NB I

Igazán komoly szakmai feladat

Ifj. Bene Ferenc rendkívül felkészült, sokoldalúan gondolkodó szakembernek tartja Szentes Lázárt.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Sokan meglepődtek, amikor Diósgyőrben bejelentették: ifj. Bene Ferenc segíti a régi-új vezetőedző, Szentes Lázár munkáját. Pedig ők ketten a 2008–2009-es szezonban egyszer már bizonyították, hogy ütőképes párost alkotnak, hiszen bajnoki ezüstérmet nyertek az Újpesttel. Azzal a klubbal, amelyhez Bene ezer szállal kötődik. S milyen a sors: csütörtök este megcsörrent a telefonja, azonnal autóba ült, s még éjfél előtt megegyezett a DVTK vezetőivel, vasárnap pedig pont az Újpest otthonában ült először a borsodiak kispadján!

A Rangadó.hu érdeklődésére ifj. Bene Ferenc kifejtette: a közös munka tanulási fázist jelent számára, de Szentes Lázár mellett ki is tud bontakozni szakmailag.

– Csak a kívülállók, a szurkolók, az újságírók számára volt pikáns a vasárnapi visszatérése Újpestre, vagy önnek is?
– Gyerekkorom óta, mióta az eszemet tudom újpesti voltam, vagyok és leszek. Soha nem tagadom meg önmagamat, Újpestre most is hazatértem, csak ellenfélként. A kötődésem, az érzelmeim mindenki számára világosak, nem is titkolom őket – szögezte le ifj. Bene Ferenc. – Ugyanakkor nagy megtiszteltetésnek érzem, hogy egy tradicionális, több mint százéves múltra visszatekintő, profi klubbál vagyok alkalmazásban, s jelenleg teljes szakmai tudásommal a Diósgyőr sikeréért dolgozom. A DVTK-nál nagy szeretettel fogadott mindenki, én pedig igyekszem eleget tenni az elvárásoknak, és ezt meghálálni.

– Egyik napról a másikra, illetve inkább egyik óráról a másikra jött a diósgyőri lehetőség?
– Három hónapja jöttem el Pápáról, azóta volt több megkeresésem, többségében az NB II-ből, de azokat nem fogadtam el, mert vártam egy igazán komoly szakmai feladatra, ami kihívást jelent. Csütörtök este kaptam a telefont, azonnal autóba ültem, és még aznap este megegyeztünk a másféléves szerződésben. Nagyon hirtelen jött, de mi a szakmánkban sosem lehet tudni, mit hoz a holnap.

– Ezek szerint csak a Budapest–Miskolc autóút alatt volt ideje gondolkodni a dolgon. Vagy egy ilyen felkérésen nincs is mit átgondolni?
– Az út alatt is kellett gondolkodnom rajta, és volt egy órás megbeszélésünk a szerződéssel kapcsolatban. Nem elsődlegesen anyagi, sokkal inkább szakmai szempontok vezéreltek. Örömmel és szakmai kihívással várom ezt az időszakot.

– Korábban, pont Újpesten dolgozott együtt Szentes Lázárral. Emiatt vetődhetett fel a neve most Miskolcon?
– Életemben kétszer hívtak Újpestre edzőnek, és én mindkétszer gondolkodás nélkül igent mondtam. Egyszer az utánpótláshoz, egyszer pedig a felnőtt csapathoz másodedzőnek. Ekkor ismertem meg Szentes Lázárt, akivel az utóbbi tíz év legjobb eredményét értük el. Annak örültem volna leginkább, ha az az időszak sokkal hosszabb távú, de máshogy alakult. Neki most is része van a megkeresésben. Örülök, hogy a vezetők hosszútávon bíznak bennem, számítanak rám. Külön örömteli, hogy egy rendkívül felkészült, sokoldalúan gondolkodó szakemberrel dolgozhatok együtt. Ez további tanulást jelent számomra, és mellette én is ki tudok bontakozni szakmailag.

– Szentes Lázár csak a bajnokság végéig vállalta a vezetőedzői posztot, önnel pedig másféléves szerződést kötöttek…
– Jelen helyzetben erre csak a magam nevében tudok válaszolni. Az én pályaedzői szerződésem másfél évre szól, tehát minimum eddig számítanak rám. Örülnék, ha minél tovább dolgozhatnék vele. Az ő nevében azonban nem tudom megmondani, hogy folytatná-e a mostani szezon után, vagy semmiképp sem.

– Néhány edzés és egy meccs tapasztalatai alapján mit gondol, milyen változásokra van szükség a csapatnál?
– Egyrészről én is többször láttam a DVTK-t a közelmúltban, bár személyesen csak két alkalommal, és akkor sem úgy, hogy oda fogok kerülni. De az NB I összes csapatáról van benyomásom kívülről. Szentes Lázárnak szakmai igazgatóként majdnem testközeli tapasztalata van a csapatról, ő sokkal többet tud arról, hogy egyénileg a játékosok mire képesek. Én a lelátóról és a televízióból ismerem az együttest, és néhány játékossal korábban dolgoztam együtt, de a többséggel nem. Minden edző más, és mások az elképzelései. Pár hét alatt nem lehet jelentős változásokat elérni, de vannak elképzeléseink, hogy a téli felkészülés során mit kell változtatni. Természetesen ez csak lépésről lépésre lehetséges, és vannak olyan dolgok is, amelyek eddig is jól működtek.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik