Hírek

Fél évig Jákli Péter irányítja az Ajka csapatát

Az eddigi pályaedző főszereplővé lépett elő Ajkán, de csak féléves távlatban gondolkodnak.

Kapcsolódó cikkek

Artner Tamás lett a Haladás vezetőedzője, tehát három és fél év után távozott Ajkáról. Az NB II Nyugati-csoportjában a közelmúltban – sorrendben – ötödik, negyedik és hatodik helyezett bakonyiak jelenleg az ötödik helyen állnak, tehát most is jó szezont futnak. A vezetőség nem sokat vacillált, a megüresedett edzői posztra felkérte Jákli Pétert, az eddigi másodedzőt, aki korábban, az NB III-ban már irányította az együttest. A pápai születésű, 48 éves tréner a Rangadó.hu érdeklődésére elmondta, hogy az egycsoportos másodosztály bevezetése miatt csak fél évre terveznek, addig az önkormányzattal egyeztetve eldöntik, hogy a további szereplés anyagi feltételeit meg tudják-e teremteni.

– Kaibás Dezső klubelnök azt nyilatkozta, hogy egynapos gondolkodási időt kért a felkérést követően.
– Ez nem volt releváns dolog, csupán az volt a fontos, hogy az összes elnökségi tag tudjon róla. Nagyon régóta benne vagyok az ajkai futballban, és úgy voltam ezzel a felkéréssel, mint Artner Tamás a szombathelyiek invitálásával: ha rám bízták a csapat irányítását, akkor el kell vállalni – vélekedett a Rangadó megkeresésére Jákli Péter.

– Ez komolyabb, felelősségteljesebb munka lesz, vagy olyan jól ismeri a csapatot és a játékosokat, hogy egyáltalán nem tart a kihívástól?!
– Tényleg nagyon régóta vagyok itt pályaedző, és az elmúlt három és fél évet is végigdolgoztam Artner Tamás mellett. Sőt, anno az én felkérésemre jött Ajkára! Érdekesebb lesz ez a munka, de Tamás nagyon jó edző, rengeteget tanultam tőle. Azt szeretném folytatni, amit ő elkezdett és meghonosított. Azért is kértek fel engem erre a félévre, mert ismerem a játékosokat és Tamás munkáját.

– A klubelnök is hangsúlyozta ezt a féléves időtartamot, és most ön is. Nem terveznek hosszabb távra?
– Nem ez a kérdés! Az egycsoportos NB II bevezetése miatt tervezünk csak fél évben. Addig az önkormányzattal és a polgármesterrel egyeztetve el kell döntenünk, hogy a további másodosztályú szereplés anyagi feltételeit meg tudjuk-e teremteni. Ebben a félévben erre kell fókuszálnunk. A közelmúltbeli eredmények alapján úgy vélem, helyünk van a tizenhat-csapatos NB II-ben is. Természetesen mi is szeretnénk, ha sikerülne, de még meg kell várnunk, hogy az MLSZ milyen infrastrukturális és egyéb követelmények állít a klubok elé.

– Másodedzőként hogy látta az együttes őszi teljesítményét?
– Maximális őszt produkáltunk! Egy-két hazai döntetlen volt, ami nem tetszett a közönségnek, de ilyen a sport, nem lehet minden meccset megnyerni! A célokon belül vagyunk, Tamás a nyolc-tizenkettedik helyet tűzte ki, a vezetőség inkább az első és a nyolcadik hely közé várja a csapatot. Azt szeretném, ha komoly változtatás nélkül, ugyanezzel a kerettel el tudnánk érni a célunkat.

– Voltak hiányosságai a csapatnak?
– Javítanivaló mindig van. Nálunk a helyzetek kihasználása a negatívum, de ez nem edzőkérés, inkább a játékosok mentalitásától, tudásától függ. Rengeteg ziccert dolgoztunk ki, és sok kimaradt, de ahogy látom, ez az egész futballunkra jellemző. Szeretném az elmúlt évek tapasztalatai alapján végigvinni ezt a félévet.

A legjobb ősz volt
Az elmúlt években fokozatosan növelte őszi pontjai számát az FC Ajka. A két évvel ezelőtti 24 után tavaly 25 következett, az idén pedig 26! A csapat ezzel az ötödik helyen telelhet. A hét győzelem mellett öt döntetlen gyarapította a pontok számát, a 24 lőtt gól mellé pedig a mezőny második legkevesebb találatát kapták: tizenhetet. A góllövőlistán Mihalecz Péter a harmadik helyen áll (8), de Subicz Gábor és Gaál Bálint is négy-négy alkalommal beköszönt az ellenfeleknek.
Olvasói sztorik