Nemzetközi foci

Ezen a vébén a nézők a vuvuzelától, a kapusok a labdától kaptak idegbajt

LLUIS GENE / AFP
LLUIS GENE / AFP
A spanyoloknak a hét meccsen szerzett nyolc gól is elegendőnek bizonyult, hogy nyolcadik nemzetként nyerjenek vébét. A 2006-os vb-döntősök nagyot pereceltek, Suárez egy kezezéssel megfosztotta Ghánát az elődöntős álomtól, az észak-koreai kapitányt pedig  kényszermunkára küldték. Vb-történet, 2010.

Mielőtt elutaztam életem első focivébéjére, amely egyben az afrikai földrész első labdarúgó-világbajnoksága volt, szüleim többször is a lelkemre kötötték, hogy ne császkáljak Dél-Afrikában sötétedés után egyedül az utcán. Miután megérkeztem Johannesburgba, a szállásadó helyi család szintén figyelmeztetett, ne kódorogjak egyedül, mert vébé ide vagy oda, a dél-afrikai országimázsfilmek első mondatában biztosan nem azt emelik ki, hogy ez a világ legbiztonságosabb szeglete.

Ehhez képest majdnem három órával a Dél-Afrika–Mexikó nyitómeccs után a Soccer City nevű stadion melletti pusztában, koromsötétben, laptoptáskával és hátizsákkal botorkálva próbáltam meg összerakni, hogyan is jutok el a helyi kísérőmmel, a családjával régóta kint élő Norbival megbeszélt találkozópontra. Csak egy nyomógombos, feltöltőkártyás butatelefonom volt, és a megérkezés után a családtagoknak, kollégáknak küldött SMS-ek kellően lezabálták a keretet ahhoz, hogy ne tudjam felhívni Norbit, szóval sikerült egyből az első meccsen kimaxolni a bénázást.

A helyiek azonban tettek róla, hogy feloldják az aggódással átitatott figyelmeztetés révén kialakult bizalmatlanságomat, többen is megálltak, hogy minden rendben van-e, végül egy pár szinte szó szerint ragaszkodott hozzá, hogy felhívják Norbit, és megadják neki a szükséges koordinátákat, mert féltettek.

A nagy izgalmakat így a torna első napján kipipáltam, a hátralévő egy hónapban egyszer adódott még komfortzónán kívüli szituáció, amikor a fuvarra várva egy fekete srác kissé idegesítően nyomult, hogy márpedig ő be akar segíteni nekem, és szívesen gyárt a vébéről videós anyagokat, feltéve, hogy anyagilag is honorálom az erőfeszítéseit. Nem mondanám, hogy a feszült helyzetekben mindig a legélesebben reagálok, de meglepő módon a tagot sikerült azzal lenyugtatni, hogy megadtam neki az egyik elfekvő e-mail címem – azt, aminek már a jelszavára sem emlékeztem.

Itt van 10 millió dollár, de akkor miénk a vb

Az akkor még érvényben lévő rotációs elv alapján mindenképpen afrikai ország kapta volna a 2010-es vébét, és 2004 májusában végül a már a 2006-os tornára is pályázó Dél-Afrika lett a befutó Marokkót és Egyiptomot megelőzve. Később aztán kiderült, hogy a bizonyára jól előkészített pályázati anyag mellett a dél-afrikai delegáció 10 millió dollárt tömködött az akkori FIFA-alelnök, Jack Warner, valamint a végrehajtó bizottság több tagjának zsebébe, hogy biztosan az övék legyen a torna.

Dél-Afrika mindössze 12 évvel azután nyerte el a rendezési jogot, hogy az országban sikerült véget vetni a faji megkülönböztetésen alapuló apartheid rendszernek. Az 1948-ban kezdődő apartheid rendszerben a feketék nappal csak útlevéllel hagyhatták el otthonaikat, nem vállalhattak politikai tisztséget, a munkahelyen külön ajtón kellett közlekedniük, a stadionban pedig elkülönített szektorban ülhettek csak – és többnyire a dél-afrikai csapat éppen aktuális ellenfelének drukkoltak.

Az elnyomó rendszer felszámolását követő első nagy sporteseményét 1995-ben rendezte Dél-Afrika, de a rögbivébén szereplő csapatot nem mindenki érezte magáénak, a sportág ugyanis főleg a fehérek körében volt népszerű, a vébén szereplő garnitúrában mindössze egyetlen fekete játékos szerepelt, Chester Williams. Dél-Afrika elnöke, az apartheid során 27 évre bebörtönzött Nelson Mandela úgy érezte, a hazai rendezésű vébé remek alkalom, hogy az ország megmutassa a világnak az új arcát, és a sporton keresztül egységbe kovácsolja a nemzetet.

A vébé nem is alakulhatott volna jobban, a Springboks, vagyis Antilopok becenévre hallgató csapat a döntőben Új-Zélandot verve világbajnok lett, és a jelenet, amikor a válogatott mezébe öltözött Mandela a csapatkapitány Francois Pienaar kezébe nyomta a trófeát, ikonikus pillanata lett a dél-afrikai történelemnek.

Ha kérditek idehaza, na, milyen volt (Dél-)Afrika?

Bár a focivébén nem lehettek ilyen vérmes reményei Dél-Afrikának, az végig érződött, hogy az ország a lehető legjobb arcát szeretné mutatni az odalátogatóknak. A többség barátságos és nyitott volt, de egy-egy beszélgetésből kiérződött a mélyben lappangó feszültség, a szállásomon a búr gyökerekkel bíró családfő például indulatosan mesélte, hányszor tapasztalta a rendszerváltás után a feketéket előnyben részesítő pozitív diszkriminációt. Az ország kétarcúságával lépten-nyomon szembesültünk, Johannesburg leggazdagabb negyedében, Sandtonban impozáns szállodák, irodaházak és plázák sorjáztak, a külvárosi részen viszont többméteres szögesdrótot húztak a kerítés fölé, és éjjel is felkapcsolva hagyták a szobák többségében a lámpákat, hogy elvegyék az illetéktelenek kedvét a váratlan látogatástól.

Az utak kereszteződésénél mindig feltűntek a napi megélhetésért koldulók, akik gyümölcsöt, telefontöltőt vagy egyéb portékát próbáltak elsózni, a Johannesburgtól kétórányi autóútra lévő – többek között a Kassai Viktor által dirigált Ghána-Egyesült Államok nyolcaddöntőnek otthont adó – Rustenburg pedig valószínűleg első vb-helyszínként mondhatta el magáról,

hogy a stadiontól másfél kilométerre bádogviskókban élnek emberek.

Apropó, Kassai: nekünk, magyaroknak – a vb-részvételt 1986 óta hiába hajszoló csapatunk hiányában – a kedvenc külföldi válogatottaknak szurkolás mellett az maradt, hogy figyelemmel kövessük a sporit, aki Vámos Tiborral és Erős Gáborral egészen az elődöntőig jutott, ők hárman közreműködtek a durbani spanyol-német elődöntőn. (A cikk elején kissé pontatlanul fogalmaztam a kellemetlen élményeket sorolva, a Durbanig vezető út ugyanis nem várt izgalmakat rejtegetett a helyi kamionosok miatt, akik úgy vágódnak ki előzni, hogy egyáltalán nem érdekli őket, ha a másik sávban érkező kocsi jóval gyorsabban jön – mintha úgy lennének vele, ők az erősebbek és a nagyobbak, majd csak beletapos a fékbe a mögöttük jövő barom).

Sajátos vetülete a magyar népléleknek, hogy honfitársaink külföldön általában összetartóbbak, mint idehaza, és Kassaiék ebből kaptak ízelítőt, amikor a helyi magyarok meghívták őket egy élménybeszámolóval összekötött vacsorára. A világ egyik legjobb bírójával nézni az Uruguay-Ghána meccset különleges élmény, és ezen még dob egy nagyot, ha eközben babgulyás, túrós csúsza és almás rétes a menü – 8000 kilométerre az otthontól.

Vb-történet

1930: Magyarország nem akart menni a focivébére, így meghívták az Újpestet

1934: Örökre eltiltották az olasz bundabotrányért, mégis világbajnok lett

1938: Méreg vagy öngyilkosság? – a náci Németország okozta az osztrák csodacsapat vesztét

1950: Amikor egy részmunkaidős mosogatófiú legyőzte Angliát

1954: „Törölgettük magunkról a vért” – sohasem látott botrány a magyar-brazil vb-negyeddöntőn

1958: Fényűzésből nem lesz harci kedv – olyan csapat verte a magyarokat, amely ott sem lehetett volna a vébén

1962: „A horrorjelenetek miatt dugják ágyba a gyerekeket!” – törtek a csontok a legundorítóbb vébén

1966: „Akkoriban mi voltunk az egyik legnagyobb csapat” – afrikai világbajnok is lehetett volna 1966-ban?

1970: Pelét ki akarták hagyni minden idők legjobb vébéjéről

1974: A nagy vb-titok: Brazília ellen az életükért küzdöttek a zairei játékosok

1978: „Pisztolyt szegeztek a fejemhez” – emberrablók miatt vonult vissza a holland futball-legenda

1982: A nap, amikor a futball meghalt – így vérzett el a világ legszebben játszó brazil csapata

1986: „Jesper, Jesper, megölsz bennünket!” – kocsmacsapatból nőtt ki az első dán szuperválogatott

1990: Borotvapengével követték el minden idők legnagyobb futballcsalását

1994: Még a senkik is futballistennek érezhették magukat – ismeretlenek segítették a brazilokat világbajnoki címhez

1998: „Úgy éreztük, bármikor meghalhat a pályán” – Ronaldo az életét kockáztatta Zidane legnagyobb mérkőzésén

2002: „Ha megütöm, akkor kiállít a reptéren?” – heroinfutár lett az olaszokat kiejtő botránybíróból

2006: „Térden állva könyörgünk” – a futball ereje a fegyvereket is elhallgattatta

Amikor végleg kiderült, hogy kell a gólvonal-technológia

Kassai nevére 12 év távlatából nem biztos, hogy emlékeznek azokban az országokban, amelyeknek vezetett a tornán, az uruguayi Jorge Larrionda viszont tett róla, hogy egész Angliát magára haragítsa. A németek elleni nyolcaddöntő 39. percében ugyanis Frank Lampard emelése után a labda egyértelműen a gólvonal mögé pattant, de mivel ekkor még nem vezették be a gólvonal-technológiát, Larrionda kénytelen volt az asszisztensére hagyatkozni, aki kissé lemaradt a jelenetnél.

Így maradt a 2-1-es német vezetés, amiből 4-1 lett a második félidőben, mintha a sors így csapott volna le az angolokra, akik az 1966-os vb-döntőt úgy nyerték meg a németek ellen, hogy Geoff Hurst lövésénél a labda a gólvonalra pattant, Gottfried Dienst azonban Tofik Bahramov partjelzőre hallgatva gólt ítélt.

Nagy összegben fogadnánk arra, hogy a focirajongók többsége sem tudna így, 12 év távlatából tíz gólnál többre visszaemlékezni a 2010-es tornáról, az viszont biztosan sokaknak beégett az agyába, hogy ez volt a vébé, ahol egy dologra minden meccsen lehetett számítani: a folyamatos vuvuzelakoncertre. Persze ez nem volt teljesen váratlan, mivel egy évvel korábban, a Konföderációs Kupa során már ízelítőt kaptunk abból, milyen úgy nézni egy meccset, mintha egy nyüzsgő méhkas közepén ülne az ember.

Még a vuvuzelánál is sokkolóbb élmény volt a hallójáratoknak a mélyebb és hangosabb, formájában a kudu antilopok szarvát idéző kuduzela. A vb alatt a Daily Telegraph nevű brit lap azt írta, a dél-afrikai szurkolók azt várják, hogy az európai stadionokat is meghódítja majd a kuduzela – annyira nem vagyunk szomorúak, hogy ez a jóslat nem vált be.

Szörnyű, rettenetes, alkalmatlan. Mi az? Hát a vb-labda!

Ami a nézőknek a vuvuzela, az a kapusoknak a világbajnokság hivatalos labdája, a Jabulani volt. A labda zulu nyelven ünneplést jelent, nos, a kapusok egyáltalán nem örültek neki, sőt, egyenesen utálták. Többek között a brazil Júlio César, a spanyol Iker Casillas és az olasz Gianluigi Buffon is kifakadt az új labda miatt: szörnyű, rettenetes és alkalmatlan – ezek voltak a leggyakoribb jelzők a kritikáikban. A magyar válogatott kapusa, a nagyon fiatalon elhunyt Fülöp Márton pedig egyenesen úgy fogalmazott, ez a legrosszabb labda, amit valaha kiadtak. A dánok szövetségi kapitánya, Morten Olsen sem fogta vissza magát, amikor megjegyezte, ezzel a labdával képtelenség futballozni.

Az uruguayi Diego Forlánnak speciel semmi baja nem volt a labdával, öt góljából egy tizenegyesből született, a másik négy viszont pazar lövésből, ahol azért nem lettünk volna a kapusok helyében, látva a Jabulani röppályáját.

És bár Casillas előzetesen morgott, a végére a spanyolok is megbarátkoztak a labdával, igaz, a 2008-as Eb-győztes nem szórta a gólokat, de a hét találkozón elért nyolc találat is elég volt ahhoz, hogy nyolcadik nemzetként világbajnokságot nyerjen. A hollandok elleni döntő talán legtöbbet emlegetett momentuma az volt, amikor Nigel de Jong csúnyán mellbe talpalta Xabi Alonsót, az angol Howard Webb mégis csak sárgát mutatott fel a merénylőnek.

John Heitinga kiállítása miatt aztán a hollandok a hosszabbítás második félidejében mégis megfogyatkoztak, és a spanyolok nem akarták a büntetőkre bízni a döntést, a csereként beállt Cesc Fábregas lekészítése után Andrés Iniesta lett a nyerőember, aki a gólöröm közben lekapta a mezét, hogy megmutassa a feliratot, amellyel elhunyt barátjára, a korábbi Espanyol-focistára, Dani Jarquéra emlékezett. Hollandia ezzel 1974 és 1978 után a harmadik döntőjét is elveszítette, Spanyolország pedig első európai nemzetként nyert meg egy másik kontinensen rendezett tornát.

Amit tudni kell a vébéről

  • Spanyolország 1978 óta az első csapat lett, amely úgy nyert vébét, hogy elveszített egy csoportmeccset (0-1 Svájc ellen az első fordulóban). A végső győzelemhez elegendőnek bizonyuló nyolc gól pedig negatív rekord a világbajnokok esetében.
  • Dél-Afrika az első házigazda lett, amely már a csoportkörben búcsúzott, miután négy pontjával a harmadik lett Uruguay és Mexikó mögött.
  • A Bafana Bafana becenevű afrikai csapatnál is nagyobbat perecelt a 2006-os döntő egyik résztvevője, a francia csapat. Az egész azzal kezdődött, hogy a Mexikó elleni meccs szünetében Nicolas Anelka elküldte a búsba Raymond Domenech szövetségi kapitányt, majd a többiek a renitens csatár mellé álltak. A végeredmény: három meccsen egy szerzett pont és a csoport utolsó helye.
  • Nem gurított nagyobbat a címvédő olasz csapat sem, pedig a Szlovákia, Új-Zéland, Paraguay hármas nem tűnt leküzdhetetlen akadálynak, még úgy sem, hogy tudjuk, az olaszok korábban sem szakadtak meg a csoportkörben. A három meccsen szerzett két pont azonban jobban fájt az olaszoknak, mint a pizzán talált ananászkarika, és a korai kiesést még az sem kozmetikázta, hogy Fabio Quagliarella szlovákok elleni gólja a vb egyik legszebbje volt.
  • Új-Zélandnak is három meccs jutott, de az óceániai csapat úgy repülhetett haza, hogy egyetlen mérkőzését sem veszítette el. Pech.
  • Testvérharc a Németország-Ghána meccsen. Mindkét csapatban szerepelt egy-egy Boateng, a németeknél Jerome, a másik oldalon Kevin-Prince. A végén Jerome örülhetett, mert Mesut Özil góljával 1-0-ra nyert a német csapat, igaz, Ghána is továbbment.
  • Észak-Korea 1966 óta először kvalifikálta magát a tornára, de ebben nem volt sok köszönet: a braziloktól 2-1-re, a portugáloktól 7-0-ra, Elefántcsontparttól 3-0-ra kapott ki. Hazatérésük után a csapat tagjait, valamint Kim Dzsong Hun szövetségi kapitányt hatórás raporton szégyenítették meg, majd az edzőt kényszermunkára küldték.
  • A vb egyik legnagyobb sztárja Paul, az oberhauseni állatkert polipja volt. Az állat a német csapat összes meccsének eltalálta a végkimenetelét, így azt is megérezte, hogy kikap a Nationalelf a spanyolok elleni elődöntőben. Paulnak a tippeléshez a meccsek előtt két tartályt engedtek le, ezekben egyformán kagyló volt, és a tartályon ott voltak az érintett csapatok zászlói. A vb-döntő kimenetelét is eltaláló fejlábú 2010 októberében pusztult el.
  • Kassai Viktor végül összesen négy meccsen fújta a sípot: a csoportkörben a Brazília-Észak-Korea (2-1) és a Mexikó-Uruguay (0-1) mérkőzéseket, a nyolcaddöntőben a Ghána-USA találkozót (2-1 hosszabbítás után) vezette, és már említettük a spanyol-német elődöntőt.
  • Ghána az első afrikai csapat lehetett volna, amely vb-elődöntőbe jut…, ha nincs Luis Suárez. Az uruguayi csatár a negyeddöntőben, a hosszabbítás végén a gólvonalon felugorva kézzel hárított egy gólba tartó labdát, amiért kiállították, Ghána pedig büntetőt lőhetett, ám Asamoah Gyan a felső lécet találta el. Így aztán jöhetett a tizenegyespárbaj, és bár Gyan itt nem rontott, mégis Uruguay ment tovább.
  • A spanyol-holland vb-döntőben Howard Webb összesen 14 sárgát osztott ki, ez rekord a finálékat tekintve.

XIX. világbajnokság, 2010, Dél-afrikai Köztársaság

A csoport
Dél-afrikai Köztársaság – Mexikó 1-1
Uruguay – Franciaország 0-0
Dél-afrikai Köztársaság – Uruguay 0-3
Franciaország – Mexikó 0-2
Mexikó – Uruguay 0-1
Franciaország – Dél-afrikai Köztársaság 1-2

 

B csoport
Argentína – Nigéria 1-0
Dél-Korea – Görögország 2-0
Görögország – Nigéria 2-1
Argentína – Dél-Korea 4-1
Nigéria – Dél-Korea 2-2
Görögország – Argentína 0-2

 

C csoport
Anglia – Egyesült Államok 1-1
Algéria – Szlovénia 0-1
Szlovénia – Egyesült Államok 2-2
Anglia – Algéria 0-0
Szlovénia – Anglia 0-1
Egyesült Államok – Algéria 1-0

 

D csoport
Németország – Ausztrália 4-0
Szerbia – Ghána 0-1
Németország – Szerbia 0-1
Ghána – Ausztrália 1-1
Ghána – Németország 0-1
Ausztrália – Szerbia 2-1

 

E csoport
Hollandia – Dánia 2-0
Japán – Kamerun 1-0
Hollandia – Japán 1-0
Kamerun – Dánia 1-2
Dánia – Japán 1-3
Kamerun – Hollandia 1-2

 

F csoport
Olaszország – Paraguay 1-1
Új-Zéland – Szlovákia 1-1
Szlovákia – Paraguay 0-2
Olaszország – Új-Zéland 1-1
Szlovákia – Olaszország 3-2
Paraguay – Új-Zéland 0-0

 

G csoport
Elefántcsontpart – Portugália 0-0
Brazília – Dél-Korea 2-1
Brazília – Elefántcsontpart 3-1
Portugália – Dél-Korea 7-0
Portugália – Brazília 0-0
Dél-Korea – Elefántcsontpart 0-3

 

H csoport
Honduras – Chile 0-1
Spanyolország – Svájc 0-1
Chile – Svájc 1-0
Spanyolország – Honduras 2-0
Chile – Spanyolország 1-2
Svájc – Honduras 0-0

 

Nyolcaddöntő
Uruguay – Dél-Korea 2-1
Egyesült Államok – Ghána 1-2 – hosszabbítás után
Németország – Anglia 4-1
Argentína – Mexikó 3-1
Hollandia – Szlovákia 2-1
Brazília – Chile 3-0
Paraguay – Japán 0-0 – hosszabbítás után, 11-esekkel: 5-3
Spanyolország – Portugália 1-0

 

Negyeddöntő
Uruguay – Ghána 1-1 – hosszabbítás után, 11-esekkel: 4-2
Hollandia – Brazília 2-1
Argentína – Németország 0-4
Paraguay – Spanyolország 0-1

 

Elődöntő
Uruguay – Hollandia 2-3
Németország – Spanyolország 0-1

 

a 3. helyért
Uruguay – Németország 2-3

 

Döntő
Hollandia – Spanyolország 0-1 (0-0, 0-0, 0-0) – hosszabbítás után
Johannesburg, Soccer City, 84 890 néző
v.: Howard Webb (angol)
Hollandia: Stekelenburg – Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Van Bronckhorst (Braafheid, 105.) – Kuyt (Elia, 71.), Van Bommel, Sneijder, De Jong (Van der Vaart, 99.), Robben – Van Persie
Spanyolország: Casillas – Ramos, Pique, Puyol, Capdevila – Xabi Alonso (Fabregas, 87.), Xavi, Iniesta, Busquets – Pedro (Navas, 60.), Villa (Torres, 106.)
gól: Iniesta (116.)
piros lap: Heitinga (109.)
sárga lap: Van Persie (15.), Van Bommel (22.), De Jong (28.), Van Bronckhorst (54.), Robben (84.), Van der Wiel (111.), Mathijsen (117.), illetve Puyol (17.), Ramos (23.), Capdevila (67.), Iniesta (117.) Xavi (121.)

 

Gólkirály: Thomas Müller (Németország), Wesley Sneijder (Hollandia), David Villa (Spanyolország), Diego Forlán (Uruguay) 4-4 góllal.

Olvasói sztorik