Hírek

Mi a nagy sikerek titka?

Cégmustra-sorozat: öt bajnoki cím, és négy kupagyőzelem, ez nem hazárdjáték!

Kapcsolódó cikkek

Nyerj egy 2012-es, új iPad-et (32GB, 4G) a Rangadó Facebook-játékán! Két klikk, és tied lehet az Apple szuper gépe!

Az utóbbi időben rendeződni látszik a magyar klubok helyzete, tisztulnak a tulajdonosi viszonyok. Ezért a Rangadó.hu úgy döntött, megnézi, milyen a tulajdonosi szerkezetük az élvonalbeli csapatokat működtető gazdasági társaságoknak.

Sorozatunk harmadik alanya a Debreceni VSC-TEVA együttesét működtető DVSC Futball Szervező Zrt.

A cég 1999 nyarán alakult, a sikeres üzletember, Szima Gábor pedig 2001-ben lett a klub többségi tulajdonosa. Gyakorlatilag az ő szerepvállalása után tűntek el a viharfelhők a klub feje fölül. Meg akarta mutatni, hogyan lehet a mai Magyarországon botrányok, csődök nélkül eredményesen működtetni egy futballcéget. Mi kell hozzá? Stabil gazdasági háttér, sok munka, és sorozatban jó döntések meghozatala. Tisztában volt azzal, hogy hazánkban egy befektető a labdarúgásból hosszú évekig nem vehet ki pénzt, ha eredményt akar elérni. 2002 elején érkezett a klubhoz Szilágyi Sándor, aki cégvezetőként sokat tett a DVSC sikereiért.

A hajdúságiak 2005-ben lettek először bajnokok, ezt további négy elsőség követte napjainkig. 2008-ban az MTK, tavaly pedig a Videoton szakította meg a sorozatukat, de idén is ők az aranyérem elsőszámú esélyesei, hiszen jelenleg veretlenül vezetik a tabellát. A sikerek felsorolásakor ne feledkezzünk meg a Debrecen Bajnokok Ligája- majd Európa Liga-szerepléséről.

A DVSC jelenleg fénykorát éli. A klub mögött a gazdasági háttér stabil a többségi tulajdonos Szima Gábor, az önkormányzat, és a kisebb tulajdonosok jóvoltából. Ezt mutatják a számok is. A cég jegyzett tőkéje 46 millió forint. Az igazgatósági tagok közül Szilágyi László István korábban tulajdonosa volt a szerencsejátékokkal és fogadásokkal foglalkozó, ugyancsak debreceni Super Joker Kft-nek.

Dr. Sásdi András a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. korábbi elnöke, 1990 és 1994 között a debreceni önkormányzat fideszes képviselője, 1998 és 2002 között pedig a helyi Fidesz-frakció vezetője volt. A Népszabadság cikke tavaly január végén emlékeztetett rá, hogy a fideszes többségű közgyűlés 2006-ban nevezte ki a vagyonkezelő elnökévé, amit hevesen bírált az ellenzék, mert 2003-ban Sásdi Andrást a Hajdú-Bihar Megyei Bíróság szociális kedvezmény jogosulatlan felvétele miatt jelentős kárt okozó csalás bűntettében bűnösnek találta, s pénzbüntetésre ítélte. A vagyonkezelőtől való távozásakor azt nyilatkozta, hogy több időt szeretne fordítani a magánvállalkozásaira.

Van mire! Bár az Imperial Tokaji Borkereskedelmi Export-Import Vállalkozási és Szolgáltató Kft-ben, a felszámolás alatt álló Hírlapkiadó 2001 Lap- és Könyvkiadó Kft-ben, a Rábé Porta Vendéglátó és Szolgáltató Kft-ben és a Picana Kft-ben már nem tulajdonos, még mindig van mivel foglalkoznia! Ott van például egy új, mindössze másfél hónapos vállalkozás, a Belga Póker Kft., amely a nevéből is következtethetően szerencsejátékkal és fogadással foglalkozik. Egészen más a profilja a Mihálydi-Mangalica Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft-nek, amelyben Sásdi ugyancsak tulajdonosként és ügyvezetőként tevékenykedik. Ugyanez igaz a HPK 2002 Kereskedelmi és Mezőgazdasági Kft-re, és az elnevezésével Galla Miklós fantáziavilágát idéző Bő-Ing Kft-re szintén. Utóbbi esetében egyébként nem gondoljon senki ruházattal kapcsolatos tevékenysége, hiszen két dolog, saját tulajdonú ingatlan adásvétele, illetve italszolgáltatás a cég főtevékenysége. Nem tekinthető mamutvállalkozásnak a mindössze 4000 forintos jegyzett tőkével rendelkező Zápor ’96 Faipari Parkettagyártó Bt. sem.

A DVSC Futball Szervező Zrt. igazgatóságában találjuk Dr. Bács Zoltánt, a Debreceni Egyetem gazdasági főigazgatóját, az Agrár- és Gazdálkodástudományok Centrumának korábbi stratégiai elnökhelyettese, a Gazdálkodástudományi és Vidékfejlesztési Kar Számviteli és Pénzügyi Intézetének vezetőjét, aki jelenleg szintén igazgatósági tag a Debreceni Vagyonkezelőben.

Szilágyi Sándor, az egyaránt felszámolás alatt álló Hristi Sportszolgáltató Bt., valamint Sidibra Sportszolgáltató Bt. korábbi tulajdonosa 2008 tavasza óta a Gold Motor N1 Autókereskedelmi és Szolgáltató Kft. (2010-es árbevétel: 329 milli) ügyvezetője és tulajdonosa.

A nagyfőnök, Szima Gábor is érdekelt a szerencsejáték-iparban: Zalai és Zalai Szerencsejáték Kft. (2010-es árbevétel: 339 millió), SZ. H. A. T. Szolgáltató Kft., de a szintén az ő tulajdonába tartozó Fortunato Kft. nem ebben a témában utazik, ugyanis ez egy ingatlanforgalmazó és fejlesztő cég, tavalyelőtt 263 milliós árbevétellel. Vannak még pénznyerő-automatákat üzemeltető vállalkozásai (Top-Shot Kft., Gold-Run Kft., Bingo – 2001 Kft.), amelyek ellen éppen végrehajtás van érvényben, de 2010-ben előbbinek 386 milliós árbevétele volt. Szintén bírósági végrehajtást kezdeményeztek a főtevékenységként italszolgáltatást feltüntető SÉF-2000 Kft. ellen, de az épületépítési projekt szervezésével foglalkozó SÉF-3000 Ingatlanberuházó és Befektetési Tanácsadó Kft. és a pénznyerő-automatás FIRE-97. Kft. ilyen szempontból tiszta (2010-ben 138 millió).

Iparcikk jellegű bolti vegyes kiskereskedelemmel foglalkozik a Shop Automata 2007 Kft., Éttermi, mozgó vendéglátással pedig a Hortus Natura Turisztikai Szolgáltató Kft.

És a jókora kitekintő után vissza a labdarúgóklubot üzemeltető céghez: a nettó árbevétel 2008-ban nyilván a Bajnokok Ligája-szereplés miatt volt kiugróan magas, 853 millió forint, 2009-ben 230 millió, 2010-ben pedig 224 millió. Az adózott eredmény 2009-ben volt a legmagasabb: 1,3 milliárd forint. A vállalat saját tőkéje 2010-ben majdnem elérte a kétmilliárdot, így valóban megállapítható, hogy bár a vezetésben több „szerencsejátékos” is helyet kapott, a focibiznisz számukra nem hazárdjáték!

Cégadatok (2010. év)
Értékesítés nettó árbevétele 224 millió forint
Adózott eredmény 511 millió forint
Saját tőke 1 milliárd 978 millió forint
Kötelezettségek 34 millió forint
Eladósodottság foka* 0,02
Eladósodottság mértéke (bonitás)** 0,02
* Kötelezettségek/eszközök összesen: megmutatja, hogy az eszközállomány milyen mértékben van megterhelve kötelezettségvállalással. Minél kisebb a mutató mértéke, annál jobb a cég megítélése.
** Kötelezettségek/saját tőke: azt mutatja, hogy a saját források a kötelezettségek hány százalékát fedezik. Pozitív a cég megítélése, ha a mutató értéke tartósan és jóval 1 alatt van.
Olvasói sztorik