Hírek

Nemes cselekedetek nélkül…

Cégmustra-sorozat: nem csak mese, valóban nem túl rózsás a siófokiak helyzete.

Kapcsolódó cikkek

Nyerj egy 2012-es, új iPad-et (32GB, 4G) a Rangadó Facebook-játékán! Két klikk, és tied lehet az Apple szuper gépe!

Az utóbbi időben rendeződni látszik a magyar klubok helyzete, tisztulnak a tulajdonosi viszonyok. Ezért a Rangadó.hu úgy döntött, megnézi, milyen a tulajdonosi szerkezetük az élvonalbeli csapatokat működtető gazdasági társaságoknak.

Sorozatunk második alanya az FGSZ Siófok együttesét működtető BFC Siófok Sportszolgáltató Kft., leánykori nevén Bodajk FC Kft., majd Bodajk FC Siófok Kft.

De már itt, rögtön az elején tennünk kell egy kitérőt, hogy megpróbáljuk megérteni a néhol igencsak kacifántos múltat. 1999 júniusától a veszprémi vállalkozó, Kiss József, majd 2000. január elejétől Lukácsik László siófoki vállalkozó volt a tulajdonosa a cégnek. Lukácsik a Siófok FC-t 2001 augusztusában adta át a Fodor Rt-nek. A stabil anyagi háttér és a megfelelő szakmai munka eredményeként a Siófok FC 2002 nyarától újra az első osztályban szerepelhetett.

A bajnokságban az év meglepetéscsapata címet elnyerve, óriási meglepetésre az ötödik helyen zárt az együttes, de a szakmai sikerek ellenére a klub anyagi stabilitása megingott, mert a főtulajdonos már nem volt képes a korábbiakkal azonos mértékben támogatni a klubot. 2003 májusában a cég 97 százalékos üzletrészét Kuti István cége, a Balaton Reklám és Média Kft. vette meg. A futballcsapat a 2003–2004-as bajnoki évadra már Balaton FC néven adta be nevezését. A Csertői Aurél vezette csapat úgy csúszott le a dobogóról, hogy öt fordulóval a vége előtt még az első helyen tanyázott, és végül a negyedik helyen zárt. Már 2003 első felében sötét felhők gyülekeztek a csapat felett, és a siker ellenére a klub anyagilag teljesen ellehetetlenült, ezért a felnőtt labdarúgás megszűnt Siófokon, Kuti István pedig áttette a csapat székhelyét Diósgyőrbe.

Egy évig semmi nem történt Siófokon, egyedül az utánpótlás-nevelés működött, az önkormányzat támogatásával. A 2005–2006-os bajnokság előtt bekövetkezett az, amire mindenki vágyott, újra lett felnőtt csapata Siófoknak. Történt ugyanis, hogy a Bodajk áttette a székhelyét Siófokra.

2005 augusztusában lett a cég neve Bodajk FC Siófok Kft., egy évvel később pedig BFC Siófok Kft. A vezető tisztségviselő Nemes Ferenc és Csorba Ottó után immár Horváth Károly, aki szakmai igazgatóként és edzőként is dolgozik, amolyan mindenes, a város életének megbecsült alakja, a Balaton-part Minarik Edéje! A tulajdonosok között továbbra is megtaláljuk a székesfehérvári Nemes Ferencet, illetve a Siófoki Bányász Sportegyesületet. Nemes egyébként tulajdonosan a Roneko Ipari, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft-nek, amely tulajdonrésszel rendelkezett a Fehérvár FC Kft.ben!

Nem semmi, hogy a jelenleg 30 főt foglalkoztató cég ellen 2008 augusztusa óta összesen 17 alkalommal rendeltek el végrehajtást, legutóbb idén január 27-én, de február 3-án megszüntették. Az élvonal egyik legszerényebb költségvetésű klubjaként ismert a Siófok, és ezt a számok is alátámasztják, nettó árbevételük 2008-ban 74 millió, 2009-ben csupán 29 millió, 2010-ben pedig 92 millió forint volt, itt az egymást követő két esztendő különbsége szembeötlő. Két évvel ezelőtt csaknem 18 millió volt a cég adózott eredménye, az megelőzően viszont 27, illetve 28 milliós mínusz mutatkozik! Tartósan veszteséges, az eladósodottság mértéke jelentős.

Cégadatok (2010. év)
Értékesítés nettó árbevétele 92 246 000 forint
Adózott eredmény 17 843 000 forint
Saját tőke –35 120 000 forint
Kötelezettségek 60 588 000 forint
Eladósodottság foka* 1,14
Eladósodottság mértéke (bonitás)** –1,73
* Kötelezettségek/eszközök összesen: megmutatja, hogy az eszközállomány milyen mértékben van megterhelve kötelezettségvállalással. Minél kisebb a mutató mértéke, annál jobb a cég megítélése.
** Kötelezettségek/saját tőke: azt mutatja, hogy a saját források a kötelezettségek hány százalékát fedezik. Pozitív a cég megítélése, ha a mutató értéke tartósan és jóval 1 alatt van.
Olvasói sztorik