NB I

Őrült meccsen nyert a Győr!

A Győri ETO otthon 3-2-re győzött az Újpest ellen az OTP Bank Liga 11. fordulójában.

Kapcsolódó cikkek

OTP Bank Liga, 11. forduló
Győri ETO FC – Újpest FC 3-2 (0-0)
Győr, 5800 néző. Játékvezető: Takács J.
Győr: Sztevanovics – Svec, Takács Á., Lipták, Dinjar – Koltai, Pátkai, Nicorec (Alekszidze, 58.; Andrics, 76.), Kamber, Varga R. – Strestík (Dudás, 68.). Edző: Pintér Attila
Újpest: Balajcza – Vermes, Aarab, Antón, Iandoli – Simon K. (Proesmans, 77.), Szélesi, Vasziljevics, Balogh B. (Sztaniszavljevics, 74.) – Christ (Remili, 79.) – Kabát. Edző: Jos Daerden
Gólszerzők: Varga R. (60.), Aarab (öngól 82.), Kamber (91.), illetve Kabát (47., tizenegyesből 56.)
Kiállítva: Lipták (56.), illetve Szélesi (45.)

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A listavezető Győri ETO sorozatban megnyert hét mérkőzés után a legutóbbi fordulóban döntetlen játszott Pakson. Pintér Attila együttese 476 perce nem kapott gólt bajnoki mérkőzésen. A győri klub játékosai közül Jarmo Ahjupera, Lipták Zoltán, Tokody Tibor, Varga Roland és Völgyi Dániel is volt korábban az Újpest játékosa. 2006 augusztusa óta az Újpest semmilyen sorozatban nem győzte le a Győr csapatát. További pikantériát adott a találkozónak, hogy a két edző, Jos Daerden és Pintér Attila régi ismeretségben, barátságban van egymással, még a győri tréner belgiumi játékos-korszakából.

Remekül kezdett az Újpest, és remekül is folytatta az első félidőt, hiszen végig méltó ellenfele volt a listavezető ETO-nak, sőt több veszélyes helyzetet is kialakított, s Christ révén még kapufát is lőtt. Természetesen a hazaiak sem csak a védekezéssel voltak elfoglalva, többször veszélyeztették a fővárosiak kapuját, ezért élvezetes, lendületes, izgalmas volt a játék. Semmi nem utalt arra, hogy az indulatok veszik át a főszerepet, pedig így történt. A 45. percben Szélesi Zoltán és Lipták Zoltán birkózott a tizenhatoson belül, mindketten elestek, a játékvezető pedig tizenegyest adott a kisalföldieknek. Az újpestiek hevesen reklamáltak, a bíró pedig kiállította Szélesit. A büntetőt Koltai Tamás lőtte, de visszatért a győriek szezoneleji tizenegyes-fóbiája, hiszen Balajcza Szabolcs bravúros vetődéssel biztosan fogta a lövést, így maradt a 0-0 a szünetre. A játékvezető ténykedésével kapcsolatban érdemes megjegyezni, néhány perccel korábban Sztevanovics kapus a tizenhatoson kívül letaglózta Simon Krisztiánt, de a sárga vagy a piros lap, illetve a szabadrúgás is elmaradt.

A második felvonásban az Újpest dolgát nehezítette az emberhátrány, ráadásul Szélesi személyében egyik legfontosabb láncszemét vesztette el a vendégcsapat. És bizony az élet az újrakezdést követően igazságot tett: Kabát Péter szabadrúgásához senki nem tudott hozzáérni középen, Sztevanovics későn vetődött, és már csak beljebb tudta segíteni a labdát, megszerezte a vezetést az Újpest (0-1), és több mint ötszáz perc után megszakadt a győriek bajnoki góltalansága. Kisvártatva a hazaiak is megfogyatkoztak, Vasziljevics esett el Lipták Zoltán mellett, ez sem ért sárga lapot és büntetőt, de a játékvezető ezúttal is vajszívű volt, Kabát Péter pedig élt a lehetőséggel, és megszerezte második gólját (0-2).

Ezt már a győriek sem nézhették tétlenül, Varga Roland kapott pontos labdát Pátkai Mátétól, vezette néhány méteren keresztül, majd úgy lőtte a hálóba, hogy a labda a kapufát is érintette (1-2). Dudás Ádám beállása új színt vitt a dunántúliak játékába. Egyik remek beadását középen a bevetődő Kamber és Alekszidze is elvétette néhány centivel, így elmaradt az egyenlítés. Érdekesség, hogy az 57. percben beküldött Alekszidzét a 75. percben lecserélte Pintér Attila. A grúz légiós nem sérült meg, egyszerűen elégedetlen volt vele a tréner. A játékos sértődötten az öltözőbe kocogott.

A lefújás előtt néhány perccel folytatódott Naim Aarab újpesti pechszériája: Varga Roland beadásra az égvilágos senki nem mozdult, kivéve a belga védő, aki saját kapusa mellett a hálóba passzolta a labdát (2-2). Emlékezhetünk: a Diósgyőr ellen az első fordulóban piros lapot kapott, utána eltiltás miatt pihent, a közelmúltban előbb a Pécs otthonában voltak hajmeresztő hibái, a Lombard Pápa egyenlítő találata pedig az ő öngólja volt. A szerencsés egalizálás után lendületben maradt az ETO: Andrics majdnem befejelte a hazaiak győztes találatát, aztán Dudás újabb beadása okozott életveszélyt az újpesti kapu előtt.

És még mindig nem volt vége! Dudás szöglete után Kamber fejesét Balajcza csak a gólvonalon túlról tudta visszahúzni, a játékvezető az asszisztensével egyeztetve – helyesen – megadta a találatot, ezzel a Győr megnyerte az őrült második félidőt hozó meccset (3-2). De micsoda meccs volt! Két kiállítás, játékvezetői tévedések, öngól, majd vitatott gól a 93. percben, végül fordítás 0-2-ről 3-2-re!

A Rangadó.hu állandó szakértőjeként a magyar futball iszonyait és viszonyait egyaránt kiválóan ismerő Sport Zoltán elemezte a mérkőzést.

Az első félidő

Nagyon érdekes, feszült hangulatú, fordulatokban gazdag mérkőzésen vagyunk túl, amelyen mindkét csapat az eredeti, négy-kettő-három-egyes felállási formában kezdett, mindkét együttest ez jellemzi évek óta. Számomra meglepő volt, hogy az Újpest lépett fel némileg támadóbban. A vendégcsapat feltolta a védekezését Győrben, a relatíve első, igazából második helyezett otthonában. A pálya középső harmadban nagyon sok labdát szereztek, és jól léptek át támadásba. Az ETO hazai pályán visszaállt a saját térfelére, és a játszó Újpestet a gyors Koltaival és az elől lévő támadókkal szerette volna megfutni. A negyvenedik perc környékén volt egy lövés, ami helyzetnek mondható, a fővárosiak részéről Christ és Vasziljevics veszélyeztetett, de igazán komoly helyzet egyik oldalon sem alakult ki. Nem volt túl magas a színvonal és látványos a futball, ám nagy taktikai csata dúlt a pályán, és jó volt az iram. A játékvezető nem nőtt fel ehhez a rangadóhoz, vicces volt a tizenegyes, és számos gyenge ítélete is adódott, nem tudta kézben tartani a meccset.

A második félidő

Az Újpest szempontból kiválóan kezdődött a második felvonás, a gól nagyon megfogta a Győrt, amely a félidő közepéig semmilyen fogást nem talált ellenfelén. A vendégek jól szűkítették a területet, visszaálltak a saját térfelükre, de a kontráik veszélyesek voltak. A hazai kiállítás és büntető nem volt jogos, mindenesetre tény, hogy kiegyenlítődött a létszám. Nem szép dolog ilyet mondani, de a mérkőzésnek ez tett jót. Az Újpest továbbra is merte vállalni a kontrákra alapuló gyors futballját, a Győr pedig mindent egy lapra tett fel. Pintér Attila nagyon jól nyúlt bele a meccsbe, Dudás Ádám kiválóan szállt be, hihetetlenül jól szervezte az akciókat a széleken, és kezdték nagyon jól megverni az újpestieket, minden beívelés sok gondot okozott. Varga Roland átlövése szerintem Balajcza Szabolcs gólja volt, Aarab burleszkjelenete pedig az év potyagólja, hiszen Varga céltalan beadása elment volna a kapu előtt. Nem tudom, a belga védőnek mi volt a terve a labdával, de ebből a hihetetlenül balszerencsés egyéni hibából egyenlített a Győr. Ettől még élvezhetőbb lett a meccs az utolsó pár percben. A végén Kamber a nagy kavarodásban meg tudta fordítani az állást.

Győri extrák

A győriek hihetetlenül jól megszervezik és végrehajtják a rögzített helyzeteket. Tele vannak variációkkal, minden pillanatban veszélyt tudtak teremteni ezekkel a begyakorolt szisztémákkal. Az Újpest ezekre nagyon gyengén reagált. A győztes gólnál a kilencvenharmadik percben létszámegyenlőség volt, Kamber mégis tisztán fejelhetett. Fordulatos, jó rangadó volt, a végén a színvonal is nagyon sokat emelkedett, jól szórakozott mindenki. A Győr null-kettő után sok helyzetet alakított ki, és csapatként együtt küzdött. Egymásra talált a csapat és a közönség, nem éremtelen az ETO-győzelem. Az Újpest nagyon sokat tett, önmagához képest nem futballozott rosszul, látszik a belga edző munkája, de ilyen fegyelmezetlenségek, és a rögzített helyzetek ilyen gyenge levédekezése miatt az utolsó pillanatig benne volt a mérkőzésbe, hogy a Győr behúzza.

Olvasói sztorik