Hírek

Íme, az új debreceni stadion látványtervei

Szakmai konferencián mutatták be csütörtökön Debrecenben az új Nagyerdei Stadion koncepciós terveit.

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

Az aréna építése és környezetének rekonstrukciója a tervek szerint ősszel kezdődhet, és 2014 tavaszán fejeződhet be – írja az MTI.

Bordás Péter felelős tervező a látványtervek bemutatásakor elmondta: Magyarország első 4. generációs stadionja épül fel a cívisvárosban, vagyis a labdarúgó-mérkőzések rendezésén túl más események megtartására is folyamatosan alkalmas létesítmény születik. A húszezer férőhelyes stadion terveinek engedélyeztetési eljárására a nyáron kerül sor, ősszel pedig nyílt közbeszerzési eljárással választják ki a kivitelezőt. Ha a tender eredményes lesz, ősszel a munkálatok is elindulhatnak.

A Sport, fejlesztés, Cívisváros – a Nagyerdei Stadion Rekonstrukciós Projekt című konferencián a szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a stadion megvalósításakor védett környezetben kell dolgozni, az útvonalakat a természet jelölte ki. A mostani Nagyerdei Stadion déli oldalához igazítják majd az új létesítményt – amely a futópálya hiánya miatt kisebb lesz elődjénél –, az északi oldalon felszabaduló terület pedig rendezvényhelyszínként vagy télen akár jégpályaként funkcionálhat majd. Az 1930-as években épült stadion mementójaként meghagyják az északi oldalon álló két tornyos kaput – tette hozzá Bordás Péter.

A mostani Csónakázó-tó Pallagi úti sarkától a stadion déli oldaláig 1100 méteren a létesítményt egy megemelt, a fák lombkoronájáig érő sétány öleli majd körbe, így a lehető legkevésbé kell megbolygatni a Nagyerdőt. A tervezők egy aszimmetrikus stadiont álmodtak meg, amelynek keleti oldala kisebb lesz a főtribünként funkcionáló nyugati lelátónál.

Kósa Lajos, Debrecen polgármestere elmondta: a tervezésnél már az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) 2015-től bevezetendő új szabványaira is figyelemmel voltak. A Nagyerdei Stadion UEFA 4. kategóriás arénaként – Bajnokok Ligája-döntő, világbajnoki mérkőzés és Európa-bajnoki döntő kivételével – bármilyen futballmeccs megrendezésére alkalmas lesz. Kósa Lajos véleménye szerint a korábbi beruházások – Főnix Csarnok, atlétikai stadion, sportuszoda – már bizonyították, hogy érdemes belefogni nagy fejlesztésekbe, Debrecen pedig példaként állhat más nagyvárosok előtt ezen a téren.

Vígh László, a projekt irányításáért felelős kormánybiztos hozzáfűzte: a kormány célja, hogy Magyarországon négy-öt ilyen, UEFA 4. kategóriás stadion épüljön fel. A debreceni stadion után az Albert Stadion és a Puskás Stadion következhet. Bács Zoltán, a DVSC Futballszervező Zrt. elnökségi tagja közölte: a klub célja, hogy az új stadionban az átlagos bajnoki mérkőzéseken is elérjék a 10 ezres nézőszámot, míg a rangadókon telt házat várnak.

Olvasói sztorik