NB I

Változatos pontosztozkodás

Döntetlent játszott az Újpest és a Diósgyőr az OTP Bank Liga 16. fordulójában.

Kapcsolódó cikkek

OTP Bank Liga, 16. forduló
Újpest FC – Diósgyőri VTK 1-1 (0-0)
Szusza Ferenc Stadion, 3500 néző. Játékvezető: Solymosi
Újpest: Balajcza – Vermes, Szélesi, Antón, Iandoli – Remili (Simon K., 66.), Proesmans, Vasziljevics, Christ – Kabát, Moraes (Balogh B., 79.). Edző: Jos Daerden
Diósgyőr: Ribánszki – Vági, Vadász, Elek Á., Gohér – Tisza, Jeff Silva (Bogáti, 75.), Takács P., Luque (Csirszki, 60.) – Rudolf (Gallardo, 81.), Bacsa. Edző: Szentes Lázár
Gólszerzők: Moraes (19.), illetve Tisza (65.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A meccsnek külön pikantériát adott, hogy Szentes Lázár a diósgyőriek vezetőedzőjeként, ifj. Bene Ferenc pedig a segítőjeként tért vissza Újpestre, ahol előbbi is dolgozott trénerként, s ahová utóbbi ezer szállal kötődik.

Az első negyedórában csak tapogatóztak a csapatok, nem alakult ki közvetlen veszély a kapuk előtt. Csupán két újpesti kiugratás miatt jött meg a csendben tüntető hazai szurkolók hangja, de a diósgyőri védelem mindkétszer a helyén volt. Luque lövései már komolyabb veszélyt jelentettek, de először az újpesti védelem, másodszor pedig Balajcza Szabolcs hatástalanította a spanyol próbálkozásait. A 19. perc aztán meghozta a mérkőzés első találatát: egy újpesti kontra végén Kabát Péter adott középre, Ribánszki László megpróbálta kiöklözni a labdát – ami részben sikerült is –, azonban pont Bruno Moraest találta telibe, akiről így az üres kapuba pattant a labda.

A folytatásban sem tétlenkedtek a csapatok, Tisza Tibor lőtt alig mellé a gól után, majd Kabát Péter próbálkozott a másik oldalon – Ribánszki itt már jobb helyre ütötte ki a labdát. Az első 25 perc után némileg leült a játék, az Újpest nem kockáztatott, biztosan őrizte előnyét a kissé ötlettelennek tűnő diósgyőriekkel szemben. A félidő vége előtt majdnem meglepte a némileg elkényelmesedő ellenfelét a borsodi együttes, de Bacsa Patrik középre fejelt labdáját magabiztosa védte Balajcza, így 1-0-s újpesti vezetéssel vonultak szünetre a csapatok.

Hazai helyzetekkel indult a második félidő is, kapujuk elé szorította a vendégeket az első percekben az Újpest. Ám ezeket a rohamokat túlélte a DVTK, és szép lassan kijött a szorításból. Az 57. percben nagyon közel került az egyenlítéshez a vendég, de Rudolf Gergely kiugrását remek ütemben fülelte le a kapujából kimozduló újpesti kapus. A 65. percben viszont már Balajcza is tehetetlen volt, miután Csirszki Martin beadását Tisza Tibor három védő között senkitől sem zavartatva fejelte a hálóba. A gól után nyíltabbá vált a játék, egyik csapat sem akart megelégedni az egy ponttal. A 75. percben egy sajnálatos sérülés miatt állt a mérkőzés: Bruno Moraes, az újpestiek gólszerzője egy ütközés után olyan szerencsétlenül esett a földre, hogy eltört a bal karja, így azonnal le kellett cserélni a brazil játékost. A rövid kényszerszünet után újpesti mezőnyfölénnyel folytatódott a játék, azonban volt még lehetősége a gólszerzésre a vendégeknek is. Az eredmény azonban már nem változott, így osztozkodtak a pontokon a csapatok.

– Nagyon változatos mérkőzést játszott egymással a két csapat – értékelte a látottakat a Rangadó állandó szakértője, a Diósgyőr egykori vezetőedzője, Őze Tibor. – Több szempontból is érdekes volt ez a találkozó. Vegyük például a DVTK felállását, amelyen több változtatást is eszközölt az új vezetőedző. Annak ellenére, hogy a négy védő előtt négy középpályás kapott szerepet, igazán támadószellemben futott ki a pályára a vendég együttes. A két szélső, Bacsa és Luque folyamatosan cserélte a pozícióját a két támadóval, Tiszával és Rudolffal. Szentes Lázár a korábbi két szélsővédőt is középen játszatta, bár erre már Sisa Tibor vezetése alatt is volt példa, a régi vezetőedző is sokat próbálgatta a védelem összeállítását. Az Újpest szokásos felállásában lépett pályára, és a játék képe alapján mondhatjuk, hogy uralta is az első félidőt a lila-fehér együttes. Jól szálltak be a támadásokban a hazaiak szélsői, illetve középen Antón is rendre fellépett a többiekhez. Jogosnak mondható az Újpest félidei vezetése, annak ellenére, hogy eléggé szerencsés körülmények között sikerült összehoznia a vezető találatot. A Diósgyőrnél látszott, hogy Luque és Rudolf sincs még formában. A második félidőben némi meglepetésre magára talált a vendégcsapat: meglepően erőszakos, jól passzoló DVTK futott ki a pályára. A védők mögé belőtt labdák rendre veszélyt jelentettek Balajcza kapujára, és egy szép Csirszki-beadás meg is hozta a várt diósgyőri egyenlítést. A gól után ismét magára talált az Újpest, azonban úgy érzem, Moraes súlyos sérülése megfogta a csapatot, így már komolyabb veszélyt nem tudtak kialakítani a házigazdák. Egy árnyalattal talán jobb volt az Újpest, de igazságosnak mondható a döntetlen.

Az MLSZ Grassroots-menedzsere a diósgyőri edzőváltás egyik lehetséges következményéről is beszélt.

– Érdekes szituáció alakult ki a Diósgyőrnél, hiszen gyakorlatilag az a helyzet állt elő, hogy a főnök váltotta a helyettesét a kispadon – folytatta Őze Tibor. – Nagy kérdés, hogy korábban mennyire volt beleszólása Szentes Lázárnak a szakmai munkába, főként az igazolásokba. Sokat változott a Diósgyőr kezdőcsapatának összetétele, ezen a találkozón gyakorlatilag csak két idegenlégiós kapott szerepet a kezdő tizenegyben. Kérdés, hogy ez már korábban, Sisa Tibor idejében is felvetődött-e a szakvezetésnél, vagy Szentes Lázár indít el egy új vonalat a csapatnál.

Olvasói sztorik