NB I

Debrecen: Nagyerdőből kiserdő?

Rangadó
Rangadó

2013. 02. 21. 08:59

Megkezdődtek a stadionépítési munkálatok, amelyeknek része a jelentős mértékű fakivágás is.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A debreceni stadionépítéssel kapcsolatban Uri Dénes Mihály, a Debreceni Egyetem hallgatójának olvasói levelét közölte a haon.hu oldal.

„Megkezdődtek a stadionrekonstrukciós munkálatok, aminek része a környék átalakítása. Ezzel kapcsolatban szeretnék pár gondolatot kifejteni.

Mindjárt az elején leszögezem: nem magával a stadionnal van baj. Egy modern, európai színvonalú futballstadion önmagában jó dolog, a DVSC megérdemli, s a teljes magyar labdarúgás profitálhat belőle. Az is örvendetes, ha megújul a Nagyerdő ezen része. A baj az, hogy az aréna tágan értett környezetének átalakítása jelentős fakivágással jár: előreláthatóan 172 darab fa kivágásával és 376 átültetésével lehet számolni, vagyis a környéken jelentős erdőritkítás lesz majd.

Az 548 eltávolítandó fa helyére csupán 51-et ültetnek, pedig a városvezetés korábban az „egy helyett kettő” elv érvényesítését artikulálta a lakosság felé. Emellett igen jelentős térkövezés is szerepel a tervekben, ami érthetetlen, tekintve hogy egy (park)erdő lényege nem a térkő, hanem a növényzet, márpedig a fák jelentős részét a térkövezés, nem pedig a stadion miatt vágják ki.

A Nagyerdő Debrecen tüdeje. A város levegőjének tisztasága, a városban lakók egészsége miatt elengedhetetlen, hogy a megmaradt erdő ne sérüljön, területe ne csökkenjen. Erre azonban a környék „megújítása”, az építési munkálatok térigénye és a városvezetés eddigi gyakorlata (lásd pl. a Hatvan és a Széchenyi utca fáinak sorsát) nemigen ad garanciát. A parkerdő védelme azért is fontos, mert ez az erdősáv nyúlik bele a városba, az embereknek ezzel a résszel van a legintenzívebb és legtermészetesebb kapcsolata, családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek itt kapcsolódnak ki.

Ha azt mondjuk: Nagyerdő, akkor leginkább erre az erdőrészre gondolunk, vagyis a lokális identitást meghatározó Nagyerdő-kép javarészt a parkerdőn alapszik, függetlenül attól, hogy az erdő legnagyobb része túlnyúlik a városon.

A Nagyerdő olyan természeti értéket jelent, amely a debreceni identitást a cívis múlt még maradt (és szintén mostohán kezelt) épített örökségével együtt alapjaiban határozza meg. Ezért volna fontos, ha a most futó munkálatok végeredménye valóban a terület megújulása, nem pedig az erdő csonkolása lenne.”

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Balazs Dzsudzsak of Hungary reacts after the yellow card during the FIFA World Cup 2018 Qualifying Round match between Hungary and Portugal at Groupama Arena in Budapest, Hungary on September 3, 2017 (Photo by Andrew Surma/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.