Hírek

Borban és könyvben az igazság?

Rangadó
Rangadó

2012. 04. 26. 21:49

Cégmustra-sorozat: Pécsen a számok szerint baj van, de a tulajdonost nem kell félteni...

Kapcsolódó cikkek

Nyerj egy 2012-es, új iPad-et (32GB, 4G) a Rangadó Facebook-játékán! Két klikk, és tied lehet az Apple szuper gépe!

Az utóbbi időben rendeződni látszik a magyar klubok helyzete, tisztulnak a tulajdonosi viszonyok. Ezért a Rangadó.hu úgy döntött, megnézi, milyen a tulajdonosi szerkezetük az élvonalbeli csapatokat működtető gazdasági társaságoknak.

Sorozatunk kilencedik alanya a Pécs együttesét működtető PMFC-SPORT Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.

1995-ben több más klubhoz hasonlóan a Pécsi MSC-nél sem álltak jól a dolgok. Már csak három-négy szakosztály tartozott az egyesülethez, a többiek önállósodtak. Egy befektetőcsoport ugyan feltűnt a baranyai megyeszékhelyen, alig hat évvel a rendszerváltás után az egyesület mégis szinte ellehetetlenült, anyagi és erkölcsi értelemben egyaránt. A tőkéscsoport kivonult a támogatók közül, de voltak, akik kitartottak, és megalapították a Pécsi Mecsek Futball Clubot (PMFC).

Az MLSZ-ben átírták a sportolók igazolását, az anyagi mínusz pedig köddé vált, megszűnt. Tiszta lappal kezdhetett mindenki, már amennyiben az ilyen megoldás annak számít. A csapat 1996-ban a pályán elért eredmények alapján kiesett volna az első osztályból, az újabb élvonalbeli évet csak a létszámbővítésnek köszönhette, egy évvel később viszont már nem volt menekvés, a csapat a 17. helyen zárt, így búcsúzott a legjobbaktól. Ennek az időszaknak a 2000-es évad tavaszi idénye vetett véget: a Gázszer FC indulási jogát megvásárolva a PMFC újra az élvonalban szerepelhetett (a másodosztályú indulási jogot eladta a REAC-nak).

Az új évezredet tehát a legjobbak között kezdte a csapat, ami nem volt tartós, hamarosan ismét a második vonal következett. A feljutásra 2003-ig kellett várni, ekkor a csapat ismét a másodosztály bajnokaként került fel az NB I-be. A 2006–2007-os szezonban a 15. helyezést érték el, amely biztos kiesést jelentett (immár ötödik alkalommal). A klubot Matyi Dezső, befektető, üzletember vásárolta meg, aki gőzerővel látott neki, hogy a csapatot minél hamarabb ismét felvigye az első osztályba. Változatos időszak következett, amikor sűrűn váltották a vezetőedzők egymást a csapat kispadján, de az élvonalba csak tavaly tért vissza a Pécs.

Nagyjából 57 évet kellett várni arra, hogy komoly magántőke is szerepet játsszon a klub működésében.

A PMFC Szolgáltató Kft-ből 2000 márciusában lett REAC Sportszolgáltató Kft., a Gázszer FC Agárd Sportszolgáltató és Kereskedelmi Kft-t pedig 2000 áprilisában nevezték át PMFC-Sport Szolgáltató és Kereskedelmi Kft-vé. Mi ez utóbbival foglalkozunk.

A jegyzett tőke 2007 decembere óta 56 millió forint! Az ügyvezető a korábbi pécsi és újpesti játékos, Bérczy Balázs, akivel kapcsolatban érdekesség, hogy a Roglaticzai-Pilaszanovits nemesi család leszármazottja.

Végrehajtást kilencszer kezdeményeztek a cég ellen, amelynek tulajdonosai között ott van Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, a PMFC Egyesület, a Sorvezető Szolgáltató és Kereskedelmi Kft., valamint a Pécsi Direkt Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Mindkét gazdasági társaság Matyi Dezsőé, utóbbinak a tevékenységi körében 245 bejegyzés olvasható! Jegyzett tőkéje figyelemreméltó: 4 milliárd 937 millió forint! Többségi tulajdonosa a washingtoni Rainbow Publishing LLC. 2010-ben 14,8 milliárdos nettó árbevétel mellett 248,3 milliós adózott eredményt ért el, saját tőkéje 6,2 milliárd, de a kilencmilliárdos kötelezettségekről se feledkezzünk meg.

Ami a könyvbizniszt illeti, az Alexandra könyvesboltokat működtető Pécsi Direkten kívül Matyi tulajdonos az Európa Könyvkiadóban, a Geographia Kiadóban, és még több mint tíz hasonló profilú gazdasági társaságban, sőt közvetetten övé a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete is. Idegenforgalommal is foglalkozik, erről tanúskodik az Origo Étterem Kft., a Városháza Kávéház Kft., a Centrum Étterem Kft. és a Matias-Hotel Kft. is. Legújabb hobbija a borászat, elég, ha csak a Tokajwine Kft-t, a Matias Wine World Kft-t, illetve a Matias Borászat Kft-t, és szintén az ő tulajdona a Pécsi Porcelángyár Kft. is.

Az 51 főt foglalkoztató PMFC-Sport Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. nettó árbevétele 2010-ben 67,4 millió forint volt, de az adózott eredmény 77,6 milliós, a saját tőke pedig 120,7 milliós mínuszt mutat, a kötelezettségek összege pedig 419,5 millió forint! Ezek a számok akár rendkívül aggasztóak is lehetnének, ha nem tudnánk, hogy a tulajdonosnak bőven van miből és honnan a labdarúgásba fektetni…

Cégadatok (2010. év)
Értékesítés nettó árbevétele: 67,4 millió forint
Adózott eredmény: –77,6 millió forint
Saját tőke: –120,7 millió forint
Kötelezettségek: 419,5 millió forint
Eladósodottság foka* 1,38
Eladósodottság mértéke (bonitás)** –3,4
* Kötelezettségek/eszközök összesen: megmutatja, hogy az eszközállomány milyen mértékben van megterhelve kötelezettségvállalással. Minél kisebb a mutató mértéke, annál jobb a cég megítélése.
** Kötelezettségek/saját tőke: azt mutatja, hogy a saját források a kötelezettségek hány százalékát fedezik. Pozitív a cég megítélése, ha a mutató értéke tartósan és jóval 1 alatt van.
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Hungary's midfielder Balazs Dzsudzsak (L) and Hungary's forward Adam Szalai (R) warm up with teammates prior to the  during the Euro 2016 round of 16 football match between Hungary and Belgium at the Stadium Municipal in Toulouse on June 26, 2016.   / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.