NB II

Csapattá érlelődött igazi egység

Az ajkai klubnál komoly utánpótlásbázist akarnak kialakítani, bentlakásos sportiskolában gondolkodnak.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Jákli Pétert karácsony előtt nevezték ki a másodosztály Nyugati-csoportjában szereplő FC Ajka vezetőedzőjévé, miután a korábbi tréner, Artner Tamás átvette az élvonalbeli Haladás irányítását. Az ajkaiak már tavaly évvégén hangsúlyozták, hogy az egycsoportos NB II bevezetése miatt csak fél évben gondolkodnak, addig az önkormányzattal és a polgármesterrel egyeztetve el kell dönteniük, hogy a további másodosztályú szereplés anyagi feltételeit meg tudják-e teremteni.
Fejlemény a témában, hogy a napokban a Haladás másodedzője, Székely Tibor azt nyilatkozta, hogy megkereste őt az Ajka. Ebből mi arra következtettünk, hogy a városvezetéssel történt egyeztetések pozitív eredményt hoztak, és már tervezhetik a jövőt a klubnál. A Rangadó.hu érdeklődésére Kaibás Dezső klubelnök mindezt megerősítette, illetve hozzátette, Jákli Péter minden bizonnyal az utánpótlás irányítója lesz, az új vezetőedzőt pedig a hónap végig megnevezik.

– Akár harmadik, akár hatodik lesz a csapat a bajnokság végén, mindenképpen kalaplengetés jár az idei szereplésért is!
– Ismerve azokat a belső problémáinkat, amelyek menetközben adódtak, valóban minden dicséretet megérdemel a csapat – vélekedett a Rangadó megkeresésére Kaibás Dezső. – Elsősorban a sérülésekre gondolok, hiszen előfordult, hogy csupán tizenegy játékossal kellett idegenben és idehaza is szerepelni, a hiányzókat pedig ifjúságiakkal pótoltuk. Akadtak mérkőzések, például a Győr, vagy a Dunaújváros elleni, amellyel nem volt elégedett a vezetés, de ilyen minden csapat életében előfordul.

– Ez megszakítás nélkül a negyedik bajnoki idény, amikor ott vannak a legjobb hat között. Hogy csinálják?
– Ez elsősorban azért lehetséges, mert a csapat gerince, a meghatározó játékosok nyolcvanöt százaléka négy év óta együtt van, s eközben olyan csapattá érlelődött, amely igazi egységet alkot. Edzéseket, mérkőzéseket követően leülnek beszélgetni, heti egyszer igénylik a szurkolói együttlétet, ilyenkor egy vacsorával egybekötött összetartással, vagy kerti partival zárul a nap. Az a legfontosabb, hogy egységes csapattá érlelődött a társaság. Korábbi edzőnknek, Artner Tamásnak, illetve az elnökségnek is szerepe volt a játékosok kiválasztásában, amely nem csak szakmai képességek, hanem emberi tulajdonságok alapján is történt. Fontos, hogy csak olyanok érkezzenek hozzánk, akik be tudnak illeszkedni ebbe a miliőbe.

– Az edzőváltást nem sínylette meg az együttes?
– A csapat egységgé alakult, s azért mertünk Jákli Péterben gondolkodni, mert ismerte az együttes tevékenységét, a játékosokat, hiszen Artner Tamás mellett dolgozott. Örülünk, hogy Tamás az élvonalban kapott lehetőséget, hiszen úgy emberileg, mint szakmailag kiérdemelte. Bízunk benne, hogy a nálunk töltött két és fél év hasznos volt számára. Reméljük, stabil NB I-es csapatot csinál Szombathelyen. Nyilvánvalóan hiányzott a személye, de Jákli Péter jó tanítványként továbbvitte, amit ő elkezdett, nem látszott törés a csapat életében. Az együttes tavasszal is hozta, amit elvárunk tőle.

– Hogy alakulhat a következő év, illetve milyen terveik vannak a jövőre?
– Csütörtökön volt egyeztető megbeszélésünk a polgármesterrel, hiszen önkormányzati egyesület vagyunk. Az igény és elvárás szerint a következő idényben is az első hat között szeretnénk végezni, ehhez a szakmai irányítást is megfelelő kezekbe kell rakni. Jákli Péter is megfelelő lenne rá, hogy vigye, menedzselje az együttest, de van más irányú elfoglaltsága is, hiszen ő a sportlétesítmény vezetője is egyben. Terveink szerint ő lesz az utánpótlás vezetője. Komoly bázist szeretnénk kialakítani, bentlakásos sportiskolában gondolkodunk, ehhez az önkormányzat nyitott, megadja a segítséget. Szeretnénk bekerülni az egycsoportos NB II-be, de tudjuk, hogy ez nem lesz könnyű, mert a Nyugati-csoport nem gyengült, nagyon jó csapatok vannak itt. Mi a szerény körülményeink ellenére megpróbáljuk az idei szezon sikerét megismételni. Az anyagi oldal adott, s ami a szakmát illeti, már tárgyaltunk edzőkkel, és a hónap végéig eldöntjük, ki irányítsa a csapatot a jövőben. Utána a játékosállományt is szeretnénk tovább erősíteni, hogy a jelenleginél is jobb csapattá váljunk, és ne legyen gondunk céljaink elérésével.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik