Hírek

Narancsos Garancsi

Cégmustra-sorozat: a jelentős kormánypárti kapcsolatokkal rendelkező Garancsi Istvánnál jó kezekben van a Videoton.

Kapcsolódó cikkek

Nyerj egy 2012-es, új iPad-et (32GB, 4G) a Rangadó Facebook-játékán! Két klikk, és tied lehet az Apple szuper gépe!

Az utóbbi időben rendeződni látszik a magyar klubok helyzete, tisztulnak a tulajdonosi viszonyok. Ezért a Rangadó.hu úgy döntött, megnézi, milyen a tulajdonosi szerkezetük az élvonalbeli csapatokat működtető gazdasági társaságoknak.

Sorozatunk tizenegyedik alanya a Videoton együttesét működtető Fehérvár FC Sportszolgáltató és Kereskedelmi Kft.

A klubtörténet elmúlt két évtizede nem volt felhőtlen, ezért ugorjunk vissza az 1997–1998-as szezonig. Ekkor a kiesés szele már megsuhintotta a Videotont, a szezon közben már harmadik edzőként kinevezett Csongrádi Ferenc vezetésével végül az osztályozón mégis bent maradt az együttes. Az 1998–1999-es szezon is a szélmalomharcról szólt, Verebes József sem tudott varázsolni, a Siófokkal szemben eggyel rosszabb gólkülönbsége miatt kiesett a gárda. Az 1970-es feljutás óta ekkor esett ki először és utoljára a Videoton az első osztályból.

Csank Jánossal simán visszajutott vissza a fehérvári csapat, amely a 2001–2022-es idényben hosszú idő után újra előkelő helyen végzett, ötödik lett. A folytatásban évente cserélődtek az edzők, de kiemelkedő eredményt senki nem tudott elérni. Ráadásul 2005 tavaszára kiderült, óriási adósságot halmozott fel a gárda, és kiszállt a Videoton! A klubvezetés ugyan szerette volna, ha megtarthatják a nevet, ám a vállalat nem engedte. A névből maradt az FCF, azaz FC Fehérvárrá keresztelődött, de a klubcímerbe azonban bekerült a latin veni, VIDI, vici mondás, a második szót szándékosan kiemelve.

A 2005–2006-os idényben újra szilárd anyagi lábakon állt a klub, s története első Magyar Kupa-győzelmét szerezte meg, így a nemzetközi porondra is kilépett. Nyáron már érződött, hogy nincs minden rendben, ugyanis a klub nem erősített, ráadásul eladta legjobbjait, végül mégis a hatodik helyen zárt. Úgy tűnt, az anyagi helyzet rendeződik, egy tehetős fehérvári üzletember, Szauerwein Tivadar vette meg a klubot. A kisebbségi tulajdonosok azonban keresztbe tettek neki, többször megtámadták üzletrészének megszerzését. A 2007–2008-as bajnokság elején a klub akadozott, de kilenc forduló után már a második helyen állt. A jó szereplés után jöttek a komoly pénzügyi gondok. Megnyerték az első Ligakupa-kiírás őszi idényét. Azonban az őszi szezon végén a csapatot első fokon kizárták az NB I-ből.

Ezek után megvált Szauerwein a csapattól, s Garancsi István nagyvállalkozó vásárolta meg a klubot. A körülbelül egymilliárdos tartozásból azonnal rendezett nagyjából 180 millió forintot, s megkezdte az élvonalbeli tagság visszaszerzésének folyamatát, s az FC Fehérvár végül vissza is kapta a licencét. A Garancsi-féle új korszak nagy sikerének tartják azt is, hogy ismét Videotonnak hívják a klubot. Ami azóta történt, emlékezetes lehet a közelmúltból: előbb ezüst-, majd aranyérem a bajnokságban, Magyar Kupa második hely, majd Mezey György vezetőedző elküldése, a portugál Paulo Sousa érkezése, a bajnokcsapat játékoskeretének szinte teljes cseréje. A jelenlegi idényben Szuperkupa-siker, de úgy tűnik, a bajnokságban elúszott a címvédés lehetősége, a Magyar Kupából már kiesett a Videoton, a Ligakupát viszont ismét megnyerte.

A Fehérvár FC Sportszolgáltató és Kereskedelmi Kft-t 1998 nyarán alapították, korábbi ügyvezetői között találunk ismerős neveket: Viniczai Tibor, Maráczi Endre, Gál László, Bérczy Balázs, illetve Berzi Sándor! Most Tassy Márk az egyik ügyvezető, a másik pedig Dúl Zita, aki több mint 70 társaságban vállal szerepet vezetőként, és/vagy tulajdonosként, köztük vannak a Sinvest Ingatlanforgalmazó és Hasznosító cégcsoport vállalkozásai is.

A felügyelőbizottság korábbi tagjai között rábukkanhatunk a székesfehérvári autókereskedő, Szuna József nevére, aki tulajdonos is volt néhány évig. Ellen az 1997–1998-as szezonban, Kispesten Szuna! Ne rombolj, takarodj! és Anti Szuna Group! feliratú transzparensekkel tüntettek a szurkolók.

Hat bírósági végrehajtást kezdeményeztek a cég ellen, de a legutóbbi is 2009-es dátumú.

A társaság egykori tulajdonosai között megtalálhatjuk Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatát, a Videoton Transport Kft-t, néhány fehérvári céget (Szuna Kft., Roneko Kft., Albatherm Kft., Radcom-Salgó Kft., FETÉV-SZER Építőipari csoport, Pannonfacility Ingatlan Üzemeltető Kft.), és budapesti vállalkozásokat is (Tracon, Terszol Szövetkezet, AMV Kft., Clavis Consulting).

Napjainkban a szintén fővárosi székhelyű Futball-F 2007 Sportszolgáltató Kft. a tulajdonos, ez a korábbi FETÉV-INVEST Sportszolgáltató, Beruházó és Befektető Kft. Jegyzett tőkéje 22,8 millió forint, tulajdonosa a Futball Invest 2007 Sportszolgáltató Zrt., tehát megyünk tovább!

A részvénytársaságot 2007-ben alapították, jegyzett tőkéje 20 millió, és itt, vezérigazgatóként végre felbukkan Garancsi István neve. Ő is ingatlanozásban, és Dúl Zitához hasonlóan ő is nyakig benne van a Sinvest Ingatlanforgalmazó és Hasznosító cégcsoport vállalkozásaiban. A Futball Investnek 2010-ben 31,5 millió forint volt a saját tőkéje és 220,9 millió a kötelezettségek összege. Ugyanebben az évben a Futball-F 2007 Sportszolgáltató saját tőkéje mínusz 1,6 milliárd, a kötelezettségek pedig 1,6 milliárd.

A 106 főt foglalkoztató Fehérvár FC Kft. nettó árbevétele tavalyelőtt 641,1 millió forint volt, az adózott eredmény, a saját tőke és a kötelezettségek pedig egyaránt 1,2 milliárdot tettek ki, tehát az anyacégek pénzügyi adatainak rendezetlenségével szemben ez a vállalkozás rendben van… Ne kétséges, hogy jó kezekben van a bajnokcsapat, nem csak Garancsi személye és cégei miatt, hanem azért is, mert közismerten jó kapcsolatot ápol a jelenlegi kormánypárttal, Orbán Viktor miniszterelnökkel, aki a Videoton nagy szurkolója, valamint Csányi Sándor OTP-vezér MLSZ elnökkel és Hernádi Zsolt MOL-főnökkel is.

Cégadatok (2010. év)
Értékesítés nettó árbevétele: 641,1 millió forint
Adózott eredmény: 1,2 milliárd forint
Saját tőke: 1,2 milliárd forint
Kötelezettségek: 1,2 milliárd forint
Eladósodottság foka* 0,46
Eladósodottság mértéke (bonitás)** 0,99
* Kötelezettségek/eszközök összesen: megmutatja, hogy az eszközállomány milyen mértékben van megterhelve kötelezettségvállalással. Minél kisebb a mutató mértéke, annál jobb a cég megítélése.
** Kötelezettségek/saját tőke: azt mutatja, hogy a saját források a kötelezettségek hány százalékát fedezik. Pozitív a cég megítélése, ha a mutató értéke tartósan és jóval 1 alatt van.
Olvasói sztorik