Hírek

Kőmíves Kelemen

Cégmustra-sorozat: „Amit reggel raktak, estére leomlott. Amit este raktak, reggelre leomlott.”

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az utóbbi időben rendeződni látszik a magyar klubok helyzete, tisztulnak a tulajdonosi viszonyok. Ezért a Rangadó.hu úgy döntött, megnézi, milyen a tulajdonosi szerkezetük az élvonalbeli csapatokat működtető gazdasági társaságoknak.

Sorozatunk tizenötödik alanya a Pápa együttesét működtető Új Lombard Sport Kft.

Eddig már kétszer bizonyosodott: nem működik az a fajta hozzáállás, amikor egy gazdag üzletember egy számára teljesen idegen közegben, hozzáértő közönség előtt próbál csapatot építeni. A honi futball nagy utazója, Bíró Péter 2002-ben érkezett tulajdonosként a Haladáshoz, ám két év után távozott is. Nemhogy felemelte, kis híján teljesen tönkretette Szombathely labdarúgását. A városban rég nem látott összefogásra volt szükség, hogy egy fiatalokból álló csapat ugyan, de elinduljon a bajnokságban.

A Lombard korábban Tatabányán székelt, jelenleg pedig Pápán tanyázik. A bányászvárosban sem foglalják imába a tulajdonos nevét, mert távozása után ott is a másodosztályba süllyedt a csapat, ahogy a pápaiak is megjárták már az NB II-t, és jelenleg is afelé tartanak…

A cég 1997 óta létezik, egymillió forintos jegyzett tőkével alapították, ez mostanra negyvenmillióra emelkedett. Végrehajtást nyolcszor kezdeményeztek ellene, legutóbb idén április közepén. A 31 főt foglalkoztató társaság nettó árbevétele két évvel ezelőtt 209,6 millió volt, az adózott eredmény 51,2 millió. A saját tőke 129,1 millió, a kötelezettségek összege pedig 49 millió. A számok a magyar élvonal egyik legrendezettebb, legpozitívabb futballcégéről árulkodnak.

A tulajdonos tehát Bíró Péter, illetve a Lombard Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Kezdjük a céggel: 1990-ben alapították, tevékenységi körében 144 megnevezés szerepel, főtevékenysége óra- és ékszer-kiskereskedelem, és egyéb pénzügyi kiegészítő tevékenység, magyarul ez a zálogüzlet! Manapság húszmillió a jegyzett tőkéje, tavalyelőtt félmilliárd volt a nettó árbevétele, adózott eredménye pedig 209,7 millió. A saját tőke már 1,7 milliárdra nőtt, a kötelezettségek összege pedig 886,9 millió forint. A Lombard Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. tulajdonában van a Kézizálog Zrt., amely nevéből is adódóan hitelnyújtásra szakosodott. Jegyzett tőkéje hetvenmillió forint.

A Lombard, valamint a Kézizálog Zrt. tulajdona volt a Depo-Trezor Zrt., amelyben Bíró igazgatósági tagként szerepelt. A cég neve 2009 októberében a Békés megyei, kétszázmilliós gabonalopási ügyben vált ismertté, hírhedté. Érdekes, hogy Bíró Péter néhány nappal a botrány kirobbanása előtt megvált tisztségétől, majd egy évvel később eladta a vállalkozást egy nyíregyházi társaságnak.

Cégadatok (2010. év)
Értékesítés nettó árbevétele: 209,6 millió forint

Adózott eredmény: 51,2 millió forint
Saját tőke: 129,1 millió forint
Kötelezettségek: 49 millió forint
Eladósodottság foka* 0,24
Eladósodottság mértéke (bonitás)** 0,38
* Kötelezettségek/eszközök összesen: megmutatja, hogy az eszközállomány milyen mértékben van megterhelve kötelezettségvállalással. Minél kisebb a mutató mértéke, annál jobb a cég megítélése.
** Kötelezettségek/saját tőke: azt mutatja, hogy a saját források a kötelezettségek hány százalékát fedezik. Pozitív a cég megítélése, ha a mutató értéke tartósan és jóval 1 alatt van.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik