NB II

„Nem szeretem, ha madárnak néznek”

Thomas Sowunmi újra a Fáy utcában! Az Ajka színeiben tért vissza az egykori kedvenc.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Érdekes meccset játszottak szerda délután az Illovszky-stadionban. Az NB II Nyugati-csoportjában veretlen FC Ajka látogatott a keleten egyre jobb formát mutató Vasashoz a Magyar Kupa harmadik fordulójában. A végeredmény a vártnál simább hazai győzelem (3-0), de ez talán vendégek felforgatott összeállításával is magyarázható. A hozzáállással nem volt baj, és a tehetséges fiatalok között éppen az egykori Vasas-kedvenc, Thomas Sowunmi képviselte a tapasztalatot. Pikáns visszatérés volt ez, hiszen idén nyáron néhány napig úgy tűnt, az angyalföldieknél folytatja pályafutását. Hogy végül miért nem így alakult, azt is elárulta a Rangadó.hu érdeklődésére.

– Milyen volt a kupameccs, egykori csapata ellen?
– Volt egy helyzetünk, aztán kaptunk egy elkerülhető gólt az elején. A fiatalok odatették magukat, tény, hogy meccshiányuk volt, de éppen azért játszanak a kupában, hogy legyen egy kis rutinjuk. Jó mérkőzés volt, láttak a nézők néhány gólt, de sajnos egyiket sem mi rúgtuk.

– Ön még mindig nagy kedvencnek számít Angyalföldön. Milyen érzés volt visszatérni egy mérkőzés erejéig?
– Jó volt visszajönni, hiszen egy-két szurkolót leszámítva mindenki normális. Mivel Székesfehérváron lakom, Ajka talán közelebb is van számomra, illetve családi okok is közrejátszottak a klubválasztásomban. Meg nem szeretem, ha madárnak néznek…

– Mi volt a nyári, meghiúsult angyalföldi kaland háttere?
– Mondtak egy ajánlatot, aztán küldtek egy üres szerződést, amelyben nem volt leírva semmi. Innentől kezdve egyrészt már nem nagyon izgatott, másrészt amíg nem írtam alá semmit, addig nincs miről beszélni. A szurkolók egyik fele tudja, mi történt, de az e-mailemen ott van a szerződés, meg is tudom mutatni. Üres úgy, ahogy van.

– Vissza Ajkára: minek köszönhető, hogy a csapat tizenegy forduló után is veretlen?
– A csapategység kiemelendő, főleg a védelem, hiszen kevés gólt kapunk. Jól játszunk, és együtt van a társaság. Nagyjából ennyi…

– Azt mondják, az átszervezés előtt álló NB II élmezőnyében nagyon jó mérkőzések vannak mostanában!
– Mindenki küzd, nincsenek könnyű meccsek, az utolsó helyezett is a vérét adja minden alkalommal. Tényleg nagyon jó színvonalú mérkőzések vannak, egy-két meccs néhány nem úgy jön össze, ahogy kéne, de összességében jobb a bajnokság.

Kupameccsről lévén szó, Németh Zoltán vezetőedző ismét a 19 éves, saját nevelésű Balogh Mártont nevezte az ajkai kezdőcsapatba, de ő a bemelegítés során megsérült, így az elsőszámú hálóőr, a rutinos Jánosa Tibor védett. Nem is rosszul, bár társai néhányszor kiszolgáltatott helyzetbe hozták, ebből lettek a hazai gólok. A 33 éves játékos a meccs után hangsúlyozta, továbbra is a legjobb öt közé kerülés az ajkaiak célja, a bajnoki cím és az esetleges feljutás a jó szereplés ellenére sem foglalkoztat senkit.

– A kezdés előtti pillanatokban tudta meg, hogy védenie kell. Nehéz feladat ilyenkor beugrani?
– Ennyi idősen már egészen egyszerűen kéne történnie, de másképp készül az ember egy mérkőzésre, ha kezdő, ám attól függetlenül számítani kell arra, hogy például így sérülések esetén be kell állni. Fel kell pörgetnie magát az embernek fél perc alatt, úgyhogy meg kell oldani a problémát – vélekedett Jánosa Tibor.

– Miért kapott három gólt a csapat? Ez szokatlan az Ajka esetében.
– Eléggé összeszokott csapat vagyunk, és négy-öt meghatározó kezdőjátékos hiányzott. Ez igazából nem okozna problémát, de olyan összeállításban játszottunk, ami nem megszokott, nem gyakoroltuk, nem szoktunk így mérkőzéseket játszani, és ki is jöttek azok az apróbb hibák, amikből kaptuk a gólokat.

– A bajnokságban viszont továbbra is veretlen az együttes, ez szintén az összeszokottság, az egység számlájára írható?
– Volt egy egészen jó kis mag éveken keresztül, amelyhez jöttek még olyan játékosok, akik a csapat színvonalát emelték, szerintem ez a két tényező okozta azt, hogy itt tartunk a bajnokságban.

– Amikor a rendkívül összeszokott védelemből kiállítás majd eltiltás miatt kiesett Guther Zsolt, beállt a helyére Péter Péter, aki egyrészt remekül helyettesített, másrészt termelte a gólokat…
– Ez engem is meglepett, habár nálunk köztudott, hogy Dupla nagyon szeret bekapcsolódni a játékba előrefelé is. Meglepően jól tette ezt a dolgot, nekem kifejezetten tetszik, amit csinál. Van két nagyon jó balhátvédünk, most küzdenek egymással, hogy ki legyen a kezdő a következő meccsen.

– Köztudott, hogy a csapat az anyagi háttér és a létesítményhelyzet miatt nem juthat fel az élvonalba. De amikor ilyen jól szerepelnek, nem mocorog mégis a kisördög a játékosokban?
– Szerintem a csapaton belül mindenki látja a reális képességeit az együttesnek. Ez a harmadik hely nagyon szép eredmény, benn kell lennünk az első ötben, ez az elsőszámú szempont. Esetleg az első helyet megcsípni, és a feljutáson gondolkodni… Szerintem nem nagyon foglalkoztat ez senkit.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik