NB II

Ajka: a maximumhoz közel

Az FC Ajka a hatodik helyen végzett az NB II Nyugati-csoportjában. A városban nagyon is komolyan gondolják a másodikligás tagságot.

Olyannyira, hogy az említett néhány esztendő alatt a csoport egyik meghatározó alakulata lett az ajkai gárda.
– Az ötödik helyen zártuk az őszi szezont és akkor azt fogalmaztuk meg, hogy az ötödik-kilencedik hellyel lennénk elégedettek a legvégén – kezdte az értékelést a Veszprém megyei Naplónak Artner Tamás, az FC Ajka edzője. – Az ismert körülmények között, illetve a csapat lehetőségeihez viszonyítva azt hiszem, a társaság kihozta magából a maximumot.– Ez utóbbi mondata némi magyarázatot igényel.– A téli felkészülésünk tökéletesen sikerült, noha a rajt előtt kiderült, hogy a költségvetésünket le kell faragni. Ez létszámleépítéssel járt, de a társulat teljesítményén ez nem látszott: legyőztük a későbbi ezüst- és bronzérmest, vagyis a Gyirmótot és a Videoton kettőt is. Aztán bekövetkezett, ami a szűkös játékoskeretnél a legszörnyűbb dolog: állandó sérültjeink lettek, tizenegyen, jó esetben tizenhárman tudtunk gyakorolni.
– Visszaesett a klub, de sokadszor jött a nagy hajrá.– Kétségtelen, hogy nem először sikerül jól az utolsó néhány meccsünk. Ezúttal egy vereség mellett háromszor nyertünk és egy döntetlent értünk el a hajrában. Biztos vagyok benne, hogy az eredeti felállásban a negyedik helyre is beérhettünk volna, azonban éppen a korábban említettek miatt vagyok büszke a hatodikra is.
– Bőségesen teljesítették a célkitűzést.– Több szempontból is. A helyezést elértük, pár labdarúgónk az első osztályba távozott, ami jelzi a szakmai munka minőségét. Végül, de nem utolsó sorban Pavlitzky Balázs mellett lehetőséget kaptak helyi fiatalok is. Más kérdés, hogy az említett kivételével a hozzáállásuk nem megfelelő, ha van kedvük, jönnek edzésre, ha nincs, akkor nem, de remélem, ez idővel megváltozik.

– Feltételezem ismét az a terv, ami korábban: megtartani a csapat zömét.– Az biztos, hogy én maradok, és abban reménykedem, hogy jobb körülmények között dolgozhatunk, aminek az érdekében már megindultak a tárgyalások. Gaál Bálintot leigazolta a Zalaegerszeg, Pothárn Szabolcsot a Siófok kereste meg. Hegyi László, Kottán Krisztián, Gyűrűsi Róbert nagy valószínűséggel Ausztriában folytatják. Rácz Bálint visszatér kölcsönből Szombathelyre, Grőber Ádám munkahelyi elfoglaltság miatt abbahagyja. Lesz tehát vándorlás, de a vezetés nagyon munkálkodik azon, hogy a megszokott szombathelyi, zalaegerszegi vonalról kialakítsuk a megerősített tizennyolc fős keretet. Fiatal labdarúgókat szeretnénk hozni, akik nagyobb sebességet adnak az együttesnek, elsősorban a középpályán.
– Azt beszélik, Tatai Józsefet is megkeresték.– Ő áll kívánságlistánk élén, saját érdeke is az, hogy megújuljon. Reméljük, hogy a veszprémiekkel sikerül megegyeznünk. Örülünk egyébként, hogy továbbra is két megyei csapat van ebben az osztályban, reméljük a jövőben javul a kapcsolat a két klub között.

Már nem kiscsapat!

Artner Tamás köszönetet mondott a város és a klub vezetőinek, és persze a szurkolóknak. Július tízedikéig kapott szabadságot a csapat, akkor kezdődik a hathetes felkészülés, amelyben várhatóan nyolc-tíz edzőmérkőzés lesz. A szakember szeretné, ha megváltozna az FC Ajka elfogadtatása. Úgy véli, hogy az elmúlt három év eredményei alapján elérkezett az ideje, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség, a játékvezetők és a riválisok se kezeljék kiscsapatként az ajkaiakat, hiszen ők már eredményeikkel ennek éppen az ellenkezőjét sokszor bizonyították.

Olvasói sztorik