Kiemelt hírek

Ki az úr Veszprém megyében?

Az Ajka két győzelemmel, a Veszprém két vereséggel kezdte a szezont.

Kapcsolódó cikkek

A legutóbbi szezonban ellentétes utat járt be a két Veszprém megyei NB II-es csapat, és az idei bajnokságot is eltérően kezdték a Nyugati-csoportban. Az Ajka 2007 óta szerepel megszakítás nélkül a második vonalban. 2009-ben az ötödik, tavaly a negyedik, idén pedig a hatodik helyen végeztek, tehát stabilan ott vannak a dobogó közelében. A megyeszékhelyiek viszont az előző idényben újoncok voltak, így az összehasonlításnak csak a közelmúltat tekintve van értelme.

Nos, a Veszprém kiesett az NB II-ből, de a szövetség felkérte a folytatásra, így végül maradhatott. A legutóbbi bajnokságban tehát nagy különbség volt a megyei riválisok teljesítménye és helyezése között az Ajka javára, de nyáron úgy tűnt, hogy ez változhat. Az Ajka ugyanis némileg gyengült, a Veszprém viszont erősödött. Aztán az első fordulóban az ajkaiak bravúros, 2-1-es győzelmet arattak a Gyirmót ellen, míg a veszprémiek 2-0-s vezetés után 3-2-re kikaptak Sopronban. Majd rögtön a második körben jött a megyei rangadó, Veszprémben, amelyen végig a hazaiak domináltak, mégis a vendégek nyertek 1-0-ra.

A Rangadó.hu a regionális napilap, a Veszprém megyei Napló sportrovat-vezetőjét, Novothny Ottót kérdezte a szombati összecsapásról, valamint a nagy rivalizálásról.

– Az elmúlt néhány évben egyértelmű volt az Ajka megyei dominanciája a Veszprém ellenében. Vajon ez a mostani bajnokságban is megmarad?
– Szerintem, nem mert az Ajka egyértelműen meggyengült – kezdte a Rangadó érdeklődésére Novothny Ottó. – Bár két győzelemmel kezdte az idényt, hiszen az első fordulóban győzött a Gyirmót ellen, amelynek évek óta mumusa. A győriek talán még soha nem nyertek az Ajka ellen. Aztán a veszprémi meccsen egy óriási potyagóllal és legalább ekkora szerencsével győztek. A Veszprém végig nyomás alatt tartotta az Ajka kapuját és helyzeteket dolgozott ki. A hazaiak kapusának egyetlen védenivalója volt. Az bement, elöl viszont semmi nem sikerült.

– Mit hozhat a folytatás a két csapat számára?
– Nehéz jósolni, mert a Veszprém két meccs után nulla ponttal áll, és a rossz rajt hosszú távon is nyomasztó lehet. A veszprémiek látszólag megerősödtek, de klubvezetők kissé hibáztak, mert nem tudták, hogy egyszerre legfeljebb három Európai Unión kívüli játékos lehet a pályán. A csapatnak van két kolumbiai, két brazil és két szerb légiósa, de közülük csak három játszhat egyszerre, ez pedig a cseréket is meghatározza. Ennek ellenére Vágó Attila van olyan jó szakember, hogy együttesének ne legyenek kiesési gondjai. Ez már a saját csapata, amellyel tud olyan futballt játszatni, hogy ezt megvalósítsák. Erre egyébként a játékoskeret alkalmas is. Szerintem mindkét csapata a középmezőnyben végez majd, a nyolcadik-tizenkettedik hely között.

NB II, Nyugati-csoport, 2. forduló
Veszprém FC – FC Ajka 0-1 (0-1)
Veszprém, 300 néző. Játékvezető: Botló
Veszprém: Kádár B. – Garai, Hegedűs Gy. (Pálfi R., 60.), Lang, Bosnjak (Gomez, 65.) – Hevesi-Tóth, Finta P. (Ihász, 55.), Leitold – Thiago, Burcsik, Alex. Vezetőedző: Vágó Attila
Ajka: Jánosa – Sallér, Subicz, Pákai, Gunther – Kovács Zs., Kovács Sz., Pothárn – Szabó L. (Horváth Á., 80.), Mihalecz P. (Péter, 90.), Vittman (Szalai R., 58.). Vezetőedző: Artner Tamás
Gólszerző: Pothárn (15.)
Olvasói sztorik