Hírek

Az MLSZ-ben felmentették Aczél Zoltánt

Az MLSZ Fellebbviteli Bizottsága megváltoztatta a korábbi fegyelmi határozatot, és Aczél Zoltánt az ellene elrendelt eljárásban elévülés okán felmentette!

Kapcsolódó cikkek

Szerda délután tartották Aczél Zoltán ismételt meghallgatását az MLSZ Fellebbviteli Bizottsága előtt. A beidézettek közül Illés Béla, Sütő László és Horváth Gábor sem jelent meg a testület előtt, csak a Haladás korábbi vezetőedzője érkezett meg, két jogi képviselőjével.

A bizottság vezetője a sajtó képviselőinek a zárt tárgyalás előtt elmondta, hogy a három hiányzó ellenére ezúttal biztosan döntést hoznak Aczél ügyében!

A tréner és ügyvédei fél óra elteltével hagyták el a helységet, majd hosszas várakozás következett, végül délután fél négykor hirdetett ítéletet a testület nevében Dr. Csorba Zsolt elnök.

Az MLSZ eredeti határozata így szólt (részlet):

A FEB elnöke Aczél Zoltán vezetőedző (Haladás) ellen, labdarúgást érintő vesztegetési ügyben való részvétel alapos gyanúja miatt, fegyelmi eljárás lefolytatását rendeli el. A FEB elnöke a fegyelmi eljárás lefolytatását és a sportszakember sporttevékenységének folytatását legfeljebb az ellene indult büntető eljárás jogerős befejezéséig felfüggeszti.

Ezt tárgyalás megtartása után a Fegyelmi Bizottság első fokon megerősítette, ami ellen Aczél Zoltán fellebbezéssel élt. A Fellebbviteli Bizottság most megváltoztatta a korábbi határozatot, és Aczél Zoltánt az ellene elrendelt eljárásban elévülés okán felmentette, a következő kormányrendeletre hivatkozva.

Kormányrendelet a sportfegyelmi felelősségről (részlet):
Kötelezettségszegés alapos gyanúja esetén a sportfegyelmi bizottság elnöke sportfegyelmi eljárást indít. Nem indítható sportfegyelmi eljárás, ha a kötelezettségszegésről való tudomásszerzés óta 30 nap, illetve a kötelezettségszegés elkövetése óta egy év eltelt. A kormányrendelet teljes szövege ide kattintva elolvasható!

Dr Csorba Zsolt hangsúlyozta, hogy a Fellebbviteli Bizottságnak elsősorban az elévülés jogintézményét kellett vizsgálnia, ezért bizonyítást vett fel, ezzel pótolva az első fokon eljáró Fegyelmi Bizottság mulasztását. A Fellebbviteli Bizottság több tanút is szeretett volna meghallgatni, azonban erre lehetősége nem volt. A testület kereste azokat a körülményeket, amelyek az elévülés intézményét kizárják, de nem talált ilyeneket.

Ezt követően az elnök nyomatékosan felhívta a figyelmet a dátumokra: az ügyészségi gyanúsítás szerint Aczél Zoltán a 2009. április 21-én, és a 2009. május 23-án rendezett mérkőzések eredményének befolyásolásában vett részt, a fegyelmi eljárás kezdete viszont 2011. december 13. volt, tehát bőven több mint egy év telt el az események között.

Dr. Csorba Zsolt elmondta, hogy a Fellebbviteli Bizottság a döntés meghozatala során valamennyi körülményt vizsgálta, ami kihathatott volna az elévülésre. Mivel a testület a hatályos magyar jogszabályok szerint megállapította az elévülést, ez egyben azt is jelenti, hogy a további következtetéseket nem von le, tehát nem dönt érdemben ebben az ügyben. Magyarul: az ügynek másodlagos a következménye, a sportfegyelmi oldala, hiszen abban az esetben büntetőeljárásról van szó. Mivel a testület megállapította, hogy elévülés áll fenn, az eljárás megszüntetéséről kellett határoznia.

A jelenlegi határozat ellen fellebbezésnek helye nincs.

Olvasói sztorik