NB I

Miért utolsó a Siófok?

„A védelem a gyenge pontjuk, a középpályán és a támadósorban vannak kimondottan jó képességű játékosaik.”

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Téli szünet van az OTP Bank Ligában, a csapatok túl vannak a bajnoki szezon felén, plusz két fordulón. A meccsmentes hónapok az értékelés, a számvetés időszakát jelentik. A Rangadó.hu állandó szakértője, a magyar futball iszonyait és viszonyait egyaránt kiválóan ismerő Sport Zoltán is elkészítette csapatokra, klubokra lebontott visszapillantóját, amelynek tizenötödik fejezetében az utolsó helyezett, kiesőjelölt FGSZ Siófok szerepel.

Többször is igazolódott már, és nem csak idehaza, hanem mondjuk a spanyoloknál is, hogy pénz nélkül nem lehet jó futballt csinálni. Ezt mindenki tudja. Egy darabig lehet vegetálni szűkös költségvetéssel, sőt egy-egy kiugró eredmény is benne van. Horváth Károly a legutóbbi feljutás utáni első szezonban benntartotta a Siófokot, legutóbb pedig kilencedik lett. Szakmailag azt látom, lehet, hogy idén valami nincs rendben. Úgy érzem és vallom, hogy a csapat kerete nem is annyira gyenge… Két-három kapusuk van, közülük Kurucz Péter például Angliában is védett. A védelem a gyenge pontjuk, oda nem nagyon sikerült megfelelő embereket szerezniük, Lengyel Dániel távozott, Fehér Zsolt nem nagyon fogta meg a szerencséjét, nem alkotott maradandót, a jobboldalon pedig ott volt Mogyorósi József, aki szintén távozott. Itt kellett volna erősíteniük, mert a középpályán és a támadósorban vannak kimondottan jó képességű játékosok, mint Pál Szabolcs, Melczer Vilmos, és Sipos Norbertet meg Marián Slukát is tavaly igazolták, bár már ők sem tagjai a keretnek. Szóval kínálat van, és minőségében sem volt olyan gyenge ez a társaság. Csak hát a förtelmes kezdés… Sokáig meccset sem nyertek, és tizenhét meccs alatt csupán kilenc pontig jutottak.

FGSZ Siófok

16. helyezett

17 mérkőzés

2 győzelem

3 döntetlen

12 vereség

Gólok: 15-36

9 pont

Mint mondtam, védekezésben a csapat nagyon gyenge, nincsenek hátulról indított, felépített támadások, és csapatvédekezésben is sokat hibáznak. Ez leginkább a rutintalan, nem igazán NB I-es képességű játékosok miatt van. Pedig akad, aki képes szervezni a játékot, láttam tőlük olyan mérkőzést is, amikor a középső harmadtól a támadó harmadig jól építkeztek. A keret többre hivatott, mint az utolsó hely, de itt jön a képbe, hogy mennyire következetes és megfelelő a szakmai munka? Szakmai problémát, koncepcionális gondokat látok. Persze, nem egyszerű a vezetőedző helyzete, hiszen nincs pénz, de mindent megpróbálnak. De vajon mit várhatnak a szurkolók, akik olykor nincsenek kétszáznál többen?!

A kávé lefőtt, most már a jövő csapatát kéne építgetni, hogy jövőre, a komoly egycsoportos NB II-ből újra ki tudják vívni az élvonalbeli tagságot. A Pécshez képest tízpontos hátrányban van a Siófok, ez elgondolkodtató, de nem tudom elképzelni, hogy behozható. Persze, matematikai esély van rá, de a szakma és a körülmények nem arról árulkodnak, hogy sikerülhet. A balatoni klubnál a legvékonyabb a költségvetés az első osztályba, de az NB II-ben is van több csapat, ahol jóval több pénzből gazdálkodnak, tehát mindenki képzelje magát Horváth Károly helyzetébe. Száz-százötvenezer forintos futballisták játszanak a csapatában, márpedig kis pénz, kis foci…

Mivel ez a fejezet jelenti a sorozatunk utolsó részét, ezúton szeretném elmondani, hogy egyetlen csapatot vagy klubot sem akartam bántani, de szerintem pillanatnyilag azok a realitások, amiket leírtam. Én így látom…

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik