NB I

Gránátokat találtak Debrecenben

Nyolc világháborús gránátot találtak a tűzszerészek a debreceni Nagyerdei Stadion építési területén.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Összesen nyolc darab, második világháborús német rombológránátot találtak a tűzszerészek a debreceni Nagyerdei Stadionnál a teljes építési terület átvizsgálása után – tájékoztatta a Magyar Honvédség (MH) tűzszerészezredének kommunikációs tisztje az MTI-t szombaton.

Várkonyi Melinda emlékeztetett arra, hogy az egyik munkagép még pénteken fordított ki a földből három gránátot, ezért vonultak ki szombaton a tűzszerészek a területre. Az átvizsgálás során összesen nyolc darab 15 centis gránátot találtak. Hangsúlyozta, valamennyi gránátot ép, nem kilőtt állapotban találták, így szállíthatók. A tűzszerészek a központi gyűjtőbe viszik, és később semmisítik meg őket.

Várkonyi Melinda hozzátette, az átvizsgálás idejére csak az építési területet kellett lezárni és kiüríteni, a lakosságot nem érintette a tűzszerészek munkája.

A bontási fázis befejeződött

Zajlanak a munkálatok a Nagyerdei Stadionban. A kerítéssel körbezárt területen kívül sokan megállnak nézelődni, sőt vannak, akiknek útja minden nap ide vezet, hogy megnézzék, miként halad az építkezés – írja a DVSC honlapja.

Kamuti Géza, a HUNÉP Universal Építőipari Zrt. projektvezetője honlapunknak elmondta, hogy a bontás már befejeződött, az építési fázisnál tart a kivitelezés.

– A stadiont lebontottuk, a földet a talpgerenda felső síkjáig kiszedtük, és megkezdődött a pontalapok kiásása, majd a szerelőbeton elkészítése következik – fogalmazott Kamuti Géza. – A kiviteli tervezés az ütemezésnek megfelelően halad. Az alapozási kiviteli terv rendelkezésre áll, és rövidesen a teljes szerkezet kiviteli terve elkészül. Tervezés alatt van az acéltető, valamint a rákerülő ponyvaszerkezet. Rövidesen elkészül a külső elektromos hálózat és a termálvíz vezeték kiváltása.

Mint ismert, a debreceni székhelyű cégek, a Hunép Zrt. és az Épker Service Zrt. által alkotta konzorcium építhetik fel a Nagyerdőn a 20 ezer néző befogadására alkalmas új labdarúgó stadiont. A kivitelező vállalta, hogy 11 milliárd 445 millió forintért 15 hónap alatt elkészül az arénával.

Olvasói sztorik