Hírek

Vasas-összefogás a bennmaradásért

Vérzivataros időszakon van túl a Vasas labdarúgócsapata, de a vezetőség reménykedik abban, hogy hegymenetbe kezd a klub.

Kapcsolódó cikkek

Nyerj egy 2012-es, új iPad-et (32GB, 4G) a Rangadó Facebook-játékán! Két klikk, és tied lehet az Apple szuper gépe!

Péntek délelőtt a pasaréti sportcentrumban sajtótájékoztató keretében foglalták össze az elmúlt hetek történéseit, ott volt a Rangadó.hu is!

Zajlottak az események a Vasas csapata körül az elmúlt hetekben, több mendemonda kelt szárnyra, amelyből néhány igaz volt, több azonban hamisnak bizonyult. A klubvezetés ezúttal ismertette a hivatalos állásfoglalást a kényes kérdésekben.

Markovits László, a Vasas SC elnöke, aki jelenleg a Vasas FC Kft. ügyvezetői posztját is betölti, összefoglalta az egyesülettel és a csapattal kapcsolatos legfontosabb eseményeket, amelyek az elmúlt hetekben történtek, és biztosította a sajtótájékoztatón megjelenteket, hogy minden kérdésre választ ad.

– Az a százmillió forint, amelyet a kormány jóváhagyott és biztosított a sportklub számára, mennyire van összefüggésben azzal, hogy a sportklub átmenetileg ismét tulajdonosává vált a felnőtt labdarúgócsapatot működtető kft-nek, és finanszírozza az együttest?
– Bár időben egybeesett a két dolog, de a kérelmet tavaly októberben címeztük Czene Attila államtitkár úrnak, illetve Orbán Viktor miniszterelnök úrnak. Ebben az elmúlt nyolc év munkáját, teljesítményét foglaltuk össze, hiszen tényekkel is tudjuk igazolni, hogy például itt, Pasaréten is milyen fejlesztések valósultak meg. Ezzel kapcsolatban kértük a tulajdonos állam segítségét – részletezte Markovits László. – Az állami forrásból származó százmillió forintot csak a Vasas SC által vagyonkezelt Fáy utcai, állami tulajdonú sportlétesítmény fenntartására fogjuk fordítani, erre köttetik a szerződés, és számlákkal, illetve minden szükség dokumentummal igazolnunk kell az év végén. A 17 szakosztályt működtető és három állami tulajdonú létesítményt vagyonkezelő Vasas SC, valamint a Vasas FC Kft. élesen szétválik egymástól, bár átmenetileg most a sportklub a gazdasági társaság százszázalékos tulajdonosa.

– Mi a helyzet az adósságokkal, tartozásokkal?
– A Vasas FC Kft. azon adósságait, tartozásait, amelyek a munkaszerződésekre vonatkoztak március végéig bezárólag, a tulajdonosváltás óta folyamatosan kiegyenlítettük, illetve a mai napon elutalunk minden kötelezettséget. A sportklub ugyanazért a jelképes összegért veszi vissza a többségi tulajdonrészt, amennyiért annak idején eladta a tulajdonosnak. A tartozásokat a sportklub és a támogatói kör állja, de mivel a pénzügyi és jogi átadás-átvétel még nem zárult le, ezért a pontos összeget még nem tudunk mondani.

– A szövetség számos esetben fegyelmi eljárást indított a klub ellen…
– A Magyar Labdarúgó Szövetség minden fegyelmi ügyet lezárt a Vasassal szemben, ami az átigazolásból való kizárást, vagy a licenckérdésben bármilyen nehézséget jelentett volna. Mindenkit kifizettünk, illetve minden féllel megegyeztünk, egyedül a Mehmedagics-kérdés van még nyitva. Azzal kapcsolatban tart a Fegyelmi Bizottság vizsgálata, de hiszünk abban, hogy ez is számunkra kedvezően fog lezárulni, talán hetek múlva.

– Hogyan látja a vezetőség az NB I-ben maradás esélyeit?
– Abszolút pozitívan! Bízunk benne, hogy a csapata a pályán kiharcolja a bennmaradást, és a hátralévő hat meccsen elegendő pontokat gyűjt. A Pápa elleni, szombati találkozó sorsdöntő lesz, nagyon fontos a három pont megszerzése. Ha ez nem sikerül, akkor sincs tragédia, de tisztában vagyunk azzal, hogy nagyon fontos meccs vár az együttesre. Szombaton 16 órakor Vasas-legendák, Ráduly József, Ihász Kálmán és Mészöly Kálmán az öltözőben látogatják meg a mérkőzésre készülő játékosokat, hogy éreztessék a találkozó fontosságát.

– A Vasas SC-nek van megfelelő anyagi háttere, hogy a felnőtt csapatot finanszírozza?
– Nincs, és ez nem is lehet a feladata, ezért most sem a sportklub forrásaiból fedezik a költségeket. Egyrészt György Tamásnak, a Hungast Holding Zrt. vezérigazgatójának köszönhetően tudják a forrásokat biztosítani, másrészt korábbi játékosuk, az Angliában légióskodó Bogdán Ádám értékesítéséből befolyó összegből fedezik az anyagiakat. Az első részlet a korábbi tulajdonost, Jámbor Jánost illeti meg, az ő döntése lesz, hogy esetleg abból mi fordítható a felnőtt csapatunkra. A második részlet, mintegy hetvenmillió forint csak a Vasas SC-t illeti, és nagyban segítheti ezt az átmeneti időszakot.

– Miért váltottak ismét edzőt?
– Mert a horvát Marijan Vlakban látjuk, hogy nyugodtságot tud hozni az öltözőbe, aminek köszönhetően mindenki félreteheti a sérelmeit, alárendelheti magát a legfontosabb célnak, az NB I-ben maradás kiharcolásának. A horvát tréner visszatérésének semmi köze nincs a korábbi tartozáshoz, az már rendezve lett. Vlaknak van egy új szerződése, amely kizárólag erre a hét bajnoki meccsre szól. A menesztett Urbán Flórián június 30-ig a teljes járandóságát megkapja.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik