Hírek

Első fokon fenntartották Aczél felfüggesztését

A Magyar Labdarúgó Szövetség fegyelmi tanácsa első fokon fenntartotta Aczél Zoltán felfüggesztését. Védője fellebbezést jelentett be.

Kapcsolódó cikkek

A terveknek megfelelően 13 órakor kezdődött Aczél Zoltán meghallgatása az MLSZ fegyelmi tanácsa előtt (figyelem: nem a fegyelmi bizottságról van szó). A Haladás volt vezetőedzője otthon tartózkodott a családjával, ezért nem jött el, így ügyvédje, dr. Czeglédy Csaba képviselte őt. A testület elnöke zárt tárgyalást rendelt el, és a sajtó képviselőit kiküldte a teremből.

A TAO-pályázatok elbírálása miatt meglehetősen sokan nyüzsögtek a szövetség dél-budai székházában, de a fegyelmi bizottság képviselői bezárkóztak a földszinti tárgyalóterembe, és elfüggönyözték az összes ajtót, ablakot, így kifelé és befelé sem szűrődött semmiféle zaj.

Hosszú ideig nem történt semmi, aztán 14 óra 40 perckor kijött a teremből dr. Czeglédy Csaba!

– Részletesen bemutattuk az álláspontunkat a fegyelmi tanácsnak – mesélte az ügyvéd. – Komoly érveket mondtunk és okiratokat adtunk át az ügy kapcsán. Aczél Zoltán személyes jelenléte nem szükséges az eljáráshoz. Ő most a családjával van, ez a legfontosabb számára. Ezt a bizottságnak előre jeleztük, nincs belőle probléma. Aczél Zoltán két mondatát szó szerint idéztem a meghallgatáson. Ennek a lényege, hogy sem a gyanúsított mérkőzéseket, sem más mérkőzéseket nem befolyásolt, olyan tényről tudomása nem volt, amit munkáltatójának, vagy a hatóságnak jelentenie kellett volna. Ő csak erről tudott volna nyilatkozni.

Hamarosan a fegyelmi tanács tagjai is kiszivárogtak a helységből, rövid szünetet tartottak, majd visszavonultak döntéshozatalra. Két órán keresztül megint nem történt semmi, majd 16 óra 45 perckor két tanácstag kilépett az ajtón, kabátban, táskával! Kisétáltak a főbejáraton, és távoztak. Kisvártatva beinvitálták dr. Czeglédy Csabát, illetve a sajtó kitartó munkatársait, és ismertették a döntést.

A fegyelmi tanács a korábbi határozatot hatályában fenntartotta! A részletes indoklásban ezúttal is szerepelt, hogy az eljárás alá vont Aczél Zoltánt december elsején kötelességszegés és üzletszerűen elkövetett vesztegetés alapos gyanúja miatt kihallgatták. Ez az MLSZ fegyelmi szabályzatába ütközik.

A korábbi határozat (részlet):
A FEB elnöke Aczél Zoltán vezetőedző (Haladás) ellen, labdarúgást érintő vesztegetési ügyben való részvétel alapos gyanúja miatt, fegyelmi eljárás lefolytatását rendeli el. A FEB elnöke a fegyelmi eljárás lefolytatását és a sportszakember sporttevékenységének folytatását legfeljebb az ellene indult büntető eljárás jogerős befejezéséig felfüggeszti.

Aczél Zoltán jogi képviselője előadta, hogy álláspontja szerint a fegyelmi vétség elsődlegesen elévült, másodlagosan pedig egyébként sem nyert bizonyítást. Az edző a gyanúsítás tárgyát képező bűncselekményt és a fegyelmi vétség elkövetését egyaránt vitatta, valamint hivatkozott arra is, hogy a sporttevékenység folytatásának a büntetőeljárás jogerős befejezéséig való felfüggesztése indokolatlan, és a fegyelmi szabályzat céljával össze nem egyeztethető joghátrányt jelent. A védekezés kiterjedt arra is, hogy a fegyelmi vétség bizonyítottsága esetén csak két évig szóló sporttevékenységtől való eltiltással lenne büntethető, így az előreláthatólag több évre szóló felfüggesztés előrehozott büntetésnek tekinthető, amelynek időtartama könnyen meghaladhatja a ténylegesen kiszabható büntetés időtartamát is.

A fegyelmi tanács továbbra is a Központi Nyomozó Főügyészség átiratát tekinti legfőbb bizonyítéknak, amely közli az alapos gyanút Aczél Zoltánnal szemben. Az elsőfokú döntés indoklásában szerepel az is, hogy a testület tagjai a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) kódexének iránymutatását tekintették irányadónak, amely kimondja, hogy a korrupcióval kapcsolatos cselekmények nem évülnek el!

Dr. Czeglédy Csaba azonnal bejelentette, hogy él a fellebbezés lehetőségével, mert jogsértőnek tartja az elsőfokú határozatot. A részletes indoklást 15 napon belül beadja.

– Amellett, hogy belementünk a részletekbe, hangsúlyoztuk, hogy az eljárást el sem lehetett volna indítani, mert érvényben van egy kormányrendelet, amely alapján az úgynevezett objektív határidő letelt! A fegyelmi bizottság első fokon arra hivatkozott, hogy elsősorban a FIFA szabályzatát kell figyelembe vennie, amely alapján nincs elévülés! Sajnos, arra a megállapításomra nem adtak választ, hogy a fegyelmi eljárás érdemi lezárulásáig védencem akár hat-hét évig is el lehet tiltva, ami biztosan több, mint a maximálisan kiszabható büntetés kétéves időtartama.

Kormányrendelet a sportfegyelmi felelősségről (részlet)
Kötelezettségszegés alapos gyanúja esetén a sportfegyelmi bizottság elnöke sportfegyelmi eljárást indít. Nem indítható sportfegyelmi eljárás, ha a kötelezettségszegésről való tudomásszerzés óta 30 nap, illetve a kötelezettségszegés elkövetése óta egy év eltelt.
A kormányrendelet teljes szövege ide kattintva elolvasható!

Az előzményekről annyit: a Haladás végtelenül korrekt volt Aczél Zoltánnal, hiszen már akkor azon az állásponton voltak a tulajdonosok, hogy legalább harminc napot kellene várni, amikor a tréner még előzetes letartóztatásban volt. Az előzetes megszűnt, és december kilencedikén nem is vette napirendre az edző ügyét a taggyűlésen. Egy korábbi döntés alapján most kellett volna három évvel hosszabbítani Aczél szerződését, ahogy erről október hatodikán a Rangadó.hu is írt! El lehet képzelni, mekkora fájdalom a szakembernek és környezetének, hogy ezek után most úgy távolították el az állásából, hogy a bíróság nem mondta ki a bűnösségét. Nem kétséges, hogy az életének egy szakasza ezzel véget ért. Ezért alapvetően nem az MLSZ fegyelmi bizottsága hibáztatható, amely csupán teszi a dolgát, hanem az, aki a „médiahacket” elkövette, de az ő személye úgysem fog soha kiderülni. Fegyelmi eljárás keretében döntöttek Aczél felfüggesztéséről – kedd este óta ez van a köztudatban, és ezt nem az MLSZ közölte elsőként. Valaki bedobta a sajtóba, és azóta sem tisztázódott, csak kedden, hogy még csak első foknál jár a dolog. A szövetség részéről Borbély és Retteghy urak múlt csütörtökön, a tévében azt mondták, hogy a fegyelmi határozat automatizmus volt, nem lehetett máshogy dönteni. Mostanra kiderül, hogy ez bizony tényleg nem állja meg a helyét.

A fegyelmi bizottság hivatalos indoklása:
A FEB tárgyalás megtartása után Aczél Zoltán vezetőedző (Haladás) ellen meghozott korábbi, a fegyelmi eljárás elrendelésére és annak felfüggesztésére, továbbá a sportszakember sporttevékenysége folytatásának legfeljebb a büntető eljárás jogerős befejezéséig történő felfüggesztésére irányuló határozatát hatályában változatlanul fenntartja.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik