EUGENE GARCIA / AFP
Nemzetközi foci sport

Még a senkik is futballistennek érezhették magukat – ismeretlenek segítették a brazilokat világbajnoki címhez

Taffarel, Cafú, Branco, Dunga, Jorginho, Rai, Bebeto, Romário – csak néhány név az 1994-ben világbajnoki címet szerző brazil válogatottból, amelyekre 28 év távlatából is emlékszünk. De mi van azokkal az ismeretlenekkel, akiknek a neve is csak az Egyesült Államokban maradt fenn, mint olyan futballistáké, akik segítették az aranyérmes felkészülését a tornát megelőző hetekben? Vb-történelem, 15. rész.

A Carlos Alberto Parreira vezette brazil válogatott a vébé előtti hetekben San Franciscóban rendezkedett be, nem véletlenül. Azt előzetesen lehetett tudni, hogy a két csoportmérkőzés közül kettőt Kaliforniában rendeznek, és a döntőig vezető négy meccs közül hármat szintén ott bonyolítanak majd le. Öt meccsért pedig már érdemes volt akklimatizálódni.

Az Egyesült Államokban a futball (azaz a soccer) nehezen akart gyökeret verni. A North American Soccer League (NASL) 1968-tól 1984-ig ugyan létezett, de a vb idején már tíz éve nem volt profi labdarúgó-szervezet és -bajnokság az országban. A nagy változást éppen a vébétől várták – nem véletlen, hogy a FIFA támogatta a pályázatot, hiszen egy újabb nagy piacot lehetett volna beszippantani –, ezért 1993-ban megalapították a Major League Soccert (MLS). A vb hatása érződött is, két évvel később, 1996-ban elrajtolt a jelenleg is tartó liga első szezonja.

A sportág persze addig is élt a maga módján, így nem volt nehéz találni néhány vállalkozó szellemű egyént, akik, ha kellett, segítettek. Hogy miben? Nos, közülük később többen is bemutatkoztak az MLS-ben,

ám a legemlékezetesebb sztori, amit még nagypapaként is emlegetni fognak, az, hogy teljesen ismeretlen sportemberként segítettek a világ akkori legjobb futballcsapatán.

Vb-történet

1930: Magyarország nem akart menni a focivébére, így meghívták az Újpestet

1934: Örökre eltiltották az olasz bundabotrányért, mégis világbajnok lett

1938: Méreg vagy öngyilkosság? – a náci Németország okozta az osztrák csodacsapat vesztét

1950: Amikor egy részmunkaidős mosogatófiú legyőzte Angliát

1954: „Törölgettük magunkról a vért” – sohasem látott botrány a magyar-brazil vb-negyeddöntőn

1958: Fényűzésből nem lesz harci kedv – olyan csapat verte a magyarokat, amely ott sem lehetett volna a vébén

1962: „A horrorjelenetek miatt dugják ágyba a gyerekeket!” – törtek a csontok a legundorítóbb vébén

1966: „Akkoriban mi voltunk az egyik legnagyobb csapat” – afrikai világbajnok is lehetett volna 1966-ban?

1970: Pelét ki akarták hagyni minden idők legjobb vébéjéről

1974: A nagy vb-titok: Brazília ellen az életükért küzdöttek a zairei játékosok

1978: „Pisztolyt szegeztek a fejemhez” – emberrablók miatt vonult vissza a holland futball-legenda

1982: A nap, amikor a futball meghalt – így vérzett el a világ legszebben játszó brazil csapata

1986: „Jesper, Jesper, megölsz bennünket!” – kocsmacsapatból nőtt ki az első dán szuperválogatott

1990: Borotvapengével követték el minden idők legnagyobb futballcsalását

Négyezer szurkoló az edzéseken

„Ha elmondod valakinek, hogy egy hétig az 1994-es világbajnokkal edzettél, hülyének néznek. Inkább nem is beszélek róla annyit, mert az emberek nem hisznek nekem” – mesélte néhány éve az egyik szerencsés, John Garvey az Mlssoccer.com portálnak.

Pedig valóban így történt. Brazília május 26-án, három héttel a vb kezdete előtt már a Buck Shaw Stadionban (jelenleg Stevens-stadion) tréningezett Santa Clarában, de a szakvezetés jelezte, szükségük lenne még néhány plusz emberre az egymás közötti játékban.

A válogatott összekötőjeként Laurie Calloway segédkezett, aki korábban futballozott és edzősködött a San Jose Earthquakes csapatánál, így ismerte a környéket, a fellelhető játékosokat. Megkezdte a toborzást, elsőként Tim Martinnak szólt, aki a félprofi San Francisco Greek-Americans csapatánál játszott.

A brazilok közül néhányan megsérültek, te és Paul jöhetsz edzeni

– üzente.

Paul Bravo ugyanabban a félprofi csapatban szerepelt, később megfordult a San Jose Clash-ben, majd 1997 és 2001 között 135 mérkőzésen szerepelt a Colorado Rapids színeiben.

Calloway felhívta Garvey-t, aki 1992-ben a Blackhawksban játszott, később pár fedett pályás szezon után 1996-ban 13 meccs erejéig a Los Angeles Galaxyt erősítette. De csatlakozott Mark Semioli is, aki később szintén megfordult a Galaxy (1996–1997) és a MetroStars (1997–2001) együtteseiben.

Mindannyiuk első gondolata az volt, az eddigi életük hirtelen fordulóponthoz ért, hiszen ugyan nem érhettek fel a vébére készülő honfitársakkal, Alexi Lalasszal, Cobi Jonesszal vagy Tab Ramosszal, mégis soha vissza nem térő lehetőséget kaptak.

Már az edzés első napjaiban nagy volt a tét, Semioli úgy emlékezett vissza, hogy 4000 szurkoló jelent meg azért, hogy megnézze a brazilok edzését. És nem csupán a helyi unatkozó drukkerek kukkantottak ki a stadionba, de akadtak olyanok, akik egyenesen Brazíliából vállalkoztak a tízezer kilométeres útra, hogy megnézzék, amint a kedvencek letarolják Amerikát.

„Emlékszem a riporterekre és a tömegre. Annak idején a Fresno State Bulldogs színeiben játszottam olyan meccsen, ahol sokan voltak, és ez majdnem olyan hangulat volt, mint az egyetemi bajnokság negyeddöntője. Pedig csak szimpla edzésről volt szó” – mesélte Martin.

Megrúgta Romariót, kipenderítették

Bravo úgy érezte magát, mintha futballistenekkel szívott volna egy levegőt.

Ezekre az emberekre addig csak csodálattal bámultunk, most pedig mellettünk álltak a pályán. Izgalmas érzés volt, az ember megpróbálta kordában tartani az érzelmeit, és megtett bármit, amit csak kértek tőle.

De akadtak problémák is, egy héttel a rajt előtt egy fiatal Santa Clara-i védő, Jason Annicchero hátulról megrúgta Romariót. A brazil játékosok azonnal rárontottak magyarázatot követelve, ő pedig csak védekezett, hogy ebben semmi szándékosság nem volt. Anniccherónak többet nem kellett edzésre mennie.

Néhányan a beugrók közül akkor úgy gondolták, hogy sokkal többre is képesek lehetnek a labdarúgásban. Martin a világ legjobb játékosaival együtt játszva azt érezte, ez a sport pofonegyszerű.

Amikor a brazilokkal voltam, könnyebb volt futballozni. Valóban játszhattam a pályán, nem éreztem magam eltévedve. Sokszor visszagondolok ezekre a napokra, és mesélek róla a gyerekeimnek. Még mindig nehéz elhinni.

Úgy érezte, beférne a brazilokhoz

Semioli úgy fogalmazott, lehet, hogy nem ő volt a legjobb játékos, de taktikailag elég okosnak bizonyult, és elég gyorsan felvette a ritmust.

„Azt éreztem, hogy ezekkel a nagyszerű játékosokkal körülvéve valószínűleg én is játszhatnék ebben a csapatban. Olyan egyszerű volt: megkapod a labdát, és van öt opciód, hogy mit kezdj vele, kinek passzold. Minden kiszámítható és precíz volt. Néhány hét alatt megszoktam ezt a stílust, és akkor úgy éreztem, hogy beférnék a csapatba” – mondta.

„Sokkal jobb játékossá váltam, miután velük edzettem hetekig. Sokkal jobban megértettem a játékot, olyan jövőképem lett, amilyen korábban nem volt” – tette hozzá.

Azt azóta sem tudja, hogy amikor a világbajnok szövetségi kapitány Carlos Alberto Parreira 1997-ben a MetroStars edzője lett, vajon emlékezett-e rá, és azért szerződtette.

Sohasem kérdeztem meg Parreirát, hogy azért akart-e, mert emlékezett rám, vagy csak így alakultak a dolgok.

Ronaldo játszhatott volna?

A brazil válogatott veretlenül nyerte meg a vébét. A csoportkörben Oroszországot 2-0-ra, Kamerunt 3-0-ra verte, a svédek ellen az 1-1-es döntetlen is elég volt a csoportgyőzelemhez. A nyolcaddöntőben 1-0-ra győzött az Egyesült Államok ellen, a nyolc között Hollandiát egy nagyszerű mérkőzésen 3-2-re verte, majd az elődöntőt Romario 80. percben szerzett találatával 1-0-ra hozta. A döntőben aztán 120 perc alatt sem született gól, végül tizenegyesekkel 3-2-re győzött Olaszország ellen.

TIMOTHY A. CLARY / AFP Branco és Dunga nézi, ahogy Romario megcsókolja a vb-serleget.

Romario öt, Bebeto három góllal zárt, előbbi lett a vb legjobb játékosa, az álomcsapatba bekerült a védő Jorginho és Marcio Santos, valamint a középpályás Dunga is.

A keretben ott volt a majdnem 18 éves Ronaldo Luís Nazário de Lima, a későbbi kétszeres világbajnok és kétszeres aranylabdás klasszis, aki ugyan a vb kezdetére már háromszoros válogatottnak mondhatta magát, de ebbe a csapatba még nem fért be.

Pedig…

„Egyetlen meccsen sem játszott a világbajnokságon, de én együtt játszhattam vele a csatársorban” – mondta Garvey.

Ő volt a leggyorsabb ember, akit valaha futballpályán láttam. Emlékszem, két gólt szereztem az első csapatuk ellen: az egyiket közvetlen közelről, a másikat pedig fejesből, csak azért, mert mindkétszer odavarázsolta a labdát. Hihetetlen volt.

Amit tudni kell a vébéről

  • Három nemzet pályázott a házigazda szerepére: az Egyesült Államok, Brazília és Marokkó. Az 1988. július 4-én megtartott zürichi szavazáson az amerikaiak fölényesen nyertek. A FIFA abban reménykedett, hogy a világ legrangosabb tornájának megrendezése növeli a sportág presztízsét az Államokban. A számítás bevált: a torna nem csupán anyagilag lett hatalmas siker, de a 3 587 538 fős látogatottsággal és meccsenkénti 68 991-es nézőátlaggal azóta is felülmúlhatatlan.
  • A gyenge színvonalú 1990-es vébé után a FIFA úgy döntött, tesz a védekező játékstílus ellen és a támadófutballt úgy ösztönözte, hogy egyrészt megtiltotta, hogy a kapusok kézbe vegyék a labdát az addig időhúzó jelleggel bíró, lábbal történt hazaadások után, másrészt kettő helyett már három pontot adtak a győzelemért. Az ötlet bevált, meccsenként átlagosan 2,71 gól született.
  • Három csapat: egy afrikai (Nigéria), egy ázsiai (Szaúd Arábia) és egy európai (Görögország) ezúttal debütált. A magyarok ismét elbuktak a selejtezőben, hiába érkezett a kispadra a Steauával BEK-et nyert Jenei Imre, már az első mérkőzés hatalmas pofon volt, a csapat ugyanis otthon 2-1-re kikapott Izlandtól. Pedig a Petry Telek, Kovács Ervin, Lőrincz, Simon, Limperger, Pisont, Vincze István, Keller, Kiprich, Kovács Kálmán összetételű csapat így utólag nem is tűnik rossznak… A válogatott végül nyolc meccsen mindössze öt pontot szerzett, Jeneit Puskás Ferenc, őt Verebes József váltotta. De minden reménytelennek tűnt.
  • A nyitóünnepségnek voltak érdekes jelenetei, előbb a ceremóniát vezető Oprah Winfrey esett le az emelvényről, majd a koreográfia szerint az éneklő Diana Rossnak kellett volna gólt lőnie, amelynek hatására a futballkapu szétesik. a művésznő azonban 10 méterről csúnyán mellé lőtt, a kapu ettől még persze széthullott, hiszen ez volt a dolga…
  • A tornával ért véget Diego Maradona pályafutásának komoly része: Argentínát az 1986-os világbajnoki címig, négy évvel később pedig ezüstig vezető klasszis a görög ellen gólt szerzett, majd a Nigéria elleni győztes meccset követően pozitív doppingtesztet produkált. Szervezetében efedrint mutattak ki, amelyet súlycsökkentésre és más, nagyobb hatású doppingszer eltüntetésére használtak. A vezető nélkül maradt Argentína az utolsó csoportmérkőzésen 2-0-ra kikapott Bulgáriától, majd a nyolcaddöntőben 3-2-re elbukott a románok ellen és kiesett.
  • Kiesett Kolumbia is, amely a csoportkörben úgy kapott ki az amerikaiaktól, hogy Andrés Escobar öngólt vétett. A védőt 10 nappal később agyonlőtték egy bár előtt Medellín egyik külvárosában.
  • A vébének azért akadt egy igazi magyar sztárja, Puhl Sándor személyében. A magyar bíró a csoportkörben a Norvégia-Mexikó (1-0) és a Brazília-Svédország (1-1) meccseket vezette, majd megkapta az Olaszország-Spanyolország negyeddöntőt (2-1), végül ő fújhatott a brazil-olasz fináléban is.
  • A döntő érdekessége, hogy egy nagyszerű vébén minden idők egyik legunalmasabb 90, majd 120 percét vívták a felek. A gól nélküli állást követően a tizenegyesek döntöttek, a negyeddöntő és az elődöntő hőse, Roberto Baggio hibája végül brazil sikert eredményezett, de a törtnethez hozzátartozik, hogy előtte Franco Baresi és Daniele Massaro is elrontotta a lövését.

XV. világbajnokság, 1994, Egyesült Államok

A csoport
Svájc – Egyesült Államok 1–1
Kolumbia – Románia 1–3
Románia – Svájc 1–4
Egyesült Államok – Kolumbia 2–1
Románia – Egyesült Államok 0–1
Svájc – Kolumbia 0–2

 

B csoport
Kamerun – Svédország 2–2
Brazília – Oroszország 2–0
Brazília – Kamerun 3–0
Svédország – Oroszország 3–1
Oroszország – Kamerun 6–1
Brazília – Svédország 1–1

 

C csoport
Németország – Bolívia 1–0
Spanyolország – Dél-Korea 2–2
Németország – Spanyolország 1–1
Dél-Korea – Bolívia 0–0
Bolívia – Spanyolország 1–3
Németország – Dél-Korea 3–2

 

D csoport
Argentína – Görögország 4–0
Nigéria – Bulgária 3–0
Argentína – Nigéria 2–1
Bulgária – Görögország 4–0
Görögország – Nigéria 0–2
Argentína – Bulgária 0–2

 

E csoport
Olaszország – Írország 0–1
Norvégia – Mexikó 1–0
Olaszország – Norvégia 1–0
Mexikó – Írország 2–1
Olaszország – Mexikó 1–1
Írország – Norvégia 0–0

 

F csoport
Belgium – Marokkó 1–0
Hollandia – Szaúd-Arábia 2–1
Szaúd-Arábia – Marokkó 2–1
Belgium – Hollandia 1–0
Marokkó – Hollandia 1–2
Belgium – Szaúd-Arábia 0–1

 

Nyolcaddöntő
Spanyolország – Svájc 3–0
Németország – Belgium 3–2
Szaúd-Arábia – Svédország 1–3
Románia – Argentína 3–2
Brazília – Egyesült Államok 1–0
Hollandia – Írország 2–0
Nigéria – Olaszország 1–2 – hosszabbítás után
Mexikó – Bulgária 1–1 – hosszabbítás után, büntetőkkel: 1–3

 

Negyeddöntő
Olaszország – Spanyolország 2–1
Hollandia – Brazília 2–3
Svédország – Románia 2–2 – hosszabbítás után, büntetőkkel: 5–4
Bulgária – Németország 2–1

 

Elődöntő
Bulgária – Olaszország 1–2
Svédország – Brazília 0–1

 

A 3. helyért
Svédország – Bulgária 4–0

 

Döntő
Brazília – Olaszország 0–0 – hosszabbítás után, büntetőkkel: 4–1
Pasadena, 94 194 néző
v.: Puhl Sándor (magyar)
Brazília: Taffarel – Jorginho (Cafu 21.), Aldair, M. Santos, Branco – Mazinho, Dunga, M. Silva, Zinho (Viola 106.) – Bebeto, Romario
Olaszország: Pagliuca – Mussi (Apolloni 35.) , Baresi, Maldini, Benarrivo – Berti, D. Baggio (Evani 95.), Albertini, Donadoni – R. Baggio, Massaro
sárga lap: Mazinho, Cafu, ill. Apolloni, Albertini

 

Gólkirály: Hriszto Sztoicskov (Bulgária) és Oleg Szalenko (Oroszország) 6-6 góllal.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!