VI Images via Getty Images
Nemzetközi foci sport

„Pisztolyt szegeztek a fejemhez” – emberrablók miatt vonult vissza a holland futball-legenda

A holland labdarúgás az 1970-es években élte első fénykorát. Az Ajax sorozatban háromszor lett Európa legjobbja, hiszen 1970–71-ben, 1971–72-ben, majd 1972–73-ban is BEK-et nyert, a válogatott pedig 1974-ben Rinus Michelsszel világbajnoki ezüstöt, két évvel később George Knobellel Európa-bajnoki bronzot szerzett. 1978-ban abszolút esélyesnek tartották a vb-aranyra, végül ismét be kellett érnie a második hellyel. Igaz, a korszak legjobbja, Johan Cruyff nélkül. Vb-történelem, 11. rész.

George Knobel a jugoszlávok ellen 3-2-re megnyert Eb-bronzmérkőzéssel búcsúzott a szövetségi kapitányi poszttól, a helyét négy mérkőzés erejéig Jan Zwartkruis vette át, aki három győzelmet és egy döntetlent ért el – utóbbi, az északírek elleni 2-2 volt az egyetlen pontvesztés a világbajnoki selejtezők sorában.

1977. augusztus 31-én már az osztrák Ernst Happel ült a holland kispadon, akivel a vébéig hét meccset vívott meg veretlenül a csapat. Az utolsó világbajnoki selejtezőn, a belgák ellen 1-0-ra megnyert 1977. október 26-i mérkőzésen még ott volt a pályán Johan Cruyff, aki ezzel búcsúzott el a válogatottságtól, mindössze 30 évesen.

Vb-történet

1930: Magyarország nem akart menni a focivébére, így meghívták az Újpestet

1934: Örökre eltiltották az olasz bundabotrányért, mégis világbajnok lett

1938: Méreg vagy öngyilkosság? – a náci Németország okozta az osztrák csodacsapat vesztét

1950: Amikor egy részmunkaidős mosogatófiú legyőzte Angliát

1954: „Törölgettük magunkról a vért” – sohasem látott botrány a magyar-brazil vb-negyeddöntőn

1958: Fényűzésből nem lesz harci kedv – olyan csapat verte a magyarokat, amely ott sem lehetett volna a vébén

1962: „A horrorjelenetek miatt dugják ágyba a gyerekeket!” – törtek a csontok a legundorítóbb vébén

1966: „Akkoriban mi voltunk az egyik legnagyobb csapat” – afrikai világbajnok is lehetett volna 1966-ban?

1970: Pelét ki akarták hagyni minden idők legjobb vébéjéről

1974: A nagy vb-titok: Brazília ellen az életükért küzdöttek a zairei játékosok

Cruyff váratlan visszavonulása

A totális futball uralma legalább annyira kapcsolódott Rinus Michels szövetségi kapitányhoz (aki a 4-2-4-es játékrendszerről a 4-3-3-ra váltva tökéletesítette a szisztémát, illetve a gyors, folyamatos, rövidpasszos játék mellett a letámadást és a lescsapdát), mint Cruyffhoz.

Kapcsolódó
A holland zseni, aki megváltoztatta a futballt
Sokan nem értik, miért nem Sir Alex Fergusont választották minden idők legjobb edzőjének, de Rinus Michelsnél kevesen voltak nagyobb hatással a játékra. Meglehet, senki sem.

A híres Totaalvoetbal támasza és kreatív karmestere háromszor nyert Aranylabdát (1971, 1973, 1974), a németországi vébén nem csupán az All Star-csapatba került be, de őt választották a legjobb futballistának. Ruud Krol, Rob Rensenbrink, Johan Neeskens és Johnny Rep társaként bámulatba ejtette az ellenfelet, Hollandia hat meccséből ötöt megnyert a müncheni döntőbe vezető úton, csak éppen a fináléban nem sikerült győzni.

