NB I

Egy gyúró is elég lenne

Az újpesti játékosoknak edző nélkül is át kellene érezniük a derbi felelősségét és hangulatát.

Kapcsolódó cikkek

Áruld el, melyik a kedvenc magyar labdarúgócsapatod, és nyerj egy iPhone 5-öt a Rangadótól. Klikk és like! A sorsolást március 20-án tartjuk közjegyző előtt.

Rengeteg érdekesség, szokatlan előzmény és körülmény övezi a vasárnapi Ferencváros–Újpest rangadót! A Fradi remekül erősített a télen, nagyon úgy nézett ki, hogy hosszú évek után ismét ütőképes keretet raktak össze a vezetők, bár a játékosok többsége külföldi, a magyarokat nagyítóval kell keresni. Az edzőtáborok és a felkészülési meccsek is rendben zajlottak, nagy várakozás előzte meg a bajnoki rajtot, amelyen a csapat kiválóan szerepelt, hiszen 3-0-ra győzött Pápán.

A magyar futballközeg általában féltékeny és bizalmatlan a külföldi edzőkkel kapcsolatban, Ricardo Monizt viszont a többség elismeri, elfogadja és dicséri. Hogy negatívumot is említsünk: úgy tűnik, a stadionépítés továbbra is csak verbálisan valósul meg, mert a korábban közölt és többször megerősített információkkal ellentétben a jövő héten mégsem lesz búcsúmeccs a Rapid Wien ellen, és mégsem kezdődik a bontás. De ha mégis elkezdődne, a klubnál egyelőre fogalmuk sincs az illetékeseknek, hol játszaná a csapat a hazai meccseit. Tehát úgy tűnik, nem az Újpest elleni derbi lesz a jelenlegi Albert Stadion utolsó bajnoki mérkőzése…

Ami az Újpestet illeti, az edzőmeccseken nem volt olyan eredményes a csapat, mint az FTC, de mint tudjuk, a felkészülési időszakban nem ez a legfontosabb. Az viszont rendkívüli és szokatlan dolog, hogy a klubtulajdonos az őszi idény végén bejelentette, hogy senkit nem fognak igazolni, és ezt be is tartotta. A sötét fellegek már a bajnoki rajt előtt vészjóslóan gyülekeztek a Szusza Ferenc Stadion felett, hiszen a fanatikus szurkolók csoportja összerúgta a port a vezetőséggel, majd sztrájkot hirdetett, és ezt az első találkozón be is tartotta. A sorsnak ennyi nem volt elég, még egy csapást mért az Újpest együttesére, méghozzá a játékvezető téves ítéletével! Egy téves ítélet következtében negyedóra elteltével emberhátrányba kerültek a hazaiak a Paks ellen, és az ellenfél tizenegyesből a vezetést is megszerezte.

Innentől kezdve a meccs az emlékezetes Újpest–Fradi 6-0 leképezése volt, ellenkező szereposztással, hiszen most a lilák voltak emberhátrányban, és a zöldek rendeztek gólparádét. A tragédia betetőzéseként morbid szurkolói üzenet fogadta az arra járókat a stadionnál másnap hajnalban: mezszámok kerültek a fejfákra, egy angol szöveg pedig a belga vezetőedző számára volt elbocsátó (nem) szép üzenet, és sokáig nem is kellett várni Jos Daerden félreállításával… Hát itt tartunk most. Bár a derbi vendégjegyei már a Paks-meccs előtt elkeltek, nem tudjuk, hogy tényleg megtelik-e az újpesti drukkerek szektora, és ha igen, milyen lesz a hangulat…

Mielőtt rátérnék a derbire, érdemes néhány mondat erejéig az előtte lévő mérkőzésekkel, vagyis az első forduló eseményeivel foglalkozni, ezért megkértük a Rangadó.hu állandó szakértőjét, a magyar futball iszonyait és viszonyait egyaránt kiválóan ismerő Sport Zoltánt, ossza meg velünk a meglátásait! Íme:

A Ferencváros pápai győzelme nem volt meglepetés, hiszen a felkészülési meccseken mutatott teljesítmény már előrevetítette ezt, illetve a Fradi a közelmúltban, a Ligakupában már legyőzte a Lombardot 3-1-re, amikor nagyjából mindkét együttes a legjobb összeállításában szerepelt. Az FTC idegenbeli sikere nem volt meglepetés, tudtuk, hogy erősebb, mint aktuális ellenfele. Az elmúlt hetekben, hónapokban nem tucatlégiósokat vettek, és jól látható, hogy dinamikusan, célratörően játsszák azt a támadófutballt, amit Moniz edző kitalált az együttesnek. A holland szakvezető kézjegye látszik a csapaton.

Hasonlót vártam az Újpesttől is, mert Jos Daerdent szintén szimpatikus, jó edzőnek tartom. Már többször mondtam, meglepett, hogy senkit nem igazoltak. Lehet jobban bízni az állandóságban és az összeszokottságban, de a téli felkészülés Magyarországon hosszú, egy-két minőségi új arc mindig elkél egy csapatban. Mégsem igazoltak, és ez már valamit mutatott. A felkészülésük zökkenőmentesnek látszott, semmilyen jel nem mutatott ekkora összezuhanásra.

Ami a Paks elleni meccset illeti, amikor a súlyos vereség okait elemezzük, nem beszélhetünk csak a kiállításról, ami egyébként elég komolytalan volt, hiszen addig, és utána is elképzelés, futás és agresszivitás nélkül játszott az Újpest. Ha nem is egy dimenzió, de a keddi Manchester United – Real Madrid Bajnokok Ligája-mérkőzést említeném példaként. Az angol csapatnak volt arca, karaktere, elképzelése, és szinte megsemmisítette az ellenfélét hatvan percen keresztül. Aztán jött egy kiállítás, ami úgyszintén túlzás volt, majd a spanyolok nyolc perc alatt elintézték a továbbjutást. De a Manchester utána is jól játszott, sokat futott, dominált, hiszen bizonyítani akart a közönségnek és a török játékvezetőnek.

Mondom, teljesen más dimenzió, de hasonló szituáció történt a két mérkőzésen. A Paks ilyen arányú győzelme is megérdemelt volt, mert az Újpest fizikálisan, akaratban és játékban is teljesen megsemmisült. Az rendben van, hogy belga a tulajdonos, ezért az edző is belga, hiszen Daerdennek látszott az elképzése – de a belga vonalat edzői szinten nagyon gyorsan el kell felejteni. Persze, van olyan választási lehetősége is a főnöknek, hogy megfizet egy topkategóriás, vagy legalább egy Moniz-szintű, európai felső-középkategóriás edzőt. Akár belgát, akár más nemzetiségűt. Itthon is körül lehet nézni, de a helyzet nem egyszerű. Az átlagmegoldás, hogy Daerden eddigi jobb keze ül a kispadra a Ferencváros ellen. Hiszen neki ugyanolyan szinten benne volt a keze, hogy a csapat idáig jutott, mint az elődjének.

Az Újpest kerete erős, de az első bajnoki meccsen motivációs problémákat lehetett felfedezni. Egy Újpest-szintű és múltú csapatot a szurkolók részéről is csodálatos légkör vesz körül. Amikor egy játékos pályára lép, fanatizálnia kell magát. Ez elengedhetetlen, de most nagyon hiányzott. Ha erős is volt a fejfás akció, a szurkolók azt jelezték a klub és a játékok részére, hogy lehet rosszul játszani, egy meccsen esetleg gyengébb formát mutatni, de ez a szétesés a klubhoz méltatlan, ezért nem tűrik.

Aki totózik mostanság, az bizonyára fix egyesre veszi a vasárnapi rangadót, hiszen kétségtelenül esélyesebb a Ferencváros. Nem csak azért, mert az első fordulóban nyert, az Újpest pedig kikapott, hanem azért is, mert a játékoskerete erősebb, és hazai környezetben játszik. A 18 ezer emberből mindössze 1400 lesz újpesti, tehát a hazai pályát nagyon érezni fogja a Fradi. Egy Újpest-szintű csapatot ettől függetlenül nem lehet leírni. Biztos vagyok benne, hogy bár kevésbé esélyesek a vendégek, de nem feltartott kézzel fognak pályára lépni. Ez nem edzőkérdés! Ha a kispadon nem ülne edző, csak a cserejátékosok, meg egy gyúró, ennek a mérkőzésnek a felelősségét akkor is át kell érezniük a játékosoknak. Fel kell szívniuk magukat, hiszen ezt a meccset nem véletlenül hívják úgy, hogy derbi! Ennek mindig más a hangulata.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik