Hírek

Mi van a Tarsolyban?

Cégmustra-sorozat: a győri futballt is egy milliárdos mentette meg.

Kapcsolódó cikkek

Nyerj egy 2012-es, új iPad-et (32GB, 4G) a Rangadó Facebook-játékán! Két klikk, és tied lehet az Apple szuper gépe!

Az utóbbi időben rendeződni látszik a magyar klubok helyzete, tisztulnak a tulajdonosi viszonyok. Ezért a Rangadó.hu úgy döntött, megnézi, milyen a tulajdonosi szerkezetük az élvonalbeli csapatokat működtető gazdasági társaságoknak.

Sorozatunk tizenkettedik alanya a Győri ETO együttesét működtető Győri ETO FC Labdarugó és Sportszolgáltató Kft.

1998 nyarán, az alapításkor még Rába-Stadion Sportszervező Kft. névre hallgatott a cég, amelynek jegyzett tőkéje egykoron egymillió, jelenleg 1 milliárd 435 millió forint! 2010-ben 303,8 milliós nettó árbevétel mellett 66,7 milliós mínuszt mutat az adózott eredmény. A saját tőke 726 millió volt, a kötelezettségek viszont 3,1 milliárdra kúsztak, így az eladósodottság mértéke jelentős. A társaság jelenleg meglepően magas létszámot, 137 főt foglalkoztat.

Ügyvezetője Klement Tibor, aki a Paksi Atomerőmű SE technikai vezetőjeként, majd szakosztályvezetőjeként kezdte sportvezetői karrierjét, majd a Matáv Sopron ügyvezető igazgatója, a Magyar Labdarúgó Liga szakmai- és szervezési igazgatója, illetve az MLSZ elnökségi tagja volt.

A felügyelőbizottság tagjai közül Lihi József a Generali-Providencia Biztosító korábbi vezetője, Májer Zsolt a Quaestor befektetési cég embere, Lőre Péter pedig az Audi Hungária Motor Kft. egyik főnöke!

A tulajdonosi körben 2011 nyaráig ott volt a Rába Magyar Vagon- és Gépgyár Rt. is, azóta viszont csak a Tarsoly Csaba érdekeltségébe tartozó Quaestor befektetési csoport cégei szerepelnek a listában. Tarsoly ott van az ország 50 leggazdagabb embere között, a győri futball megmentőjének nevezik. Ő hozta létre a győri utánpótlásbázist, a Fehér Miklós Labdarúgó Akadémiát. A Magyar Hivatásos Labdarúgó Ligának kétszer volt elnöke, de összesen csupán 28 napig.

A Quaestor pénzügyi tanácsadóként kezdte, de jelenleg teljes körű pénzügyi szolgáltatásokkal, ingatlan fejlesztéssel és értékesítéssel, utazással, telekommunikációval és kereskedelemmel is foglalkozik. Külföldön is terjeszkedik, főleg Oroszországban és Törökországban vannak ingatlanbefektetései.

Tarsolynak sportolói múltja is van, fiatalon irányítóposzton játszott egy amatőr kosárlabdacsapatban – derül ki az mfoci.blog részletes életrajzából. Üzletemberként mégis a futball irányába fordult, és 2001-ben nem kis megdöbbentést keltett Győr városában, amikor megérkezett Budapestről, hogy megmentse az egykor virágzó, ám akkor vergődő fociklubot.

A vagyonát ingatlanfejlesztésekből és befektetésekből szerző budapesti üzletember 2001-ben a Rábától megvásárolta a csapatot, valamint a stadiont, ezzel együtt az azt övező 17 hektáros területek tulajdonjogát is megszerezte. Ekkor sokan azonnal rávágták, hogy Tarsolyt valójában csak az ingatlan érdekli, a futball csak púp lesz a hátán. Nos, a kezdeti évek eredménytelensége ezeket a jóslatokat látszottak beváltani, hiszen a stadion sokkal gyorsabban és jobban fejlődött, mint a csapat, szerepvállalását követően 2008-ig az ETO legjobb eredménye egy bajnoki ötödik helyezés volt, de általában a mezőny második felében végzett, egyszer kis híján kiesett az első osztályból.

Tarsoly csak öntötte a pénzt a futballba, de az eredmények nem nagyon akartak jönni. Leginkább vélhetően azért, mert rossz súgókra hallgatva, általában nem a legkörültekintőbben választott, amikor a kispadra kellett szakember. Tulajdonlása alatt Győrben kevés kivétellel szinte minden edző megbukott. Volt, aki kétszer is. Egervári Sándor kezei alatt megújult az együttes, és végül bronzérmes lett. Hasonlóra legutóbb 1986-ban volt példa.

A Győri ETO FC költségvetése két évvel ezelőtt nagyjából félmilliárd forint volt, ennek 85 százalékát Tarsoly cége biztosította. Nem mellesleg új stadiont építtetett csapatának, de erről majd később…

A stadion…

Tarsoly Csaba az MSZP-kormányzás ideje alatt elintézte, hogy az ETO Park felépítéséhez a Magyar Fejlesztési Bank 16,9 milliárdos állami kezességvállalást adjon neki a banki finanszírozáshoz. A dolog szépséghibája, hogy a hírek szerint a győri stadionrekonstrukció és bővítéssel kapcsolatban felvetődtek problémák, így például a kivitelező és a beruházó nagyjából ugyanazon cégcsoport volt. Ugyanakkor nem csak a szocialisták időszakában ápolt aktív kapcsolatokat a politikai vezetőkkel, a kormányváltás óta a most hatalmon lévőkkel is előszeretettel mutatkozik.

Jelenleg több cég is kapcsolódik a létesítményhez, így például a CBA ETO PARK Kereskedelmi Kft., a Divat ETO Park Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., az ETO PARK Celebration Rendezvényszervező és Szolgáltató Kft., az ETO PARK Fittness Sportszolgáltató Kft., az ETO PARK Irodaház Szolgáltató Kft. és az ETO PARK Kft. Természetesen valamilyen úton-módon mindegyik Tarsoly-érdekeltség.

Cégadatok (2010. év)
Értékesítés nettó árbevétele: 303,8 millió forint
Adózott eredmény: – 66,7 millió forint
Saját tőke: 726 millió forint
Kötelezettségek: 3,1 milliárd forint
Eladósodottság foka* 0,71
Eladósodottság mértéke (bonitás)** 4,33
* Kötelezettségek/eszközök összesen: megmutatja, hogy az eszközállomány milyen mértékben van megterhelve kötelezettségvállalással. Minél kisebb a mutató mértéke, annál jobb a cég megítélése.
** Kötelezettségek/saját tőke: azt mutatja, hogy a saját források a kötelezettségek hány százalékát fedezik. Pozitív a cég megítélése, ha a mutató értéke tartósan és jóval 1 alatt van.
Olvasói sztorik