Hírek

Borban és könyvben az igazság?

Cégmustra-sorozat: Pécsen a számok szerint baj van, de a tulajdonost nem kell félteni...

Kapcsolódó cikkek

Nyerj egy 2012-es, új iPad-et (32GB, 4G) a Rangadó Facebook-játékán! Két klikk, és tied lehet az Apple szuper gépe!

Az utóbbi időben rendeződni látszik a magyar klubok helyzete, tisztulnak a tulajdonosi viszonyok. Ezért a Rangadó.hu úgy döntött, megnézi, milyen a tulajdonosi szerkezetük az élvonalbeli csapatokat működtető gazdasági társaságoknak.

Sorozatunk kilencedik alanya a Pécs együttesét működtető PMFC-SPORT Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.

1995-ben több más klubhoz hasonlóan a Pécsi MSC-nél sem álltak jól a dolgok. Már csak három-négy szakosztály tartozott az egyesülethez, a többiek önállósodtak. Egy befektetőcsoport ugyan feltűnt a baranyai megyeszékhelyen, alig hat évvel a rendszerváltás után az egyesület mégis szinte ellehetetlenült, anyagi és erkölcsi értelemben egyaránt. A tőkéscsoport kivonult a támogatók közül, de voltak, akik kitartottak, és megalapították a Pécsi Mecsek Futball Clubot (PMFC).

Az MLSZ-ben átírták a sportolók igazolását, az anyagi mínusz pedig köddé vált, megszűnt. Tiszta lappal kezdhetett mindenki, már amennyiben az ilyen megoldás annak számít. A csapat 1996-ban a pályán elért eredmények alapján kiesett volna az első osztályból, az újabb élvonalbeli évet csak a létszámbővítésnek köszönhette, egy évvel később viszont már nem volt menekvés, a csapat a 17. helyen zárt, így búcsúzott a legjobbaktól. Ennek az időszaknak a 2000-es évad tavaszi idénye vetett véget: a Gázszer FC indulási jogát megvásárolva a PMFC újra az élvonalban szerepelhetett (a másodosztályú indulási jogot eladta a REAC-nak).

Az új évezredet tehát a legjobbak között kezdte a csapat, ami nem volt tartós, hamarosan ismét a második vonal következett. A feljutásra 2003-ig kellett várni, ekkor a csapat ismét a másodosztály bajnokaként került fel az NB I-be. A 2006–2007-os szezonban a 15. helyezést érték el, amely biztos kiesést jelentett (immár ötödik alkalommal). A klubot Matyi Dezső, befektető, üzletember vásárolta meg, aki gőzerővel látott neki, hogy a csapatot minél hamarabb ismét felvigye az első osztályba. Változatos időszak következett, amikor sűrűn váltották a vezetőedzők egymást a csapat kispadján, de az élvonalba csak tavaly tért vissza a Pécs.

Nagyjából 57 évet kellett várni arra, hogy komoly magántőke is szerepet játsszon a klub működésében.

A PMFC Szolgáltató Kft-ből 2000 márciusában lett REAC Sportszolgáltató Kft., a Gázszer FC Agárd Sportszolgáltató és Kereskedelmi Kft-t pedig 2000 áprilisában nevezték át PMFC-Sport Szolgáltató és Kereskedelmi Kft-vé. Mi ez utóbbival foglalkozunk.

A jegyzett tőke 2007 decembere óta 56 millió forint! Az ügyvezető a korábbi pécsi és újpesti játékos, Bérczy Balázs, akivel kapcsolatban érdekesség, hogy a Roglaticzai-Pilaszanovits nemesi család leszármazottja.

Végrehajtást kilencszer kezdeményeztek a cég ellen, amelynek tulajdonosai között ott van Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata, a PMFC Egyesület, a Sorvezető Szolgáltató és Kereskedelmi Kft., valamint a Pécsi Direkt Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Mindkét gazdasági társaság Matyi Dezsőé, utóbbinak a tevékenységi körében 245 bejegyzés olvasható! Jegyzett tőkéje figyelemreméltó: 4 milliárd 937 millió forint! Többségi tulajdonosa a washingtoni Rainbow Publishing LLC. 2010-ben 14,8 milliárdos nettó árbevétel mellett 248,3 milliós adózott eredményt ért el, saját tőkéje 6,2 milliárd, de a kilencmilliárdos kötelezettségekről se feledkezzünk meg.

Ami a könyvbizniszt illeti, az Alexandra könyvesboltokat működtető Pécsi Direkten kívül Matyi tulajdonos az Európa Könyvkiadóban, a Geographia Kiadóban, és még több mint tíz hasonló profilú gazdasági társaságban, sőt közvetetten övé a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete is. Idegenforgalommal is foglalkozik, erről tanúskodik az Origo Étterem Kft., a Városháza Kávéház Kft., a Centrum Étterem Kft. és a Matias-Hotel Kft. is. Legújabb hobbija a borászat, elég, ha csak a Tokajwine Kft-t, a Matias Wine World Kft-t, illetve a Matias Borászat Kft-t, és szintén az ő tulajdona a Pécsi Porcelángyár Kft. is.

Az 51 főt foglalkoztató PMFC-Sport Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. nettó árbevétele 2010-ben 67,4 millió forint volt, de az adózott eredmény 77,6 milliós, a saját tőke pedig 120,7 milliós mínuszt mutat, a kötelezettségek összege pedig 419,5 millió forint! Ezek a számok akár rendkívül aggasztóak is lehetnének, ha nem tudnánk, hogy a tulajdonosnak bőven van miből és honnan a labdarúgásba fektetni…

Cégadatok (2010. év)
Értékesítés nettó árbevétele: 67,4 millió forint
Adózott eredmény: –77,6 millió forint
Saját tőke: –120,7 millió forint
Kötelezettségek: 419,5 millió forint
Eladósodottság foka* 1,38
Eladósodottság mértéke (bonitás)** –3,4
* Kötelezettségek/eszközök összesen: megmutatja, hogy az eszközállomány milyen mértékben van megterhelve kötelezettségvállalással. Minél kisebb a mutató mértéke, annál jobb a cég megítélése.
** Kötelezettségek/saját tőke: azt mutatja, hogy a saját források a kötelezettségek hány százalékát fedezik. Pozitív a cég megítélése, ha a mutató értéke tartósan és jóval 1 alatt van.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik