NB II

A felkészülési időszak a legnehezebb

Pákai Gergő nem egyszer szabadságot vett ki azért, hogy együtt készülhessen a csapattal.

Kapcsolódó cikkek

Állítsd össze Álomcsapatodat az NB I-ből! regisztrálj szeptember 14-ig, és nyerd meg te a bajnokságot!Klikk!

Több olyan játékos is szerepel az NB II-ben, aki munka mellett vállalja a játékot csapatában. A félprofi labdarúgókkal megerősített egyesületek méltó ellenfelei a profikkal felálló kluboknak, és bizony, nem ritkán a lelkes, kevesebb edzésszámmal készülő játékosok leckét adnak labdarúgásból főállású kollégáiknak.

Jó példa lehet erre az elmúlt szezonokban rendre a Nyugati-csoport élcsapatai között jegyzett FC Ajka. A Veszprém megyei együttesben több játékos is a munka mellett vállalja a napi egy edzést, illetve a hétvégi, vagy adott esetben hétközi mérkőzéseket. A csapat a kevesebb edzésszám ellenére remekül kezdte az NB II mostani idényét. Az ajkaiak négy mérkőzés után veretlenek, két győzelem és két döntetlen mellett egyetlen kapott gól áll a nevük mellett. Az együttesben évek óta alapembernek számító, civilként üzemeltetési vezetőként dolgozó Pákai Gergő elmondta, a siker kulcsa az összeszokottság, és bízik benne, hogy jövőre is NB II-es lesz a csapata.

– Egy ingatlanokkal foglalkozó cégnél dolgozom, mint üzemeltetési vezető – válaszolta a Rangadó.hu kérdésére az ajkaiak 28 éves védője, Pákai Gergő. – Építési területek, parkolók, ingatlanok üzemeltetésével, értékesítésével foglalkozunk, ezen a területen belül tevékenykedem én is.

– Mennyire nehéz összeegyeztetni a profi sportot a főállású munkával?
– Nem vagyok profi labdarúgó, kevesebb edzésszámmal készülök, mint a főállású játékosok. Napi egy tréningen veszek részt, ezt össze tudom egyeztetni a munkahelyi feladataimmal. Van olyan persze, hogy adott alkalmakkor korábban kell eljönnöm a munkahelyemről, úgyhogy sok múlik azon is, mennyire megértő a főnököm. Szerencsés vagyok ebből a szempontból is, hiszen sosem volt abból probléma, ha esetleg hamarabb indultam el az edzésre. Ami kicsit nehezebb, az a felkészülési időszak, amikor több gyakorlás, illetve több mérkőzés szerepel a programban. Nem csak velem, hanem több játékostársammal előfordult már, hogy a szabadnapjaink egy részét azért vettük ki a munkahelyünkön, hogy részt tudjunk venni a felkészülés adott szakaszában.

– Ha lenne rá lehetősége, vállalná a profiskodást akár az NB II-ben, akár az NB I-ben?

– Lett volna rá lehetőségem, volt NB I-es ajánlatom, de bizonyos feltételek miatt nem fogadtam el azt. Az, hogy az NB II-t vállalnám-e, jó kérdés. Ez még a jövő zenéje. Ha sikerül bennmaradnunk, akkor jövőre már kelleni fog a profi szerződés. Erősebb lesz a bajnokság, növelni kell az edzésszámot ahhoz, hogy ne essen a teljesítményünk. Összevonják a két csoportot, így lesz olyan, hogy nem elég két-három órával a mérkőzés kezdete előtt elindulni a találkozó helyszínére. Sok mindentől függ még ez, jelenleg azon vagyunk, hogy bennmaradjunk, utána visszatérhetünk erre a kérdésre.

– Egyelőre jó úton járnak a bennmaradásért vívott harcban. Az Önnel felálló védelmük például alig kap gólt.
– A jó védekezés az egész csapat érdeme, nem csak a védősoré. Összeszokott keretünk van, az együttes gerince évek óta együtt játszik. Ehhez a hat-hét emberhez rendre tehetséges fiatalok csatlakoztak az elmúlt években és most is. Ráadásul idén nem csak fiatalok, hanem komoly NB I-es rutinnal rendelkező játékosok is érkeztek hozzánk, így még inkább erősödött a keretünk.

– Tehát a csapat megszerezheti a biztos bennmaradást érő helyek valamelyikét?
– Ez a célunk! Úgy érzem, kiélezett bajnokság vár ránk, a végén fog eldőlni, hogy mely csapatok maradnak benn, és kik azok, akik kiesnek. Nagyon szeretnénk megszerezni az első öt hely valamelyikét, amire az elmúlt szezonok eredményei alapján reális eséllyel pályázunk. Kétszer voltunk negyedikek, kétszer hatodikak, hajszálon múlik majd, hogy hol végzünk. A hatodik-nyolcadik helyek is NB II-t érhetnek, de agilis, jó erőkből álló NB III-as ellenfelekkel kellene felvenni a versenyt az osztályozón, úgyhogy egyértelmű cél a biztos bennmaradás kiharcolása. Eddig jó eredményeket értünk el, jól sikerült a szezonkezdet, de most jön az igazi vízválasztó, hiszen kötelezőnek mondható mérkőzések következnek. Most nem szabad pontokat veszítenünk.

– Ön ott lehet már a pályán? Mi történt pontosan a ZTE elleni találkozón?
– Pavicsevics egyszerűen kiütött. Sajnos komoly sérülést szenvedtem, még most is sínben vannak a fogaim. A Veszprém ellen már ott voltam a keretben, várhatóan most is leülök majd a kispadra. A játékot egyelőre nem erőltetem, de ha szükség lesz rám, pályára küld majd a vezetőedzőnk, Németh Zoltán.

Olvasói sztorik