Hírek

Zűr a zűrben

Cégmustra-sorozat: a Vasasnál menny és pokol, bronzérem és kiesés váltakozik.

Kapcsolódó cikkek

Nyerj egy 2012-es, új iPad-et (32GB, 4G) a Rangadó Facebook-játékán! Két klikk, és tied lehet az Apple szuper gépe!

Az utóbbi időben rendeződni látszik a magyar klubok helyzete, tisztulnak a tulajdonosi viszonyok. Ezért a Rangadó.hu úgy döntött, megnézi, milyen a tulajdonosi szerkezetük az élvonalbeli csapatokat működtető gazdasági társaságoknak.

Sorozatunk nyolcadik alanya a Vasas együttesét működtető Vasas Futball Club Kft.

Hol is kezdjük… Mert a Vasas labdarúgócsapatának közelmúltját borzasztóan nehéz röviden, tömören és érthetően összefoglalni. Kiindulópontnak válasszuk, mondjuk az 1995-ös évet. Ekkor már közel került a kieséshez az együttes. Az őszi szezon végén a 15. helyen álltak az angyalföldiek, de a legendás Illovszky Rudolf vezetésével végül sikerült bennmaradnia. A nehéz helyzet után sikeres időszak következett, 1998-ban és 2001-ben is bronzérmesek lettek, de ezután kezdődtek az igazán nagy bajok!

A 2001–2002-es bajnokságban utolsó lett, így kiesett a Vasas az élvonalból. Kaotikus hangulat uralkodott az egyesületnél. Slavko Kovacsics, Komjáti András, Kiss László és Tornyi Barnabás sem tudta megmenteni a csapatot a bukástól. Az NB I/B-ben pénztelenség és szenvedés jellemezte az együttest. Ez a későbbi megszűnéshez vezetett. Fél évre eltűnt a Vasas a magyar futball palettájáról.

2003-ban egy Vasas-szurkoló nagyvállalkozó, Jámbor János és az újjáalakult Vasas vezérkar, Markovits László vezetésével megteremtették azt a lehetőséget, amellyel a csapat újra életre kelt. Innentől datálódik az újkori Vasas kialakulása. A Kecskeméti TE csapatának versenyzési jogát megvásárolva, az NB I/B-ben szerepelt a Bp. Vasas a 2003–2004-es szezonban, és a második helyet megszerezve feljutott az élvonalba.

2006-ban a Vasas a bajnokság végén elvileg ismét kiesett az NB I-ből. A megfiatalodott együttes élére Mészöly Géza került, de a pénzügyi gondokkal küzdő, emiatt a másodosztályba visszaminősített Ferencvárosi TC helyett mégis elindulhatott a következő szezonban az első osztályban.

2008. december 31-ével véget ért egy ötéves periódus, hiszen Jámbor János eladta üzletrészét, és a Vasas Futball Kft. százszázalékos tulajdonosa átmenetileg ismét a Vasas Sport Club lett. 2009. december 21-én a gazdasági társaság 99 százalékos tulajdonrészét egy luxemburgi érdekeltségű cég vásárolta volna meg, az erre vonatkozó előszerződést már aláírták, az új tulajdonos(jelölt) már ki is neveztette az új olasz edzőt, a dologból végül mégsem lett semmi.

A külföldiek helyett végül érkezett a Faragó Attila vezette Híd Akvizíciós Zrt., de abban sem volt köszönet… A helyzet jelenleg közismerten válságos: a sportclub megint visszatette a tulajdonjogot, a csapat kiesőhelyen áll, tartozások, adósságok mindenfelé, pontlevonás-fenyegetettség, büntetések…

Már a korábbi cégnevek is a kecskeméti időszakra utalnak: Kecskeméti Futball Club Kft., Pannon Futball Club Kft. Jegyzett tőkéje 90 millió forint. Korábbi ügyvezetője Jámbor János, a Pannonbau-Budapest Építőipari és Kereskedelmi Kft. vezetője és tulajdonosa, aki egykoron a Herz Szalámigyár Zrt-nek is irányítója volt. Ő, illetve kollégája, Vancsa Miklós immár az egri labdarúgás felvirágoztatásán dolgoznak.

