Werek Natascha Haupt / R3690_Werek_Natascha_Haupt / dpa Picture-Alliance via AFP
Nemzetközi foci sport

A nagy vb-titok: Brazília ellen az életükért küzdöttek a zairei játékosok

1974. június 22-én érdekes esemény zavarta meg a Brazília-Zaire világbajnoki mérkőzést Gelsenkirchenben. A címvédő a 78. percben, 2-0-s vezetésnél szabadrúgáshoz készülődött, a 25 méterre letett labda mögött még tanakodtak a dél-amerikaiak, amikor a sorfalból kirobbant Mwepu Ilunga, a TP Mazembe 24 éves védője és messzire elrúgta a labdát. A román Nicolae Rainea felmutatta a sárga lapot, az európai média pedig azt írta, hogy az afrikaiak nem is értik a szabályokat. Pedig Ilunga a saját és társai életéért küzdött. Vb-történelem, 10. rész.

Az 1974-es németországi világbajnokságig mindössze kettő olyan afrikai csapat akadt, amely ott lehetett a legrangosabb futballtornán. 1934-ben Egyiptom volt az egyetlen a kontinensről, majd az 1966-os bojkottot követően 1970-től kapott állandó helyet Afrika, akkor Marokkó kvalifikálta magát.

Kapcsolódó
„Akkoriban mi voltunk az egyik legnagyobb csapat” – afrikai világbajnok is lehetett volna 1966-ban?
Anglia Hurstre emlékezik, a magyarok a brazilverésre, Ghána a nagy bojkott miatti elvesztett lehetőséget siratja.

1974-ben aztán Zaire következett, és a kvalifikációja nem is volt túl nagy meglepetés. Egyrészt 1968-ban Afrika-kupát nyert, másrészt 1972-ben úgy végzett a negyedik helyen, hogy az elődöntőt hosszabbításban bukta el.

Abban az évben már megvolt a lendület és az alapcsapat, ez pedig a Csanádi Ferenc örökét 1970-ben átvett Blagoje Vidinic kapitány számára elég volt ahhoz, hogy a csúcsra juttassa tanítványait.

Vb-történet

1930: Magyarország nem akart menni a focivébére, így meghívták az Újpestet

1934: Örökre eltiltották az olasz bundabotrányért, mégis világbajnok lett

1938: Méreg vagy öngyilkosság? – a náci Németország okozta az osztrák csodacsapat vesztét

1950: Amikor egy részmunkaidős mosogatófiú legyőzte Angliát

1954: „Törölgettük magunkról a vért” – sohasem látott botrány a magyar-brazil vb-negyeddöntőn

1958: Fényűzésből nem lesz harci kedv – olyan csapat verte a magyarokat, amely ott sem lehetett volna a vébén

1962: „A horrorjelenetek miatt dugják ágyba a gyerekeket!” – törtek a csontok a legundorítóbb vébén

1966: „Akkoriban mi voltunk az egyik legnagyobb csapat” – afrikai világbajnok is lehetett volna 1966-ban?

1970: Pelét ki akarták hagyni minden idők legjobb vébéjéről

Rátelepedett a politika a futballra

Zaire élén ekkor Mobutu Sese Seko, születési nevén Joseph-Désiré Mobutu állt, egy tábornok, aki 1965-ben puccsal került hatalomra és eltávolította Joseph Kasa-vubut, a Kongói Köztársaság (Léopoldville-Kongó) első szabadon választott elnökét.

Mobutu a csúcsra járatta a kleptokráciát, mellesleg pedig sokat fektetett a futballba, így aztán minden álma a világbajnoki részvétel volt.

A tehetséges generáció pedig Mavuba Mafuilával, Kazadi Mwambával és az 1974-es Afrika-kupa gólkirályával, Ndaye Mulambával teljesítette a vágyát.

Mobuto örömében elhalmozta a játékosokat minden földi jóval. Mindegyikük egy házat és egy új Volkswagent kapott jutalmul, sőt, a teljes válogatottat meghívta a luxuskastélyába, amire nagyon ritkán akadt példa. A nyomás persze nőtt, hiszen elvárta, hogy a világbajnokságon is jó teljesítményt nyújtsanak a kedvencek.

Kapcsolódó
Pelét ki akarták hagyni minden idők legjobb vébéjéről
A támadófutball és a látvány diadalát hozta az 1970-es, mexikói torna.

Ő maga nem utazott el a világbajnokságra, de gondoskodott arról, hogy Nyugat-Németországban erős zairei jelenlét legyen. Magas rangú kormánytisztviselőket és katonai vezetőket, sőt boszorkánydoktorokat is küldött, de a dolgok nem a tervek szerint alakultak.

Lázadás Németországban

A világbajnoki bemutatkozás nagyszerűen sikerült, és 1974. június 14-én a Zairei Leopárdokat a szívébe zárta a közönség. A dortmundi Westfalenstadionban Skócia volt az ellenfél, a Denis Law-val, Billy Bremnerrel és Kenny Dalglishsal felálló európaiak azonban nagyon meglepődtek, mert egy ügyes és szervezett ellenféllel találták magukat szembe.

Willie Ormond szövetségi kapitány azt mondta a meccs előtt, hogy

ha nem tudjuk legyőzni Zaire-t, akkor csomagoljunk, és menjünk haza.

Nos, a siker meglett, de a közvélemény úgy látta, Zaire nem érdemelt vereséget. Jöhetett a jugoszlávok elleni csata, előtte azonban kitört a botrány.

Mobutu úgy engedte el a küldöttséget, hogy egy komoly összeget is a rendelkezésükre bocsátott, hogy semmiben ne szenvedjenek hiányt, és megvehessenek bármit, amire szükségük van. Azonban amíg a csapat edzett és meccset játszott, a tisztviselőikből álló kíséretet eltapsolta a pénzt – azt, amely a dologi költségeken kívül a játékosok fizetését és prémiumát is tartalmazta.

A lenullázott labdarúgók fellázadtak és jelezték, ennyi volt a vébé, nem lépnek pályára június 18-án.

A nemzetközi szövetségnek (FIFA) kellett közbelépnie, állítólag játékosonként mintegy 3000 német márkát fizetett azért, hogy vállalják a játékot és megmentsék a torna hírnevét.

A játékosok rábólintottak, majd unottan kivánszorogtak a gelsenkircheni Parkstadionba, ahol a stressz, a zavarodottság, és a koncentrációhiánnyal kombinált motiválatlanság eredménye egy szégyenteljes 9-0-s vereség lett a vége. A jugoszlávoknál Dusan Bajevic triplázott, a csapat egyébként is jó nevekből állt, végül, a körülményekről mit sem tudva, a világ elhitte, a szegény afrikai ország csupán ennyit tud.

A legérthetetlenebb szabadrúgás titka

Mobutu őrjöngött, és váratlan – de diktátoroktól nem távol álló – lépésre szánta el magát: elküldte az elnöki gárdát, hogy megfenyegesse a játékosokat.

A fegyveresek lezárták a szállodát minden újságíró előtt, és azt mondták, hogy ha 4-0-ra kikapunk Brazíliától, egyikünk sem térhet haza

nyilatkozta később Ilunga Mwepu.

Egyes források szerint egyenesen az életük lehetett a mérkőzés tétje. A játékosoknak nem maradt más választásuk, mint hogy a következő, Brazília elleni meccset lejátsszák, annak ellenére, hogy nem kapták meg a beígért pénzt, és hogy az ellenfélnek legalább három góllal kellett nyernie a továbbjutáshoz.

Werner OTTO / ullstein bild via Getty Images A brazilok elleni zairei kezdő tizenegy (balról jobbra): Mantantu Kidumu, Muamba Kazadi, Mabwene Mana, Mwanza Mukombo, Raymond Bwanga, Adelard Maku Mayanga, Wamunda Tshimabu, Mafu Kibonge, Kalala Ntumba, Boba Lobilo, Ilunga Mwepu

A Rivelinóval, Jairzinhóval és Eduval felálló dél-amerikaiak a 66. percben már 2-0-ra vezettek, amikor eljött a meccs ikonikus pillanata. A 78. percben Brazília a kaputól 25 méterre szabadrúgást kapott, és amíg néhányan tanakodtak, mi is legyen, a sorfalból kirobbant Ilunga messzire elrúgta a labdát. A román Nicolae Rainea felmutatta a sárga lapot, az európai média pedig arról írt, hogy az afrikaiak nem is értik a szabályokat, míg John Motson, a BBC kommentátora az afrikai tudatlanság bizarr pillanatának nevezte az esetet.

De az igazság sötétebb volt ennél, hiszen a lépést a félelem vezérelte. Az időhúzó taktika pedig talán közrejátszott abban, hogy Brazíliát kicsit összezavarta, és ugyan Valdomiro még betalált, a 3-0-s végeredmény mindkét félnek jó volt.

A zairei játékosok megszégyenülten és összeomolva, de hazatérhettek, igaz, karrierjük szinte azonnal véget ért. Mobutu csökkentette a válogatottra szánt pénzt, évtizedekre megfojtva ezzel a helyi futballt.

A játékosok közül többen szegénységben haltak meg, Ndaye Mulamba kénytelen volt Dél-Afrikában koldulni, Ekofa Mbungu pedig 2010-ben még taxisofőrként dolgozott, ugyanazzal az autóval, amelyet 1974-ben kapott.

Mobutu ugyan elvesztette érdeklődését a futball iránt, de sportfanatizmusa nem csitult, figyelmét és pénzét a bokszra összpontosította. Még ugyanabban az évben, 1974. október 30-án Kinshasa adott otthont a Muhammad Ali-George Foreman nehézsúlyú profi világbajnoki címmérkőzésnek…

Amit tudni kell a vébéről:

  • Bár a FIFA az 1971-es, athéni ülésen még azon ötletelt, hogy esetleg 24 csapatot szerepeltessen a vébén, végül maradt a 16 csapatos, de módosított versenyrendszerű lebonyolítás. Az addigi 32 mérkőzés helyet 38-at rendeztek úgy, hogy a csoportmecsek után nem egyenes kiesés, hanem két négyes csoportban egy második forduló következett. A Győztesek játszottak az arany-, a csoportmásodikok a bronzéremért.
  • A tornára rekordnevezés érkezett, 91 ország küldte el jelentkezését. A selejtezőkön olyan nagyágyúk véreztek el, mint Anglia, Franciaország, Spanyolország és az a Magyarország, amely két évvel korábban olimpiai ezüstérmes és Európa-bajnoki 4. volt. A selejtezőt azonban hiába zárta veretlenül az Illovszky Rudolf vezette együttes, két győzelemmel és négy döntetlennel, rosszabb gólkülönbséggel alulmaradt a két szintén nyolcpontos Ausztria és Svédország mögött. Mindezt úgy, hogy az utolsó, hazai csoportmérkőzésen 3-2-re is vezetett, de a debütáló kapus, Bicskei Bertalan vetődés helyett szemmel követte csak Ralf Edström fejesét.
  • A Szovjetunió sem lehetett ott Németországban, a válogatottat ugyanis kizárták, miután az 1973-as chilei államcsíny következtében megtagadta az utazást a playoff dél-amerikai visszavágójára.
  • A torna egyetlen veretlen csapata Skócia volt (Zaire 2-0, Brazília 0-0, Jugoszlávia 1-1), amely azonban rosszabb gólkülönbséggel tovább sem jutott csoportjából. Még a világbajnok NSZK is begyűjtött egy vereséget, a csoportkörben az NDK győzte le 1-0-ra.
  • Kuba 1938-as kvalifikációja óta Haiti lett az első karibi csapat, amely kijutott a vébére. Ugyan három vereséggel kiesett, de azért nyomot hagyott a történelemben: a középpályás Ernst Jean-Joseph lett a világbajnokságok első futballistája, aki tiltott szer használatáért eltiltottak.
  • Carlos Humberto Caszely Garrido neve Chilében igazi fogalom, hazájának egyik legjobb chilei futballistájaként tartják számon. Az biztos, hogy a csatár hatékonyságban mindenkit felülmúl, meccsenként 0,59-es gólátlagot ért el, ezzel a válogatott történetének legeredményesebb góllövője. Neve azonban 1974-ben egy másik kategóriában maradt fenn: ő lett az első játékos a világbajnokságok történetében, aki piros lapot kapott (1974. június 14-én, NSZK ellen).
  • Hollandia a hetvenes években a totális játék révén vált Európa és a világ meghatározó futballnemzetévé. Az Ajax nemcsak otthon villogott, de 1971 és 1973 között sorozatban háromszor is megnyerte a Bajnokcsapatok Európa Kupáját, a válogatottban pedig Rinus Michels a 4-2-4-es játékrendszerről a 4-3-3-ra váltva tökéletesítette a rendszert. A totális futball szakított a hagyományokkal, az egyéni kreativitást rendszerbe helyezte, a gyors, folyamatos, rövidpasszos játék mellett a nagy fegyvere a letámadás és a lescsapda volt. Maga a totaalvoetbal kifejezés csak a holland válogatott 1974-es világbajnokságon nyújtott teljesítménye után került be a köztudatba.
  • A vébét végül Németország nyerte, amely ugyan már a második percben hátrányba került (a Johan Cruyff buktatásáért megítélt tizenegyest Johan Neeskens lőtte be), de a 25. percben Paul Breitner ugyancsak tizenegyesből egyenlített – ezek voltak az első büntetők, amelyeket vb-fináléban megítéltek. A győztes gólt végül a 43. percben Gerd Müller szerezte, neki ez volt az utolsó gólja a nyugatnémet csapatban, ugyanis a torna után visszavonult a válogatottságtól. A tavaly, 75 évesen meghalt legenda félelmetes mérleggel bírt: 62 meccsén 68-szor volt eredményes.
  • 2008-ban a korábbi FIFA-elnöke, a brazil Joao Havelange meglepő vádakkal állt elő, szerinte ugyanis hiába volt Brazília a világ legjobb csapata abban az időben, azért nem tudott zsinórban ötször is aranyérmet nyerni, mert az 1966-os és az 1974-es tornát direkt elcsalták a házigazda javára. Szerinte nem véletlen, hogy „a brazil válogatott 1966-ban lejátszott három mérkőzésén a három játékvezető és hat vonalbíró közül hét brit és kettő német volt”, de állította, hogy 1974-be a döntőbe jutásért zajló csatában Hollandia is azért nyert 2-0-ra, mert a meccset a nyugatnémet Kurt Tschenscher vezette.

X. világbajnokság, 1974, NSZK

I. csoport:
NSZK–Chile 1-0
NDK–Ausztrália 2-0
Chile–NDK 1-1
NSZK–Ausztrália 3-0
Ausztrália–Chile 0-0
NDK–NSZK 1-0

 

A végeredmény: 1. NDK 5 pont; 2. NSZK 4; 3. Chile 2, 4. Ausztrália 1.

 

II. csoport:
Brazília–Jugoszlávia 0-0
Skócia–Zaire 2-0
Jugoszlávia–Zaire 9-0
Skócia–Brazília 0-0
Skócia–Jugoszlávia 1-1
Brazília–Zaire 3-0

 

A végeredmény: 1. Jugoszlávia 4 pont; 2. Brazília 4; 3. Skócia 4; 4. Zaire 0.

 

III. csoport:
Svédország–Bulgária 0-0
Hollandia–Uruguay 2-0
Hollandia–Svédország 0-0
Bulgária–Uruguay 1-1
Hollandia–Bulgária 4-1
Svédország–Uruguay 3-0.

 

A végeredmény: 1. Hollandia 5 pont; 2. Svédország 4; 3. Bulgária 2; 4. Uruguay 1.

 

IV. csoport:
Olaszország–Haiti 3-1
Lengyelország–Argentína 3-2
Lengyelország–Haiti 7-0
Argentína–Olaszország 1-1
Argentína–Haiti 4-1
Lengyelország–Olaszország 2-1

 

A végeredmény: 1. Lengyelország 6 pont; 2. Argentína 3; 3. Olaszország 3; 4. Haiti 0.

 

Középdöntő, A csoport:
Brazília–NDK 1-0
Hollandia–Argentína 4-0
Hollandia–NDK 2-0
Brazília–Argentína 2-1
Argentína–NDK 1-1
Hollandia–Brazília 2-0

 

A végeredmény: 1. Hollandia 6 pont; 2 Brazília 4; 3. NDK 1; 4. Argentína 1.

 

B csoport:
NSZK–Jugoszlávia 2-0
Lengyelország–Svédország 1-0
NSZK–Svédország 4-2
Lengyelország–Jugoszlávia 2-1
NSZK–Lengyelország 1-0
Svédország–Jugoszlávia 2-1

 

A végeredmény: 1. NSZK 6 pont; 2. Lengyelország 4; 3. Svédország 2; 4. Jugoszlávia 0.

 

A 3. helyért:
Lengyelország–Brazília 1-0

 

Döntő:
NSZK – Hollandia 2-1 (2-1)
München, 80 000 néző
v: Taylor (angol).
NSZK: Maier – Vogts, Schwarzenbeck, Beckenbauer, Breitner – Hoeness, Bonhof, Overath – Grabowski, G. Müller, Hölzenbein
Hollandia: Jongbloed – Suurbier, Haan, Rijsbergen (De Jong, 69.), Krol – Jansen, Van Hanegem, Neeskens – Rep, Cruyff, Rensenbrink (R. van de Kerkhof, 46.)
gól: Breitner (25., 11-esből), G. Müller (43.), illetve Neeskens (2., 11-esből)

 

Gólkirály: Lato (Lengyelország) 7 góllal.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!