NB I

A szabadrúgásgól-lövő titka

Kabát Péter a gyakorlás és a technika a jó szabadrúgás két alapfeltétele.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Bár már elmúlt 35 éves, ez egyáltalán nem látszik rajta, és a játékán sem. Pontosabban: az életkor nem látszik, a tapasztalat viszont igen. Az újpesti Kabát Péterről hamarosan könyv jelenik meg, a közelmúltban újabb szerződéshosszabbítást írt alá, de amikor meccs van, akkor csak arra koncentrál. Az ellenfelek sokféleképpen próbálják megállítani, de igazán hatékony fegyverük nincs ellene, hiszen akcióból és szabadrúgásból egyaránt eredményes. A legutóbbi, Honvéd elleni meccsen (2-2) kis túlzással egymaga tartotta versenyben együttesét, hiszen előbb védhetetlenül bombázott a kispestiek hálójába, majd adott egy mesteri gólpasszt, szintén rögzített helyzetből.

Kabát Péter a Rangadó.hu érdeklődésére úgy vélekedett, ha jó helyről van szabadrúgás, és jól rúgja az ember, akkor nem nagyon van esélye a kapusnak.

– Milyen metódus szerint alakult a programjuk két bajnoki meccs között?
– Általában a hét elején beszélünk a legutóbbi meccsről, de ezúttal vasárnap volt szó a Honvéd elleni találkozóról, és egy picit még kedden is beszéltünk róla, de délután már mindenki a pénteki mérkőzésre koncentrált – mesélte Kabát Péter. – Győrben nagyon jól játszottunk, meg kellett volna nyernünk a meccset kettő-null. A Bozsik Stadionban kétszer is hátrányban voltunk, de mindkétszer sikerült egyenlíteni, nem hagytuk el vesztesen a pályát, az egy pont nem rossz eredmény. Jó a hangulat, de Újpesten mindig is jó volt. Az Eger ellen viszont mindenképpen nyernünk kell! Biztosan nagyon nehéz mérkőzés lesz, hiszen az ellenfél is pontot, pontokat akar szerezni, hiszen muszáj nyerniük. Nem lesz egyszerű, de tartom olyan erősnek a csapatunkat, hogy sikerül rést találnunk az egriek zárt védekezésén.

– A kapusok általában titkolják, mi a taktikájuk a tizenegyesek hárításánál. A Kabát-féle szabadrúgásokról mit tudhatunk meg?
– A legutóbbi hat tétmeccsemen gólt lőttem, mindenképpen jó formában, jó erőben vagyok, sérülés nem nehezíti a játékomat, és nagyon remélem, hogy ez a szezon végig így is lesz. A szabadrúgásokkal kapcsolatban nem titkolózom. Sokat gyakorlom, de előre sosem tudom, hogy fogom ellőni. Mindig az adott szituáció előtt döntök, amikor leteszem a labdát. Örülök, hogy az elmúlt három mérkőzésen egyaránt eredményes tudtam lenni szabadrúgásból. Különösebb taktikám nincs, megpróbálom a sorfal fölött-mellett ellőni. Nagyon készülni nem szoktam erre a meccsek előtt, tehát nem szoktam rágörcsölni.

– Az ön szabadrúgásai az Újpest közismert fegyverének számítanak, mégsem képesek hatástalanítani az ellenfelek. Vajon miért?
– Ha jó helyről van szabadrúgás, és jól rúgja az ember, akkor nem nagyon van esélye a kapusnak. Ha jól el tudja csavarni a játékos, sarokra megy, és van erő a labdában, majdnem biztos, hogy gól lesz belőle.

A sorfal segíthet, a labda nem

Kíváncsiak voltunk, hogyan látja Kabát Péter szabadrúgásait egy kapus, és mivel a Vác, az Újpesti Dózsa, a Kispest-Honvéd, a belga Genk, illetve a magyar válogatott egykori kiváló hálóőre, Brockhauser István napjainkban éppen az Újpest FC technikai vezetőjeként dolgozik, ő tartottuk a legilletékesebbnek, hiszen nap mint nap látja edzeni a kiváló csatárt.

– Nem mondanám, hogy egy jól elvégzett szabadrúgás felér egy tizenegyessel, de közel van hozzá, majdnem – kezdte Brockhauser István. – Azt ne feledjük, hogy amíg a büntető esetében a labda és a kapus között nincs senki, a szabadrúgásnál ott van a sorfal, amelyik ha hatékony, akkor felugrással, vagy a távolság csalásával meg tudja nehezíteni a rúgójátékos dolgát. Kabát Péter hétről-hétre remekül csinálja, hogy ide is rúgja, meg oda is, ezzel bizonytalanná téve azokat a kapusokat, akik esetleg előre kalkulálnának. A labdák is úgy ki vannak találva, hogy csapódnak. A mostani meccsen úgy láttam, hogy Kemenes Szabolcsnak kézzel megvolt a labda, de volt benne annyi vibrálás, hogy az utolsó pillanatban nem csak lecsapódott, hanem irányt is változtatott. Őszintén mondom, egyáltalán nem bánom, hogy ebből az időszakból én már kimaradtam, és nem kell ilyen modern labdákkal játszanom.

Olvasói sztorik