NB I

Kabát Péter: Inspirál a gyűlölet!

„Nemhogy a klub és a csapat, maga a zöld szín is irritál, ki nem állhatom” – mondja a Fradiról.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Harmincon túl is van élet a futballpályán, Kabát Péter például szeptemberben töltötte be a harmincötöt, mégis olyan küzdeni akarás van benne, ami néha a huszonévesekből is hiányzik. A tíz idei NB I-es góljával őszi gólkirály újpesti csatár különös módon abból merít erőt, ha hallja az ellenfél szurkolóinak gyűlölködését. Légiósként megfordult Törökországban, Bulgáriában és Ausztriában is, most mégis századik magyar bajnoki góljára készül, illetve azért hajt, hogy a 2001-es címe után 2013-ban is harcban legyen a gólkirályságért.

– Ön a magyar futball egyik legmegosztóbb figurája. De mintha a legkevésbé sem zavarná, ha trágár rigmusokat költenek a „tiszteletére”.
– Aki megosztó, az egyéniség, vagyis imádják vagy gyűlölik. Én is ilyen vagyok. Ez egyfajta visszaigazolása annak, hogy valamit jól csinálok – mondta Kabát Péter a Heti Válasznak adott interjúban.

– Leegyszerűsítve a képletet: elsősorban Újpesten kedvelik, a Ferencváros-tábor pedig nagyon nem szívleli.
– Nemhogy a klub és a csapat, maga a zöld szín is irritál, ki nem állhatom. De nemcsak a fradisták gyűlölnek. A Honvédnál éppúgy divat engem szidni, mint Debrecenben. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem érdekel, nem foglalkozom vele. Engem ez kifejezetten motivál. Nem viccelek, inspirál a gyűlölet! Minden egyes gólommal üzenek az engem becsmérlőknek is. Kispesten azért nem szeretnek, mert ott nevelkedtem ugyan, de hamarabb távoztam, mint szerették volna. A DVSC ellen elég sok gólt szereztem, de amikor két évvel ezelőtt odaigazoltam, az ott töltött szezon nem sikerült túl jól. Nem is bántam, hogy visszatértem a lilákhoz, ez az a közeg, amiben igazán jól érzem magam.

– Egy futballista általában 26-28 évesen van a csúcson, ön már a harmincötöt is betöltötte, mégis szárnyal. Mi a titok?
– Nincs titok. Nagyon egyszerű a válasz: egyrészt nem érzem magam öregnek, másrészt a bizalom megerősít. Mióta idejöttek a klubhoz belgák, minden megváltozott, Roderick Duchatelet klubelnök és Jos Daerden vezetőedző is nagyon bízik bennem, számítanak rám. Rengeteg plusz energiát ad, ha tudod, hogy nemcsak egy vagy a sok közül, hanem az az egy, akitől az extrateljesítményt várják. Ha éppen nem megy jól, akkor sem cserélnek le, a szakmai stáb felfogása szerint, ha lehoznak a nyolcvanadik percben, azzal elvész annak az esélye, hogy a kilencvenedikben betalálok. Ez azért szimpatikus.

– Élvezi a bizalmat, a magyar NB I félidejében tíz találattal vezeti a góllövőlistát. Ez szép és jó, de az Újpest akkor is csak nyolcadik.
– Ez igaz, de szoros az élboly, csak öt pontra vagyunk a dobogótól. Ha a Pápa ellen nem adunk le két pontot otthon, illetve Győrben kettő-nullás vezetésről nem kapunk ki, mindjárt más a helyzet. Mindegy is, tavasszal majd hajrázunk egy nagyot.

– Eddig kilencvenhétszer talált be a magyar bajnokságban. Mikor jön a századik Kabát-féle gólöröm?
– Jönni fog, hamarosan érkezik, csak türelem! És mielőtt azt kérdezné, megduplázom-e a góljaim számát, és gólkirály leszek-e húsz találattal, ezt sem tudom, megmondani. Mindenesetre törekszem rá. De huszonnégyet biztos nem rúgok, mint anno a Vasasban.

– Meddig tart még a játékos-karrierje?
– A következő évadig mindenképpen kitartok, de ha a rosszakaróim kellően felspannolnak, még egy jó ideig itt leszek! Akár három jó évem is lehet még.

Olvasói sztorik