairól is rendszeresen beszámol a sajtó.

Becsült vagyona 2008-ban 80 milliárd forint volt. Másfél évvel ezelőtt a Haladással kacérkodott, lehetséges befektetőként, 2001-ben pedig az Újpestet akarta megvásárolni.

Aki Leisztinger Tamás pályafutásának részleteire is kíváncsi, érdemes elolvasnia a Magyar Narancs kétrészes cikkét 2004-ből!
A kis gömböc
A láthatatlan ember

Megpróbálunk nem (nagyon) eltérni a tárgytól, vagyis a 35 fős létszámmal működő Diósgyőr Futball Club Kft-től, amelynek nettó árbevétele 2010-ben 109 millió forint volt, adózott eredménye viszont mínusz 205 millió. Ehhez jön 252 millió kötelezettség, és máris látjuk, miért nevezik a magyar profi focit pénznyelőnek. Persze, esetünkben azért bőven van mit nyelni…

Cégadatok (2010. év)
Értékesítés nettó árbevétele 109 millió forint
Adózott eredmény –204 millió forint
Saját tőke –180 millió forint
Kötelezettségek 252 millió forint
Eladósodottság foka* 2,81
Eladósodottság mértéke (bonitás)** –1,40
* Kötelezettségek/eszközök összesen: megmutatja, hogy az eszközállomány milyen mértékben van megterhelve kötelezettségvállalással. Minél kisebb a mutató mértéke, annál jobb a cég megítélése.
** Kötelezettségek/saját tőke: azt mutatja, hogy a saját források a kötelezettségek hány százalékát fedezik. Pozitív a cég megítélése, ha a mutató értéke tartósan és jóval 1 alatt van.
Olvasói sztorik