Hírek

Sok bába közt nem vész el…

Cégmustra-sorozat: a Fradi ugyan veszteséges, de nincs eladósodva.

Kapcsolódó cikkek

Nyerj egy 2012-es, új iPad-et (32GB, 4G) a Rangadó Facebook-játékán! Két klikk, és tied lehet az Apple szuper gépe!

Az utóbbi időben rendeződni látszik a magyar klubok helyzete, tisztulnak a tulajdonosi viszonyok. Ezért a Rangadó.hu úgy döntött, megnézi, milyen a tulajdonosi szerkezetük az élvonalbeli csapatokat működtető gazdasági társaságoknak.

Sorozatunk tizennegyedik alanya a Ferencváros együttesét működtető FTC Labdarúgó Zrt.

A céget 2002 októberében alapították 153 millió forintos jegyzett tőkével, de ez mára már csak 20 millió… A Torgyán József-féle korszak után cégvezetőként Szeiler József, a korábbi kapus kezdett, ez volt a Várszegi Gábor nevével fémjelzett időszak. Az igazgatóságban ott volt Sugár András, a néhai Westel mobiltelefon-társaság atyja, a közelmúltban elhunyt legenda, id. Albert Flórián, és az egykori MKB-vezér, Erdei Tamás is.

Egy újabb rosszemlékű időszakban a Celladam-os Kovács Ádám hitegette a klubot és a szurkolókat, mindezt a nagy visszatérő, Furulyás János asszisztálásával. A csapatot 2006-ban – a bíróság utólagos megállapítása szerint jogszerűtlenül – kizárták az első osztályból, majd az NB II-ben három idényt töltött, s csak 2009-ben jutott vissza az élvonalba. 2008-ban Kevin McCabe, az angol Scarborough vállalat vezetője lett a cég többségi tulajdonosa. Ő egyébként a mai napig a budapesti székhelyű Esplanade Real Estate Ingatlanforgalmazó Kft. ügyvezetője. A társaság nettó árbevétele 38,4 millió volt 2010-ben, de adózott eredménye mínusz 79,4 milliót, saját tőkéje mínusz 116,9 milliót, kötelezettségei összege pedig 4,7 milliárdot mutat!

Az angol-érából emlékszünk Berki Krisztián, Terry Robinson, Alexandr Gerstl, illetve az egyesületi elnök, Rieb György nevére. 2011. március 30-án jelentették be, hogy az FTC egy euróért megveszi a Kevin McCabe vezette angol tulajdonosoktól a labdarúgócsapatot. Azóta ismét a politika gondozza a klubot, amelynek elnöke Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója, országgyűlési képviselő. Családi vállalkozása a 8. Általános Autójavító, Szolgáltató Kft., amely tavalyelőtt 42,3 milliós nettó árbevételt és 1,3 millió adózott eredményt produkált, saját tőkéje 5,3 millió, kötelezettségei 4,7 milliót tesznek ki. Résztulajdonosa és ügyvezetője a Polgárok Háza Kulturális Nonprofit Kft-nek.

Az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója Orosz Pál, aki ügyvezetője és tulajdonosa is a 23 milliós jegyzett tőkével rendelkező Humán Telex Reklám Tanácsadó és Szolgáltató Kft-nek, amely 2010-ben 716,5 milliós nettó árbevétel mellett 3,3 milliós adózott eredményt hozott. A saját tőke 134,2 millió, a kötelezettségek összege 147,7 millió volt. Jelenleg is igazgatósági tag a Magyar Ízek Kereskedelmi Szövetség Zrt-ben, korábban résztulajdonosként megfordult a BP.Station Kereskedelmi és Szolgáltató Kft-ben és a Gasztro Placc Gasztronómiai Szolgáltató Kft-ben. Vezetője és tulajdonosa is volt a HT Event Kiállítás és Rendezvényszervező Kft-nek, most pedig a Condotti Kommunikációs és Szolgáltató Kft-ben lát el hasonló feladatokat.

A labdarúgócsapatot működtető, 113 főt foglalkoztató gazdasági társaság egykori tulajdonosai között rábukkanhatunk az FTC-re, és az Esplanade Real Estate Ingatlanforgalmazó Kft-re is. A tavalyelőtti 372 milliós nettó árbevétel meglehetősen kevésnek tűnik, ehhez képest viszont a mínusz 1,1 milliárdos adózott eredmény elég sok! De mivel a saját tőke 263,6 millió volt, 252,4 milliós kötelezettségek mellett, a cég nem számít eladósodottnak.

Tavaly július óta létezik a Fradiváros Vagyonkezelő Zrt., amelyben Orosz Pál igazgatósági tag, az egyetlen részvényes pedig maga a klub.

Cégadatok (2010. év)
Értékesítés nettó árbevétele: 372 millió forint
Adózott eredmény: –1,1 millió forint
Saját tőke: 263,6 millió forint
Kötelezettségek: 252,4 forint
Eladósodottság foka* 0,40
Eladósodottság mértéke (bonitás)** 0,96
* Kötelezettségek/eszközök összesen: megmutatja, hogy az eszközállomány milyen mértékben van megterhelve kötelezettségvállalással. Minél kisebb a mutató mértéke, annál jobb a cég megítélése.
** Kötelezettségek/saját tőke: azt mutatja, hogy a saját források a kötelezettségek hány százalékát fedezik. Pozitív a cég megítélése, ha a mutató értéke tartósan és jóval 1 alatt van.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik