NB I

Miért tizenötödik az Eger?

„Bennük van a félelem: ha támadni merek, ha nem foggal-körömmel védekezek, akkor kikapok!”

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Téli szünet van az OTP Bank Ligában, a csapatok túl vannak a bajnoki szezon felén, plusz két fordulón. A meccsmentes hónapok az értékelés, a számvetés időszakát jelentik. A Rangadó.hu állandó szakértője, a magyar futball iszonyait és viszonyait egyaránt kiválóan ismerő Sport Zoltán is elkészítette csapatokra, klubokra lebontott visszapillantóját, amelynek tizenötödik fejezetében az újonc létére száműzött Egri FC szerepel.

Bár kiesőhelyen áll a csapat, máshogy vélekedik ember az egriekről, mint a többi olyan együttesről, amely a tabella végén kullog. Nem vagyok alkotmánybíró, de nem értem azt az eljárást, amit a szövetség folytat az egriekkel. Annak idején a REAC és a Szolnok esetében is méltányosságot gyakorolt az MLSZ, hiszen mindkét klub felmutatja a stadionfejlesztés szándékát. Sok olyan klub kapott már engedményt, amely érdekkapcsolatban állt a szövetséggel. Az Eger hosszú évek után végre ismét feljutott az NB I-be, de nem tudott a saját pályáján játszani, és érdekes módon semmi haladékot nem kapott, pedig sok mérkőzés délután két órakor kezdődött, nem este kilenckor, mint Spanyolországban. De akkor miért diszkriminálták az újoncot? Miért nem játszhatott hazai pályán? Egy felkerülő csapatról beszélünk, kimenne meccsenként mondjuk két-háromezer ember, a játékosok otthon éreznék magukat, jönne egy kis bevétel is, nem kellene minden héten utazni… Bevételről a jelenlegi helyzetben nem beszélhetünk, csak kiadásról.

Egri FC

15. helyezett

17 mérkőzés

2 győzelem

5 döntetlen

10 vereség

Gólok: 15-30

11 pont

Tisztelem a tulajdonosi kört, amely utaztatja a csapatot, pénzt tesz a klubba, és játékosok vásárlásával próbálja benntartani az együttest. Volt Vasas-játékosok és innen-onnan érkezett külföldiek alkotják a keretet, megerősítve olyan magyarokkal, mint Németh Norbert vagy Koós Gábor. Ami a játékrendszert illeti, az ötvédős, nagyon defenzív futball nem hozhat mást, csak kiesőhelyet. Bennük van a félelem: ha merem vállalni a játékot és merek támadni, ha nem foggal-körömmel védekezek, akkor kikapok! Ez nem is hozhat mást, akármilyen játékosok és edzők próbálják megvalósítani.

Nem értem, mit akar ezzel elérni az Eger? Tizenegy pontja van és kieső helyen áll, mert minden mérkőzésen kontrára játszik, pedig megvannak a megfelelő képességű játékosai, akik szervezni tudják a futballt. Tavasszal igenis támadólag kell fellépniük mindenki ellen! Vállalniuk kell az örömfocit, nincs is más választásuk. Mit veszthetnek, ha feljebb tolják a védekezésüket? Szakmailag az a kérdésem, ki találta ki ezt a defenzív stílust? Extrákról nem nagyon beszélhetünk, talán a kontrákat említhetném, amelyek Németh Norbert és Koós Gábor jóvoltából lendületesek voltak.

Nyolc pontra van a bennmaradó helytől az Eger, amelynek a helyzete szinte teljesen lehetetlen. Tavasszal azt várom, hogy az első pillanattól kezdve bártan futballozzanak, úgy, hogy megpróbálják a lehetetlent, reményeik szerint nyilván otthon… Mindettől függetlenül kevés esélyt látok a megkapaszkodásukra.