Kapcsolódó
A nagy vb-titok: Brazília ellen az életükért küzdöttek a zairei játékosok
1974-ben a boszorkánydoktorok sem segítettek a legjobb afrikai csapatnak, amely majdnem visszalépett a világbajnokságtól.

A vereség miatti szomorúság azonban nem törte meg a válogatottat, amelynek tagjai joggal gondolták, hogy 1978-ban felérhetnek végre a csúcsra.

A dolgok azonban váratlan fordulatot vettek: Cruyff bejelentette, hogy mindössze 30 évesen visszavonul a nemzetközi futballtól.

Döntése derült égből villámcsapásként hatott, nem csupán a közhangulatra, de Hollandia vb-esélyeire is. A szurkolók követelték, hogy valahogy csábítsák vissza a nemzeti csapatba, és miután észszerű indokot sem közölt, beindultak a találgatások és a pletykák.

A legelterjedtebb pletyka szerint az argentin politika állt a háttérben: 1976-ban a Jorge Rafael Videla vezette katonai junta egy erőszakos puccsal átvette az ország irányítását. Az emberi jogok sorozatos megsértéséről szóló történetek nem maradhattak titokban, a terrorban sok ezer ember eltűnt, a világot pedig felháborította, hogy a történtek ellenére egy ilyen antidemokratikus ország világbajnokságot rendezhet.

Argentína és a FIFA egyik legnagyobb kritikusa éppen Hollandia volt, azonban a visszalépés a heves reakciók ellenére fel sem merült. Sokan azt feltételezték, hogy Cruyff csalódott lehetett a nem túl határozott tiltakozás miatt, ezért döntött a visszavonulás mellett. Elfogadható magyarázatnak tűnt, Cruyff jelleméhez – korábbi politikai megnyilvánulásai alapján – illett a lépés.

Egy másik feltételezés szerint viszont a holland szupersztár jövedelmező támogatási szerződést kötött a Pumával, míg a holland válogatottat a rivális, az Adidas szponzorálta. A pletykák szerint a két sportszergyártó mogul közötti súrlódás miatt hozta meg döntését, de ezt azért kevesen hitték.

Mint ahogy azt is, amit Cruyff egykori barcelonai csapattársa, a klub későbbi edzője Carles Rexach írt 2008-ban megjelent könyvében. Szerinte a holland visszavonulása mögött nem az argentin politika vagy a cipőgyártók álltak, hanem Cruyff felesége és a családja. Állítólag a neje, Danny azt mondta, nem bírja ki, hogy egy hónapig távol legyen tőle, és a holland kapitány úgy döntött, inkább otthon marad.

Ami megváltoztatta az életét

Nem sokkal később azonban maga Cruyff árulta el a nagy titkot a barcelonai Radio Catalunyának adott interjújában, amelyben részletesen beszámolt arról, hogy 1977-ben barcelonai otthonukban megpróbálták elrabolni őt és családját.

Megkötöztek a feleségemmel együtt, és a gyerekeink szeme láttára pisztolyt szegeztek a fejemhez

mondta. A háromszoros aranylabdás azt nem árulta el, hogy pontosan mi lett az akció végkimenetele, de az biztos, hogy ezt követően a családi házát négy hónapra szigorú rendőri védelem alá helyezték, és gyermekeit is rendőrök kísérték az iskolába és onnan haza.

Miután aggódott a családja miatt, kitartott amellett, hogy egy dél-amerikai világbajnokságon való részvétel szóba sem jöhet. „Egy vébéhez 200 százalékosnak kell lennie az embernek. Vannak pillanatok, amikor más sokkal fontosabb az életben. Eljön az idő, amikor azt mondod, elég.

A rendőrök három-négy hónapig a házunkban aludtak. Testőrrel mentem meccsekre. Ez az időszak megváltoztatta az életem. Eljött a pillanat, hogy befejezzem a válogatottban

– tette hozzá.

Hollandia nélküle is menetelt, a vébé előtt legyőzte Izraelt (2-1), Tunéziát (4-0) és Ausztriát), majd Argentínában Iránt 3-0-ra verte, meglepetésre csak 0-0-t ért el Peru ellen, és ugyan kikapott 3-2-re a skótoktól, de jobb gólkülönbséggel továbbjutott. A második csoportkörben Ausztriát 5-1-re győzte le, az NSZK-val 2-2-es döntetlent játszott, majd a mindent eldöntő meccsen úgy verte 2-1-re az olaszokat, hogy a győztes gólt Arie Haan 30 méterről bombázta a hálóba.

A fináléban a másik csoportot megnyerő Argentínával csapott össze. A hazaiak Mario Kempes góljával a 38. percben vezetést szereztek, a hollandok a 82. percben Dick Nanninga révén egyenlítettek, és ott volt a lehetőség a végső sikerre is, de a 91. percben Rob Rensenbrink a jobb kapufát találta el.

A hosszabbítás az argentinoké volt, Kempes, majd Daniel Bertoni is betalált, beállítva a 3-1-es végeredményt.

Hollandiában még mindig él az a hiedelem, hogy ha Cruyff játszott volna, akkor meglenne a vb-cím. Egy holland futballszakíró, Marteen Wijffels azt írta:

Ha játszott volna, megnyerhettük volna a világbajnokságot. Azt hiszem, az emberek nagyon csalódottak voltak miatta.

Amit tudni kell a vébéről:

  • A FIFA 1966. július 6-án adta oda a világbajnokság rendezési jogát Argentínának. A másik pályázó, Mexikó visszalépett, miután két évvel korábban megkapta az 1970-es viadalt. A dél-amerikai ország súlyos belpolitikai válsággal küzdött, 1976. március 24-én ráadásul egy jobboldali puccs megfosztotta Isabel Perónt az elnöki poszttól. A katonai junta élére Jorge Rafael Videla altábornagy került. A kisebbség szisztematikus üldözése, a bebörtönzések és gyilkosságok ellenére hiába tiltakozott néhány ország, Joao Havelange, a FIFA brazil elnöke hajthatatlan volt a rendezést illetően (pedig Hollandia és Belgium is jelentkezett beugrónak).
  • Havelange akkor is kitartott, amikor meggyilkolták a szervezőbizottság addigi vezetőjét, Omar Actis dandártábornokot (akire golyóval a fejében találtak rá az autójában), és helyére Carlos Alberto Lacoste ellentengernagy került. Állítólag az utóbbi miatt nem lehetett ott a vébén Diego Maradona, a helyére került Norberto Alonso ugyanis Lacoste kedvenc csapatának, a River Plate-nek a csatára volt.
  • Irán és Tunézia először kvalifikálta magát világbajnokságra, a legnagyobbak közül azonban hiányzott Uruguay, Anglia, Belgium, a Szovjetunió és az Európa-bajnok Csehszlovákia.
  • Magyarország kijutott, ugyan a selejtezőben idegenben kikapott a szovjetektől és ikszelt Görögországban, végül a két hazai siker elég volt, köszönhetően a görögök 1-0-s győzelmének a Szovjetunió ellen.
  • A vébén aztán semmi sem jött össze. Várady Béla megsérült és egy percet sem játszhatott, Törőcsik András barátnőjét és Fazekas László feleségét áruházi lopáson kapták, a rendőrségi ügy vége az lett, hogy utóbbi még a kezdőcsapatból is kikerült. Argentína ellen ugyan Csapó Károly góljával már a 9. percben vezettünk, de Luque a 14. percben egyenlített, Bertoni pedig a hajrában megszerezte a hazaiak győztes gólját. A hajrában aztán Törőcsik és Nyilasi Tibor is törlesztett, kiállították őket, nélkülük pedig nem volt esély az olaszok ellen, de mint kiderült, később velük a franciák ellen sem, mindkét meccs sima 1-3 lett.
  • A középdöntők utolsó fordulójában történt a vb-történelem egyik legnagyobb csalása: Argentínának legalább négy góllal kellett nyernie Peru ellen, hogy bejusson a fináléba. 2012-ben egy korábbi perui szenátor, Genaro Ledesma elismerte, hogy a két ország akkori vezetője, Francisco Bermudez perui és Jorge Videla argentin elnök alkut kötött egymással – a tét a hazai továbbjutás és tizenhárom politikai fogoly szabadon bocsátása volt. A végeredmény 6-0 lett a későbbi győztes argentinok javára…

XI. világbajnokság, 1978, Argentína

1. csoport:
Olaszország–Franciaország 2-1
Argentína–Magyarország 2-1 (1-1)
Olaszország – Magyarország 3-1 (2-0)
Argentína–Franciaország 2-1
Franciaország–Magyarország 3-1 (3-1)

 

A végeredmény: 1. Olaszország 6 pont; 2. Argentína 4; 3. Franciaország 2; 4. Magyarország 0.

 

II. csoport:
NSZK–Lengyelország 0-0
Tunézia–Mexikó 3-1
Lengyelország–Tunézia 1-0
NSZK–Mexikó 6-0
Lengyelország–Mexikó 3-1
NSZK–Tunézia 0-0

 

A végeredmény: 1. Lengyelország 5 pont; 2. NSZK 4; 3. Tunézia 3; 4, Mexikó 0.

 

III. csoport:
Ausztria–Spanyolország 2-1
Svédország–Brazília 1-1
Ausztria–Svédország 1-0
Brazília–Spanyolország 0-0
Spanyolország–Svédország 1-0
Brazília–Ausztria 1-0

 

A végeredmény: 1. Ausztria 4 pont; 2. Brazília 4; 3. Spanyolország 3; 4. Svédország 1.

 

IV. csoport:
Peru–Skócia 3-1
Hollandia–Irán 3-0
Skócia–Irán 1-1
Hollandia–Peru 0-0
Peru–Irán 4-1
Skócia–Hollandia 3-2

 

A végeredmény: 1. Peru 5 pont; 2. Hollandia 3; 3. Skócia 3; 4. Irán 1.

 

Középdöntő, A csoport:
NSZK–Olaszország 0-0
Hollandia–Ausztria 5-1
Olaszország–Ausztria 1-0
Hollandia–NSZK 2-2
Hollandia–Olaszország 2-1
Ausztria–NSZK 3-2

 

A végeredmény: 1. Hollandia 5 pont; 2. Olaszország 3; 3. NSZK 2; 4. Ausztria 2.

 

B csoport:
Argentína–Lengyelország 2-0
Brazília–Peru 3-0
Argentína–Brazília 0-0
Lengyelország–Peru 1-0
Brazília–Lengyelország 3-1
Argentína–Peru 6-0

 

A végeredmény: 1. Argentína 5 pont; 2. Brazília 5; 3. Lengyelország 2; 4. Peru 0.

 

A 3. helyért:
Brazília–Olaszország 2-1

 

Döntő:
Argentína–Hollandia 3-1 (1-0, 1-1, 2-1)
Buenos Aires, Estadio Monumental, 71 483 néző
v.: Sergio Gonella (olasz)
Argentína: Fillol – Olguín, L. Galván, Passarella, Tarantini – Ardiles (Larrosa, 65.), Gallego, Kempes – Bertoni, Luque, Ortíz (Houseman, 74.)
Hollandia: Jongbloed – Poortvliet, Brandts, Jansen (Suurbier, 72.), Krol – Haan, Neeskens, W. van de Kerkhof – Rep (Nanninga, 58.), R. van de Kerkhof, Rensenbrink
gól: Kempes (38., 104.), Bertoni (114.), illetve Nanninga (81.).

 

Gólkirály: Kempes (Argentína) 6 góllal.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!