NB I

Van még remény?

„A sereghajtónál még mindig hisznek a bennmaradásban, hiszen motivált fiatalokkal erősítenek.”

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan szeretnél értesülni a Rangadó híreiről? Csatlakozz hozzánk! Klikk és like a Facebook-on!

A közelmúltban lezárul a Rangadó.hu állandó szakértője, Sport Zoltán sorozata, amelyben az OTP Bank Liga csapatainak őszi teljesítményét, szereplését, eredményességét értékelte. A magyar futball iszonyait és viszonyait egyaránt kiválóan ismerő bloggerünk számára is a téli felkészülési időszak napjai ezek, tehát szó sincs róla, hogy pihenőt engedélyeznénk neki! Épp ellenkezőleg: nap mint nap árgus szemmel figyeli a klubok átigazolási híreit, illetve a csapatok felkészülési mérkőzéseit, így egy újabb, ezúttal négyrészes sorozatban mondja el véleményét arról, szerinte mi várható a tavaszi idényben?! Vajon változnak-e az erőviszonyok, melyik együttestől várhatunk feltámadást és melyiktől visszaesést?

Íme, a negyedik, befejező rész, amely a tabella alján szerénykedő csapatokról szól:

13. Lombard Pápa

Elővette régi-új edzőjét a klub, Zsivóczky Gyula személyében, aki ezt megelőzően az utánpótlás-válogatottnál dolgozott. Jó érzés, hogy bíznak egy fiatal szakemberben. Ősszel voltak kiugró eredményei, és a legfontosabb, hogy jelenleg is bennmaradó helyen áll a csapatával. Kicsit gonosz leszek: igazándiból nem volt annyira nehéz dolga, mert két csapat nagyon le van szakadva a tabellán. Továbbra is tartom magamat ahhoz, amit az őszről mondtam, de hangsúlyozom, hogy senkit nem akartam megsérteni, megbántani, vagy olyat mondai róla, ami nem valós. Minden tiszteletem a pápai klubé, hiszen évek óta bukdácsolnak, de csak ott vannak az élvonalban, és az év kapusa is náluk van. Szűcs Lajos sokat tesz a klubért, amely sorra csábítja oda a fiatalokat (Tóth Bence, Beliczky Gergő). Nem öregítik el a keretet, ez is szimpatikus mozzanat, amely azt jelzi, hogy valamit akarnak. Persze: bennmaradni! Még jobb tavaszt jósolok nekik, mint amilyen az ősz volt, képesek lehetnek a középmezőnyben zárni a szezon végén, ez lehet a reális cél számukra. Kiesni nem tudnak, ezért nyugodtan elvegetálhatnának, de tényleg úgy néz ki, hogy vannak valós céljaik. Ha a háttér biztosított, akkor lehet esélyük odaérni a nyolcadik-tízedik hely környékére, de nagy kiugrás nem várható tőlük.

14. Pécsi MFC-Matias

Ami ott zajlott a szünetben az tényleg egyenlő az bohózattal… Supka marad, aztán lemond vagy lemondatják, de mégsem távozhat, inkább szakmai igazgatót keresnek, akit kinevezhetnek a feje fölé. Végül mégis kidobják, de mi lesz a pénzzel? Na, ez az, amihez semmi közünk. Újabb edző érkezett, és Márton Gábor régi motoros. A szomszédban, Kozármislenyben nagyon szépen szerepelt, fiatal edzőként kiugróan jó eredményeket ért el, tehát nem odaesett az NB I-be, hanem végjárta a szamárlétrát az utánpótlástól kezdve a másodosztályon át, mire megkapta a lehetőséget az élvonalban. Sok edzőnk van, mégsem olyan mély a merítési lehetőség, de az ő kinevezésével jó döntés született, bár ezt igazán majd az eredmények igazolják. A keret ősszel is alkalmas volt arra, hogy élcsapat legyen a PMFC, de kiderült, hogy sok külföldi nem odavaló. Hogy miért lett alsóházban tanyázó csapat ebből a társaságból, annak sok oka és összetevője van, hosszan boncolgathatnánk. Kiesési gondjaik nem lesznek, jó támadófutballal a közönség visszacsalogatása lehet a cél. Jó tavaszt produkálhatnak, ez a középmezőny alját hozhatja számukra, ha följebb kapaszkodnának, az már bravúr kéne.

15. Egri FC

Még egy szög az egri futballcirkusz koporsójában! A körülményekre gondolok… Több száz kilométert kellett utazniuk az ősz folyamán, hogy száz néző előtt játszhassanak, mert a saját közönségük előtt nem léphettek pályára. Így vállalták az ősszel, és hatalmas szakmai feladat elé néz Simon Antal, mert a pozíciójuk nem rózsás, ráadásul már csak tizenhárom mérkőzés van hátra. Képzelje bele magát mindenki az ő helyzetébe, amikor a tulajdonos bejelenti, hogy továbbra sem lesz villany, továbbra sem lesznek hazai meccsek, és a hazai mérkőzések továbbra sem a saját szurkolóik buzdításától lesz hangos, én meg nyáron távozom. A játékosoknak azon kell gondolkodniuk tavasszal, hogy bármely osztályban indul a csapat ősszel, ki lesz az apukája, ki lesz, aki eltartja? Így futnak neki a tavaszi szezonnak, és elkezdhetnek gondolkodni, vajon mi lesz velem nyártól? Ha mentálisan leengednek, akkor nem érhetik utol a Pécset vagy a Pápát, sőt még a Siófok is megelőzheti őket. Nem irigylésre méltó Simon Antal helyzete, de hiszem, hogy jó emberi kvalitásokkal és motivációval jó tavaszt produkálhatnak. Teljesen mindegy hol játszanak, hogy Karakószörcsökön bérelnek pályát, vagy Debrecenbe mennek, meg kell villantaniuk az egri vitézek futballját, mert különben mi más lehetőségük van?

16. FGSZ Siófok

Látom, hogy a sereghajtónál még mindig hisznek a bennmaradásban, hiszen motivált fiatalokkal erősítenek. Ha komolyan nekidurálják magukat, majdnem biztos vagyok benne, hogy tisztességgel, becsülettel fogják befejezni a szezont. Valószínűleg úgy vannak vele: miért ne lehetne valakinek egy nagyon negatív sorozata, nekik pedig egy nagyon pozitív?! De a bennmaradásra annyi esélyük van, mint nekem arra, hogy kinézek az ablakon, meglátom Obama elnököt, aki éppen megérkezik, hogy meglátogasson engem. Siófokon őszintén elmondták, hogy nem sok pénzük van. A háttérből, hozzáértés nélkül azt tudnám tanácsolni, hogy erőltessék a támadófutballt! Nem kell őrizgetni a nulla-nullát, mert bár a defenzív játék egy-két ponttal többet eredményezne, de akkor is kiesnének. Tizenhárom-mérkőzéses kamikazénak kell következnie, merész, bátor futballal! És mivel az utolsó helyezettről beszélünk, és vastagon benne van a kiesés lehetősége, most a csapatépítésnek is el kell kezdődnie. Ki kell mondaniuk tisztán, őszintén, hogy reális esély van a másodosztályú szereplésre, viszont szeretnénk visszakerülni és csapatot építeni, mert nyáron egy hónap múltán újrakezdődik a bajnokság.

Olvasói sztorik