A Híd Zrt. időszakában eleinte Erdős László volt a Vasas Futball Club Kft. ügyvezetője, róla a nagyfőnök később így nyilatkozott:

„Az Erdős-éra, mint közgazdasági ámokfutás lezárult, a Híd Zrt. régi és megbízható szakemberei rendbe tették az adminisztratív káoszt, amit az előző vezető maga után hagyott.”

Erdős igazi minden lében (két) kanál figura, hiszen a sportos cégeken kívül korábban vendéglátóipari, építőipari, és ingatlanfejlesztő vállalkozásban is benne volt. Jelenleg is ügyvezetője és tulajdonosa a hajókkal foglalkozó boaTime Kft-nek, amely azonban a jelek szerint 2010-ben nem működött. Felszámolás alatt áll a New Line Event Rendezvényszervező Kft., és árbevétel helyett csak 750 ezer forint körüli kötelezettséget mutat 2008–2010 között a Hévíz 2007 Szállodaipari Kft. Most kapaszkodjanak: a Magyar Film Műhely Kft-nek tulajdonosa, a Claudia Hotel&Resort Szállodaipari Kft-nek pedig vezetője, bár ennek a hévízi cégnek sincs árbevétele…

De vissza a Vasashoz, hiszen Erdős László után Füzesi Zsolt, illetve Kovács Ágnes lett az ügyvezető, de miután a Vasas SC ismét magához volta a céget, immár Markovits László tölti be ezt a funkciót is. Neki van egy Markovits Management Group elnevezésű kereskedelmi és szolgáltató kft-je, amely főtevékenységének az egyéb termék ügynöki nagykereskedelmét választotta, és 2010-ben 12,5 milliós árbevétel mellett ötmilliós adózott eredménye volt. A City Screen Reklám, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. végelszámolás alatt áll.

A klubelnök nevét vezetőként megtaláljuk a Vasas Média és Reklám Kft-nél is, amely az SC tulajdona, s 2010-ben 211,5 milliós nettó árbevétel mellett 66,4 milliós mínuszt produkált adózás után, ráadásul mindezt 129,8 milliós kötelezettségekkel és mínusz 78,5 milliós saját tőkével… A Vasas Üzemeltető Kft. sem rendelkezik sokkal konszolidáltabb adatokkal rendelkezik, hiszen tavalyelőtt 290,4 millió volt a nettó árbevétele, ám az adózott eredménye így is negatív, 15 millióval. A kötelezettségeknél 1,9 milliárd áll!

Nézzük az oly sokat emlegetett Híd Akvizíciós Gazdasági Tanácsadó Zrt-t… A kétmilliárd forint jegyzett tőkéjű társaságnak két részvényese van, a Premium Bau Kft. és az Executor Capital Beruházási Zrt.

A 39 főt foglalkoztató Vasas Futball Club Kft. esetében üzletrészen alapított zálogjog is be van jegyezve, méghozzá a Dettman & Connery Beruházási és Szolgáltató Zrt-nél. Nettó árvétele a 2008-as 141 millió és a 2009-es 134 millió után két évvel ezelőtt 86,5 millió volt, ez adózás után mindössze 1,8 millió forintos eredményt jelent, 26,8 milliós kötelezettségek mellett. A saját tőke 48 millió forint, érdekesség, hogy az eladósodottság mértéke és foka egyaránt kielégítő adatot mutat, holott tudjuk, hogy napjainkban a valóság egészen más…

Cégadatok (2010. év)
Értékesítés nettó árbevétele: 86,5 millió forint
Adózott eredmény: 1,8 millió forint
Saját tőke: 48 millió forint
Kötelezettségek: 26,8 millió forint
Eladósodottság foka* 0,25
Eladósodottság mértéke (bonitás)** 0,56
* Kötelezettségek/eszközök összesen: megmutatja, hogy az eszközállomány milyen mértékben van megterhelve kötelezettségvállalással. Minél kisebb a mutató mértéke, annál jobb a cég megítélése.
** Kötelezettségek/saját tőke: azt mutatja, hogy a saját források a kötelezettségek hány százalékát fedezik. Pozitív a cég megítélése, ha a mutató értéke tartósan és jóval 1 alatt van.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik